Decizia boicotării este una anticonstituţională, antidemocratică şi ilegală, arată documentul Parlamentului către CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţii celor două Camere, Petru Filip şi Valeriu Zgonea, au adresat Curţii Constituţionale o scrisoare prin care arată că boicotarea referendumului reprezintă un abuz de drept, iar decizia PDL şi UDMR de a boicota este considerată a fi "profund anticonstituţională şi antidemocratică".

"Boicotarea deschisă a referendumului de către unele forțe politice, ceea ce reprezintă un abuz de drept, în sensul art. 57 din Constituţie, nu poate avea rezultatul urmărit, adică nu poate conduce la infirmarea rezultatelor referendumului. În caz contrar, am accepta că un abuz de drept poate produce efecte juridice în plan constituţional, ceea ce este inacceptabil din punctul de vedere al ordinii de drept. De asemenea, boicotarea referendumului este de natură să afecteze exercitarea suveranităţii naţionale de către popor", se arată în documentul transmis CCR de către Parlament.

Reacţia Ambasadei SUA: Curtea Constituţională trebuie lăsată să ia o decizie, fără niciun amestec din afară

"Desfăşurarea referendumului din 29 iulie 2012 a fost afectată grav de aşa-numitul <<boicot>> al unor persoane şi formaţiuni politice, prin apeluri publice, prin constrîngeri administrative şi fizice, prin stimularea materială a neparticipării la vot, toate menite să împiedice exercitarea liberă a dreptului la vot în cadrul referendumului. Acest boicot reprezintă o împrejurare de fapt care încalcă în mod grav şi evident principiile şi valorile constituţionale. Acţiunile de boicot a referendumului reprezintă un abuz de drept, în sensul art. 57 din Constituţia României: <<Cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi>>", se mai arată în textul semnat de cei doi preşedinţi ai Camerelor.

În textul Parlamentului se mai arată că persoanele şi formaţiunile politice care au recurs la acest boicot şi-au exercitat dreptul de vot, dreptul de a participa la referendum şi dreptul la libera exprimare cu rea-credinţă.

"Caracterul deciziei politice de boicot este profund anticonstitutional (art. 2 coroborat cu art. 36, şi art. 57 din legea fundamentală), antidemocratic (art. 1 alin. 3 din Constitutie) si nelegal (art. 52 alin. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului)", au ţinut să sublinieze reprezentanţii celor două Camere.

Un alt argument adus de către semnatarii documentului este decizia Curţii Constituţionale care statuează că „întrunirea majorităţii absolute care constă în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente reprezintă o condiţie esenţială pentru ca referendumul să poată exprima în mod real şi efectiv voinţa cetăţenilor, constituind premisa unei manifestări autentic democratice a suveranităţii prin intermediul poporului, în conformitate cu principiul statuat în art.2 alin.(1) din Legea fundamentală. Participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor reprezintă un act de responsabilitate civică, prin care corpul electoral urmează să se pronunţe cu privire la sancţionarea sau nu a Preşedintelui României, având posibilitatea demiterii sau menţinerii acestuia în funcţie".

Președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea și cel al Senatului Petru Filip au atașat documentului înregistrări audio-video prin care se arată că boicotul a fost "efectiv" și nu s-a redus doar la declarații.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite