Curtea Constituţională a amânat pentru mâine o decizie privind referendumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentele cu rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui au ajuns de la Biroul Electoral Central la Curtea Constituţională (CC). La ora 14.00, Curtea Constituţională s-a întrunit pentru a lua în discuţie rezultatele referendumului.

UPDATE 19.36 Şedinţa Curţii Constituţionale s-a suspendat iar o decizie se va lua mâine.Judecătorii CCR au solicitat informaţii suplimentare. Potrivit unor surse, ar fi vorba de o solicitarea adresată Institutului Naţional de Statistică în privinţa recensământului.

UPDATE 14.43 Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor au depus astăzi la Curtea Constituţională o contestaţie prin care reclamă rezultatul refrendumului şi cer ca acesta să nu fie declarat invalid prin neprezentarea a jumătate dintre românii cu drept de vot.

Şefii Parlamentului cer în primul rând ca referendumul să fie judecat după prevederile OUG 41 şi nu după legea referendumului aprobată de Crin Antonescu înainte de vot. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, ca să fie valid, referendumul n-ar trebui să mai întrunească voturile a jumătate plus unu dintre cetăţenii cu drept de vot.

Curtea Constituţională decide în privinţa referendumului cu două treimi din voturi

În al doilea rând, Zgonea şi Filip cer ca procentul de 46,24% de votanţi ai refrendumului venit de la BEC să fie recalculat la o populaţie mai mică cu două milioane, aşa cum arată cifrele venite de la Institutul Naţional de Statistică, şi nu cele de la Ministerul de Interne pe care le-a luat în considerare Biroul Electoral Central.

Ambasada SUA: Curtea Constituţională trebuie lăsată să ia o decizie asupra referendumului fără niciun amestec din afară

În al treilea rând, reprezentanţii Parlamentului susţin că boicotarea referendumului la care au îndemnat Traian Băsescu şi PDL este anticonstituţională.

O asemenea prevedere poate îngreuna luarea unei decizii în condiţiile încare patru dintre judecătorii Curţii Constituţionale sunt numiţi de actuala Putere, patru de Opoziţie iar unul provine de la UDMR.

Dosarele de la BEC au ajuns la CC sub paza Jandarmeriei, fiind transportate cu un autoturism Dacia Logan. La registratura Curţii Constituţionale a fost întocmit un proces verbal de predare-primire, informează Mediafax.

Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunţate miercuri de BEC.

Preşedintele BEC, Gabriela Bogasiu, a anunţat că miercuri dimineaţă a fost semnat de către membrii Biroului procesul-verbal privind rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Documentele urmau să fie înaintate Curţii Constituţionale.

Din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, de 18.292.464, au participat la referendum 8.459.053, reprezentând 46,24%. Din aceştia, 7.403.836 (87,52%) persoane au votat „Da", 943.375 (11,15%) au votat „Nu", iar 111.842 (1,32%) au fost voturi nule.

Curtea Constituţională este instituţia care validează sau invalidează rezultatele referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite