Cum se votează din "greşeală" o lege în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul României
Parlamentul României

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat că îşi asumă greşeala privind votarea de către PDL a celor două proiecte de lege prin care TVA era redus la 5% pentru alimentele de bază, iar pensiile mai mici de 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate.

Printre cei 290 de parlamentari care au votat "pentru" se numără Printre cei care au votat "pentru" se numără ministrul Finanţelor. Gheorghe Ialomiţeanu, ministrul Muncii, Ioan Botiş, ministrul Turismului, Elena Udrea şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

Mai citeşte şi:

PDL-iştii au găsit soluţia pentru a anula TVA-ul de 5% şi neimpozitarea pensiilor

William Brânză de la PDL: E greşeala mea că am diminuat TVA-ul la alimente

Analişti economici: TVA de 5% la alimente va încuraja frauda financiară

Deşi inţial reprezenţanţii PDL au declarat că aceste acte normative au primit votul deputaţilor, for decizional, deoarece făceau parte dintr-un pachet de legi, ulterior au explicat că de fapt a fost vorba de proiecte individuale de lege, iar la mijloc a fost "o eroare de tehnică legislativă", deoarece liderul de grup a făcut semnul din care toţi parlamentarii partidului au înţeles că legea trebuie să primească votul lor.

Aceasta este una din procedurile prin care parlamentarii votează legile, în conformitate cu decizia partidului din care fac parte, la indicaţia liderului de grup.

"Şi eu am votat diminuarea TVA la 5% pentru alimente", a spus ministrul Muncii Ioan Botiş.

Deşi Gheorghe Ialomiţianu este, la rândul său, deputat şi a votat pentru reducerea TVA la 5%, la alimentele de bază, ministrul Finanţelor a declarat că "s-a pus problema unui raport de respingere şi votul a fost pentru raport de respingere". "Am crezut că este vorba de o respingere", şi-a motivat votul "pentru" ministul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

"A fost o confuzie pe care mi-o asum", a spus Mircea Toader. El a precizat că spus că PDL va depune miercuri o iniţiativă legislativă de anulare a celor două proiecte de lege.

"E greşeala mea că am diminuat TVA-ul la alimente", a spus William Brânză de la PDL. El şi-a motivat "greşeala" prin faptul că a avut "încredere în domnul Toader", că va da parlamentarilor indicaţiile corespunzătoare în privinţa celor două acte normative, deoarece nu toţi parlamentarii sunt "specialişti" în finanţe. El a mai spus că la momentul votului, nu se afla în sală.  

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean, cel care a condus şedinţa Camerei Deputaţilor în momentul votării legilor prin care TVA-ul la alimente a fost micşorat la 5%, iar pensiile mai mici de 2.000 lei nu vor mai fi impozitate, a explicat că "a fost o eroare regretabilă" şi dacă n-ar fi fost atenţionat după şedinţă, nici măcar n-ar fi sesizat-o.

"A fost o eroare regretabilă, nici eu nu mi-am dat seama, m-a atenţionat cineva abia dupa şedinţă. Cele doua proiecte s-au dus pe "bandă" cu toate rapoartele de respingere pe care le-am avut pe ordinea de zi. Pur si simplu nu am sesizat", a spus vicepresedintele PDL.

Faptul că niciunul din parlamentarii PDL nu a sesizat "eroarea", în frunte cu cel care conducea şedinţa în Plen reiese clar din comenariul făcut de Ioan Oltean după ce toţi cei 290 de deputaţi prezenţi în sală la momentul votului, toţi au zis "da", pentru TVA de 5% la alimentele de bază.

"Zero abţineri, zero respingeri, exact ca la Marea Adunare Naţională", a spus atunci Ioan Oltean.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite