Curtea Constituţională decide în privinţa referendumului cu două treimi din voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii Constituţionale judecă, la această oră, validitatea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

 UPDATE 14.43 Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor au depus astăzi la Curtea Constituţională o contestaţie prin care reclamă rezultatul refrendumului şi cer ca acesta să nu fie declarat invalid prin neprezentarea a jumătate dintre românii cu drept de vot.

Şefii Parlamentului cer în primul rând ca referendumul să fie judecat după prevederile OUG 41 şi nu după legea referendumului aprobată de Crin Antonescu înainte de vot. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, ca să fie valid, referendumul n-ar trebui să mai întrunească voturile a jumătate plus unu dintre cetăţenii cu drept de vot.

În al doilea rând, Zgonea şi Filip cer ca procentul de 46,24% de votanţi ai refrendumului venit de la BEC să fie recalculat la o populaţie mai mică cu două milioane, aşa cum arată cifrele venite de la Institutul Naţional de Statistică, şi nu cele de la Ministerul de Interne pe care le-a luat în considerare Biroul Electoral Central.

În al treilea rând, reprezentanţii Parlamentului susţin că boicotarea referendumului la care au îndemnat Traian Băsescu şi PDL este anticonstituţională.

O asemenea prevedere poate îngreuna luarea unei decizii în condiţiile încare patru dintre judecătorii Curţii Constituţionale sunt numiţi de actuala Putere, patru de Opoziţie iar unul provine de la UDMR.

Potrivit alineatului 1 al articolului 46 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, aceasta veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor alin.(1), Curtea Constituţională poate cere informaţii de la autorităţile publice.

Biroul Electoral Central este obligat să prezinte, la solicitarea Curţii Constituţionale, informări asupra fazelor şi operaţiunilor de desfăşurare a referendumului, stipulează următorul alineat.
De regulă, pe sesizările obişnuite adresate, plenul Curţii decide cu votul majorităţii judecătorilor Curţii.

Articolul 47 - (1) din legea menţionată precizează că plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului.
"(2) Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. (3) Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună", stipulează următoarele alineate.

Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani. Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite