Cabinetul din umbră al lui Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PNL a fost mandatat să alcătuiască lista guvernului din umbră. Printre opţiunile sale nu s-ar număra liderii controversaţi. Mariana Câmpeanu (Ministerul Muncii), Andrei Marga (Educaţie) sau Mircea Diaconu (Cultură) vor face parte din guvernul din umbră al PNL.

În privinţa postului de premier, Antonescu aşteaptă un răspuns de la Klaus Iohannis care însă, potrivit unor surse liberale, nu este foarte dornic să accepte să fie premier din umbră, după experienţa de anul trecut. În cazul în care Iohannis nu acceptă o posibilă variantă, ar fi Antonescu însuşi.

Miniştrii doriţi în Guvern

Chiar dacă discuţiile despre guvernul din umbră sunt la început, câteva nume sunt date deja ca sigure: Mariana Câmpeanu pentru Ministerul Muncii, Andrei Marga pentru Educaţie şi Mircea Diaconu pentru Cultură. Daniel Chiţoiu, fostul şef al ANAF, ar putea prelua Ministerul Finanţelor, în timp ce Varujan Vosganian ar putea fi ministrul Economiei.

Există şi posibilitatea ca, în schema lui Antonescu, cele două ministere să fie comasate. O situaţie particulară este cea a Ministerului de Externe, unde Antonescu ia în calcul doi candidaţi care au deţinut deja portofoliul: Teodor Meleşcanu şi Petre Roman. De asemenea, Mihai Voicu ar putea fi plasat în fruntea Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul.

Experţi contra politicieni

În partid este dată ca o certitudine nominalizarea vicepreşedintelui Relu Fenechiu pentru portofoliul Transporturilor. Chiar dacă nu este clar dacă Antonescu îl doreşte, multe voci din partid susţin că Fenechiu ar fi „greu de ocolit în cazul formării unui nou guvern". Pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor există deja două candidaturi: cea a lui Victor Paul Dobre şi cea a Noricăi Nicolai.

Primul este calificat de experienţa în domeniu după ce a fost secretar de stat în MAI în Guvernul Tăriceanu. În schimb, Norica Nicolai a fost unul dintre susţinătorii lui Crin Antonescu, încă de pe vremea când acesta era în opoziţie în cadrul PNL. O situaţie similară este cea de la Apărare, unde numele vehiculate sunt cele ale lui Corneliu Dobriţoiu, fost secretar de stat în MApN, şi cel al secretarului general al PNL, Radu Stroe. Dobriţoiu este avantajat de expertiza în domeniu, în timp ce Stroe a făcut parte din nucleul care a pregătit, în 2009, debarcarea lui Tăriceanu din fruntea PNL şi înlocuirea cu Antonescu.

PNL a pregătit şi un program de guvernare

Discuţiile pe tema miniştrilor de rezervă ai PNL au apărut după ce, sâmbătă, Delegaţia Permanentă a PNL l-a mandatat pe preşedintele PNL, Crin Antonescu, să stabilească un guvern din umbră. Executivul din umbră va fi prezentat alături de noul program politic al formaţiunii.

Documentul a fost prezentat în cadrul Delegaţiei Permanente şi în perioada următoare va fi trimis filialelor pentru a prezenta amendamente. Antonescu a menţionat că liberalii ar trebui să spună foarte curând: „Aceştia suntem noi, asta oferă în acest moment PNL, oferă un program alternativ, un guvern alternativ, oameni în carne şi oase, să încercăm o experienţă nouă poate mai inconfortabilă pentru noi în interior".

Lista ministeriabililor

- Ministerul Muncii - Mariana Câmpeanu.
- Ministerul Educaţiei şi Cercetării - Andrei Marga.
- Ministerul Culturii - Mircea Diaconu.
- Ministerul Finanţelor - Daniel Chiţoiu.
- Ministerul Economiei - Varujan Vosganian.
- Ministerul de Externe - Teodor Meleşcanu sau Petre Roman.
- Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - Relu Fenechiu.
- Ministerul Administraţiei şi Internelor - Victor Paul Dobre sau Norica Nicolai.
- Ministerul Apărării Naţionale - Corneliu Dobriţoiu sau Radu Stroe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite