Dilema liberalilor: cu sau împotriva PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Ludovic Orban: ieri - prieteni, astăzi - adversari
Crin Antonescu şi Ludovic Orban: ieri - prieteni, astăzi - adversari

La Congresul PNL din martie se vor înfrunta două direcţii: apropierea de PDL sau rămânerea în opoziţie. Strategia lui Antonescu este ca liberalii „să desfiinţeze“ PDL, culoar pe care ar putea merge şi Orban. Pentru apropierea faţă de PDL militează Viorel Cataramă.

Programul politic al preşedintelui PNL, Crin Antonescu, pentru dobândirea unui nou mandat la şefia partidului se axează pe "desfiinţarea PDL pe cale politică şi democratică, nu administrativă".

Citiţi şi:

Ce vor partidele de la viitoarea Constituţie
Florin Călinescu, exclus din PNL, declară că el a demisionat din decembrie 2008

"Trebuie spus foarte clar: ori noi, ori ei. Niciodată nu vom putea să fim complici cu cei care se substituie dreptei", şi-a prezentat Antonescu strategia. Un critic vehement al politicii promovate de PDL este şi Ludovic Orban, alt posibil candidat la preşedinţia partidului.

Antonescu şi Orban se contrazic însă pe modalitatea de alegere a conducerii PNL la Congresul din 5-7 martie. Şeful liberalilor susţine ca echipa de conducere să fie aleasă în bloc, după o listă propusă de cel care se vrea preşedinte, în timp ce prim-vicepreşedintele Orban vrea candidaturi individuale.

De altfel, Antonescu a declarat într-o emisiune televizată că între el şi Orban nu este, de fapt, un război şi că "nu este nicio supărare" dacă acesta va intra în ­cursă. "Dacă va exista o asemenea candidatură, nu e nicio supărare. Proiectele noastre vor fi asemănătoare. Orban nu le va spune liberalilor, cum le spune Viorel Cataramă: "Hai să mergem degrabă la Cotroceni şi să intrăm şi noi".

Sondajul lui Cataramă

Viorel Cataramă, singurul care şi-a anunţat până în prezent candidatura la şefia PNL împotriva lui Antonescu, susţine ideea intrării la guvernare alături de PDL. „Am făcut un sondaj în partid şi 62% din reprezentanţii PNL vor intrarea la guvernare. La congres nu va fi o alegere între doi oameni, ci între două direcţii: guvernare sau opoziţie", a spus Cataramă.

Analistul politic Cristian Pârvulescu susţine că nu se poate vorbi de o scindare în PNL după Congres. „Cataramă nu are o şansă reală la şefia partidului, iar Antonescu încea r­că să-şi asigure un orizont liniştit pe termen mediu", crede Pârvulescu. Potrivit analistului politic Zoe Petre, chiar dacă în teritoriu există un curent de opinie favorabil intrării PNL la guvernare, liberalii nu vor risca să facă un pas înspre PDL, pentru ca în final să rămână în afara Parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite