Deputatul Savu şi-a lungit procesul până la prescriere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Savu a fost condamnat, în iulie 2010, la trei ani de închisoare cu executare, după patru ani de procese, însă până la apel faptele sale s-au prescris. El a tocat banii minerilor în excursii exotice. Condamnat de două instanţe, Vasile Savu, fost parlamentar şi şef al ortacilor, şi-a prelungit procesul până a scăpat. De la fond până la recurs a avut nu mai puţin de 47 de termene.

Vasile Savu (51 de ani) a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 1, la 10 februarie anul trecut, pentru corupţie la trei ani de închisoare cu suspendare. Aceeaşi instanţă a decis ca Savu să plătească 50.000 de euro. Fost deputat între 2000 şi 2004 din partea Asociaţiei Macedonenilor din România, Vasile Savu a fost trimis în judecată de către DNA în anul 2006.

Citiţi şi:

PDL l-a scăpat pe Păsat de cătuşe
Fostul candidat la preşedinţia României, Nati Meir, a fost eliberat condiţionat


Procurorii anticorupţie au arătat că acesta s-a plimbat în Africa de Sud, în SUA (Las Vegas şi New York), în Elveţia, în Austria şi în Italia pe cheltuiala Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului şi a Confederaţiei Sindicatelor Miniere din România. La 13 iulie 2010, Tribunalul Bucureşti a menţinut pedeapsa de trei ani pe numele lui Savu, însă nu cu suspendare, ci cu executare. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, unde judecătorii au constatat cu o zi înainte de Paşte, la 22 aprilie, încetarea procesului, pe motiv că faptele s-au prescris.

Cele 47 de termene salvatoare

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv încetarea procesului penal, întrucât a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale. Magistraţii au lăsat nesoluţionată  acţiunea Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, prin care ortacii îşi cereau banii înapoi. Vasile Savu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie la 10 mai 2006. Timp de aproape cinci ani, nu mai puţin de 47 de termene de judecată, cauza a  fost blocată pe rolul acestei instanţe. Avocaţii lui Savu au ridicat excepţii privind vicii de procedură ale anchetei, au trimis dosarul la Curtea Constituţională, dar şi la Tribunal, pentru ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara sau ridicarea sechestrului asigurator pus de DNA.

Motiv hilar: nu a existat plângere prealabilă

Curtea de Apel Bucureşti a decis, la 22 aprilie 2011, încetarea procesului penal. Instanţa a schimbat încadrarea unor fapte, pentru care a fost trimis în judecată Savu, în infracţiuni mai blânde: din abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în fapte săvârşite de alţi funcţionari. Judecătorii au mai constatat că partea vătămată, Confederaţia Sindicatelor Miniere din România, nu ar fi făcut o plângere prealabilă. Numai că, în cazul infracţiunilor de corupţie, DNA se poate autosesiza din oficiu, aşa cum a fost şi în acest caz.

Viaţă de huzur în jurul lumii

În perioada 2002-2003, fostul deputat Vasile Savu a decontat peste 1,5 milioane de lei, bani pe care i-a „aruncat" pe distracţiile sale în mai multe ţări ale lumii. Fostul parlamentar ducea o viaţă de huzur şi pe plaiurile mioritice. El a cerut 10.000 de lei pentru protocol, dar în final din această sumă şi-a achiziţionat un telefon mobil, ceasuri, parfumuri, băuturi fine şi haine de firmă.Vasile Savu a găsit o modalitate de a-şi creşte veniturile decontându-şi convorbirile telefonice în două locuri - la Parlament şi la Liga Sindicatelor Miniere.

Minerii trebuie să-şi recupereze singuri banii

Judecătoria Sectorului 1 şi Tribunalul Bucureşti au apreciat, anul trecut, că Vasile Savu a profitat de funcţiile sale şi a cheltuit cu rea-credinţă banii ortacilor, condamnându-l la trei ani de închisoare cu suspendare şi, respectiv, la trei ani cu executare. Fostul parlamentar a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti.

Totodată, magistraţii au menţinut sechestrul instituit de DNA pe două apartamente din Petroşani aparţinând fostului parlamentar şi achitarea de către acesta a pagubelor produse - de aproape 50.000 de euro - Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului şi Confederaţiei Sindicatelor Miniere. Acum, singura soluţie de recuperare a banilor este deschiderea unui proces civil. Vasile Savu a negat săvârşirea faptelor atât la DNA, cât şi în faţa instanţei.

În deplasare, cu iubita

Fostul deputat a fost atent şi cu concubina sa, astfel că nu a „exclus-o" de la deplasările din străinătate. Ea l-a însoţit pe Savu în Italia, la Roma, de asemenea, pe banii Sindicatelor Miniere.

Aventura americană şi cea africană

Vasile Savu şi-a decontat chiar şi vizitele la cazinourile din New York şi din Las Vegas. Savu a motivat că nu ştia limba engleză şi nu a ştiut că bonurile pe care le-a decontat erau de la caziouri. El a cumpărat şi 10 biletele, în valoare de 100 de dolari, pentru intrare la Planet Hollywood - Times Square, la mai multe muzee şi în parcurile de distracţii din SUA. El a decontat chiar şi 20 de dolari pentru vizitarea „Eiffel Rower Experience".

Numai pentru a participa la un congres, organizat în perioada 16 februarie - 25 februarie 2002, în Africa de Sud, fostul boss al Sindicatelor Miniere a luat din banii instituţiei un avans de 8.000 de lei, deşi toate cheltuielile necesare pentru eveniment erau achitate. La congresul din Africa de Sud au participat trei persoane din sindicat, printre care şi Savu - autopropus. Cheltuielile decontate doar de către Vasile Savu, la sindicat, pentru deplasarea în Africa s-au ridicat la aproape 28.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite