Legea refrendumului, constituţională dacă participă jumătate plus unu din alegători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Curtea Constituţională ia în discuţie, marţi, sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea modificărilor aduse de către Parlament Legii referendumului.

UPDATE  17.10 Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) spune că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie. MAI: Preşedintele e demis cu majoritatea prezenţilor

UPDATE 15.44 Guvernul anunţă că va respecta decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului, precizând totodată că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată de Curte.

"Guvernul consideră firească decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului şi se angajează la respectarea acesteia. Guvernul consideră că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată astăzi de Curtea Constituţională", se arată într-un comunicat transmis de Executiv.

Guvern: Respectăm decizia CC privind referendumul

UPDATE 15.30 Referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat CCR, a declarat marţi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa. Duşa: Referendumul se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern, nu a deciziei CCR

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Un grup de 71 de deputaţi PDL au contestat modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 26 iunie, în calitate de for decizional, cu 187 de voturi "pentru", 56 "împotrivă" şi 5 abţineri, proiectul care modifică Legea referendumului şi instituie demiterea preşedintelui, la referendum, prin votul majorităţii celor prezenţi la urne.

Proiectul schimbă condiţia de validare a referendumului de demitere a preşedintelui din întrunirea votului majorităţii alegătorilor înscrişi în listele electorale în votul majorităţii celor prezenţi la urne.

În 5 iulie, Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor participanţi.

Ordonanţa prin care Guvernul modifică Legea referendumului prevede că preşedintele României este demis la referendum cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul țării, ale cetăţenilor participanţi, arătându-se că modificarea a fost deja acceptată de judecătorii Curţii Constituţionale.
CCR are pe ordinea de zi şi sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, formulată de un număr de 26 senatori aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

De asemenea, CCR dezbate sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Parlamentului nr.32 din 3 iulie 2012 privind revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului, formulată de un număr de 58 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite