PDL l-a scăpat pe Păsat de cătuşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea DNA de arestare preventivă a deputatului PDL Dan Păsat a fost respinsă de plenul Camerei din cauza a 59 de aleşi ai Puterii. Din rândurile coaliţiei guvernamentale au lipsit 25 de deputaţi, iar 34 s-au pronunţat împotriva arestării. Opoziţia a fost prezentă, dar a refuzat să vină la votul secret cu bile.

Solicitarea DNA a primit 116 voturi favorabile, insuficiente pentru ca arestarea lui Dan Păsat să fie aprobată. Potrivit Statutului deputaţilor şi senatorilor, cererea DNA trebuia aprobată de jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor, adică 167. Regulamentul Camerei prevede că o astfel de cerere este avizată cu jumătate plus unu din numărul deputaţilor aflaţi în sală, adică 147 din cei 292 prezenţi în cazul lui Păsat.

Citiţi şi:

Deputatul Dan Păsat a scăpat de arestare. Cererea procurorilor DNA, respinsă în plenul Camerei

Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, coleg de partid cu Păsat, nu a respectat însă cutuma parlamentară de a anunţa înainte de vot câţi deputaţi trebuie să-şi dea acordul pentru ca solicitarea să fie aprobată. Deşi liderul grupului PDL, Mircea Toader, anunţase că democrat-liberalii vor vota cu bilele la vedere, doar câţiva deputaţi au respectat această promisiune.

„Nu mă întrebaţi pe mine de ce nu s-a votat la vedere, ci pe cei care nu şi-au arătat bilele", a precizat Toader, pentru „Adevărul". El a evitat să comenteze cele 34 de voturi împotriva solicitării DNA, dar a admis cu jumătate de gură că ele vin atât din rândurile PDL, cât şi ale UDMR şi UNPR. "Unii deputaţi sunt mai jurişti decât alţii. Probabil au considerat că nu există suficiente argumente pentru arestare", a susţinut Toader.

Chiulangii celebri: Oprea, Ridzi, Boureanu

PDL a pregătit pentru Dan Păsat un plan de apărare pentru ambele situaţii. Absenţa a 25 de deputaţi din tabăra Puterii a făcut imposibilă întrunirea celor 167 de voturi prevăzute de statut pentru că în sală erau prezenţi doar 154 din cei 179 de aleşi ai Coaliţiei. Pe lista absenţilor s-au aflat nume sonore ale PDL precum Ioan Botiş, ministrul Muncii, şi parlamentarii Monica Iacob-Ridzi, Cristian Boureanu, Alin Popoviciu şi Dan Liga.

Celelalte partide din arcul guvernamental au avut probleme cu disciplina la vot, astfel că de la UDMR au lipsit Laszlo Borbely, Edler Andras, Derzsi Akos, Olos Gergely, iar de la minorităţi Ibram Iusein. Independenţii Gabriel Oprea, ministrul Apărării, şi Gabriel Tiţa-Nicolescu n-au venit nici ei. 

Udrea s-a lăsat aşteptată

Pentru a scăpa şi de ultimele emoţii, PDL s-a asigurat că nu vor exista nici cele 147 de voturi necesare aprobării cererii DNA, potrivit Regulamentului. Din cei 154 de deputaţi ai Puterii prezenţi, patru şi-au anulat voturile, iar 34 s-au pronunţat împotrivă. Potrivit unor surse parlamentare, democrat-liberalii le-au sugerat colegilor de guvernare că n-ar avea nimic împotrivă dacă aceştia ar intenţiona să se opună arestării lui Dan Păsat. Înţelegerea din sânul Coaliţiei a fost permisă de procedura de vot secret cu bile prin care deputaţii îşi pot ţine ascunse opţiunile.

Preşedintele Comisiei Juridice, Daniel Buda (PDL), s-a aflat printre cei câţiva deputaţi care au votat cu bilele la vedere, fiind pentru prima oară când votul democrat-liberalilor nu este supravegheat de pe margine de un coleg desemnat de partid. Elena Udrea s-a lăsat aşteptată, sosind la urne în ultimul moment şi s-a grăbit să-şi ia bilele fără măcar să fi apucat să-şi dea jos scurta de blană albă. Vizibil tensionat, Dan Păsat a urmărit concentrat parlamentarii care se perindau pe la urne, trecându-i pe o listă.

La finalul votului, Păsat şi-a adunat colegii de partid, cărora le-a arătat lista, încrezător sută la sută în mecanismul votului . După ce aflat că a scăpat de arest, democrat-liberalul s-a declarat nevinovat şi, cu lacrimi în ochi, a cerut DNA să-i trimită dosarul în instanţă. Deputaţii PSD şi PNL au fost prezenţi în sală, dar nu au votat pentru „a nu le mai da prilejul democrat-liberalilor să dea vina pe altcineva", după cum afirma liberalul Eugen Nicolăescu.

"Nu mă întrebaţi pe mine de ce nu s-a votat la vedere, ci pe cei care nu şi-au arătat bilele. "
Mircea Toader
liderul deputaţilor PDL

Deputatul Dan Păsat, acuzat de violenţă şi şantaj

Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2010, Dan Păsat, în calitate de deputat şi de secretar general al organizaţiei PDL Giurgiu, a acţionat pentru a obţine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achiziţii publice încheiate cu primării de pe raza judeţului Giurgiu şi derulate prin firma sa - SC Prod Invest SRL, pe care o controla şi o conducea în fapt.

Atunci când a întâmpinat opoziţie din partea reprezentanţilor administraţiei publice locale ori a firmelor care îşi adjudecaseră contractele de achiziţie publică, inculpatul a recurs la diverse forme de intimidare, mergând până la ameninţări şi acte de violenţă. În februarie 2010, Dan Păsat a fost pus sub urmărire penală pentru şantaj, iar în iunie 2010 cercetările au fost extinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Păsat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite