Ungureanu a dat, Ponta a luat. Fie numele Fondului (de Rezervă) lăudat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele măsuri ale noului Guvern au fost demiterea prefecților și subprefecților numiți din rândurile PDL și UDMR și anularea Hotărârii de Guvern privind înființarea unei linii cu predare în limba maghiară în cadrul UMF Târgu Mureș. Premierul Victor Ponta a anunțat, de asemenea, creșteri salariale cu 8% în sectorul bugetar și restituirea în tranșe a banilor reținuți pensionarilor drept contribuții la asigurările sociale

Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta:

- În ceea ce privește HG privind UMF TÂrgu Mureș, intenția USL de a opri aplicarea acestei Hotărâri, există o decizie a Curții de Apel Târgu Mureș prin care se revocă respectiva HG, iar noi am decis să retragem această Hotărâre.

- În ceea ce privește, HG au fost adoptate hotărâri de guvern privind prefecți și subprefecți unde, ministrul delegat Dobre va comunica județele și persoanele la care ne referim.

- Am adoptat o OG privind stabilitatea în finanțele publice cu două puncte:

Am pus în aplicare decizia Curţii Constituţionale, punând în aplicare prevederea de recuperare a banilor pensionarilor. 

Am decis să recuperăm din contul autorităților locale banii alocați de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară și încă necheltuiți.

Am adoptat o OG privind reorganizarea în cazul administrației publice locale, prin care am efectuat și alte modificări în structuri: departamentul Cultelor este la ministerul Culturii, departamentul de stat și oficiul pentru cadastru au revenit acolo unde își aveau locul, iar Sportul nu va mai fi problema ministrului Educației.

- Întrucât nu vreau să dau doar acest mesaj, care poate fi interpretat ca negativ, de maghiari, am solicitat ministrului Educației Mang a se deplasa la Târgu Mureș pentru a discuta cu reprezentanții UMF Târgu Mureș pentru a se lua o decizie la nivelul universității, privind înființarea unei linii cu predare în limba maghiară, astfel încât să respectăm autonomia universitară.

-Am aprobat mandatul vicepremierului Georgescu de a semna scrisoarea de intenție pentru FMI. În baza acestei scrisori, Guvernul va proceda prin Ordonanță de Urgență, începând cu 1 iunie, la acordarea unei creșteri de 8% pentru bugetari, urmând ca restul să fie acordate în luna decembrie. De la 1 iunie, în tranșe egale cu ceea ce s-a luat în mod greșit de la pensionari, vor fi restituiți banii, după cum a decis Curtea Constituțională.

- Am semnat decizia privind eliberarea din funcție a doamnei CristinaTrăilă, șefa Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) și voi numi pe cineva în locul acesteia cât de curând.

- De mâine voi avea un purtător de cuvânt și deci relația va fi mai ușoară și vă las cu vicepremierul Georgescu, care a negociat atât de bine lucrurile pentru Guvern în aceste zile.

Principalele declaraţii ale vicepremierului Florin Georgescu, ministru de Finanţe:

- În momentul decembrie, toți cei care au fost afectați de reducerile salariale vor reveni la salariile nominale din iunie 2010. Diferența va fi returnată în decembrie.

- Avem siguranța că ne încadrăm în acordul cu FMI și ceilalți parteneri internaționali.

- S-a luat o decizie ca sumele necheltuite din ceea ce s-a dat către primăriile locale vor fi returnate pentru a fi cheltuite după nevoile Guvernului. Se vor întoarce, deci, sume de bani necheltuite de la bugetele locale în visteria statului.

- Documentele negociate cu FMI și CE sunt documente de lucru ale FMI, iar ele nu pot deveni publice decât după ce au trecut prin administrația FMI și CE.

- Decizia luată de Guvern este ca toți salariații bugetari să aibă refăcute salariile în cele două tranșe menționate.

- Problema retrocedărilor nu a fost pe ordinea de zi a Cabinetului Ponta.

Premierul Victor Ponta a fost prezent la ceremonia de predare-primire a mandatului Ministrului Administrației și Internelor, Ioan Rus și Victor Paul Dobre, la care a luat parte și președintele Traian Băsescu. Ponta a fost prezent, de asemenea, la festivitatea care a avut loc la Ministerul Apărării și a reușit să se întâlnească și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a discuta scrisoarea de intenție care va fi trimisă FMI. Vezi aici filmul primei zile de prim-ministru a lui Victor Ponta

Rămâneți pe adevarul.ro pentru a afla în timp real declarațiile noului premier Victor Ponta după prima ședință a Cabinetului

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite