Cum s-au interceptat Vîntu şi Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disputele dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi Sebastian Ghiţă s-au finalizat prin „spionarea“ unuia de  către celălalt. Ghiţă – cu autorizaţie, Vîntu – de la sine putere. Apariţia în format audio a ameninţărilor proliferate de Vîntu la adresa lui Ghiţă a dus la un contraatac dur din partea patronului de la Realitatea TV, fost om de casă al SRI.

VIDEO Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut pentru şantaj

AUDIO Vîntu către Sebastian Ghiţă: "Strategia să pară că suntem certaţi în continuare, că ne batem, că ne f... în gură, că ne gazăm...e proastă, Sebi!"

O nouă înregistrare a unei discuţii între Sorin Ovidiu Vîntu şi Sebastian Ghiţă a fost postată pe YouTube. În convorbirea despre care se spune că a avut loc pe 13 aprilie – la 11 zile după deja celebra discuţie din benzinăria din Pucheni, judeţul Prahova, şi la nouă zile după ce Sebastian Ghiţă a depus plângere la Parchet împotriva lui SOV – cei doi vorbesc despre conflictul dintre ei, despre eşecul Realităţii TV în prime-time, dar şi despre Elena Udrea, Traian Băsescu şi Emil Boc. Sebastian Ghiţă susţine că discuţia a fost înregistrată de Vîntu, care ulterior a eliminat pasajele care-l dezavantajau. Din convorbire se înţelege că războiul pentru controlul Realităţii TV ar fi unul întreţinut cu bună ştiinţă de Sebastian Ghiţă.

La 2 aprilie, Vîntu îi arunca mănuşa lui Ghiţă şi-l chema la o discuţie ca „între un golan bătrân şi unul tânăr" - cum a catalogat SOV întâlnirea lor dintr-o benzinărie din Pucheni (Prahova). Întrucât de câteva săptămâni Vîntu, personal sau prin intermediul omului său de încredere Ilie Ion, zis Nelu Legiune, începuse ameninţările la adresa lui Sebastian Ghiţă şi a familiei sale, managerul de la Realitatea Media s-a dus la întâlnire cu aparatură de interceptare asupra sa, având autorizarea serviciilor secrete.Odată ajunşi la locul întâlnirii, Vîntu a început să-l ameninţe în stil mafiot pe Ghiţă. SOV vorbea despre uciderea unor oameni ca despre o virtute.

Regia lui SOV

La două zile după acest episod, pe 4 aprilie, Sebastian Ghiţă a depus plângere la Parchetul General, acuzându-l pe Vîntu de şantaj şi de ameninţare. Mai mult, Ghiţă a făcut public şi faptul că Sorin Ovidiu Vîntu l-a ameninţat că îi gazează familia şi l-a şantajat. Dându-şi, probabil, seama că se află în pericol şi că Sebastian Ghiţă ar putea deţine şi dovada faptului că a fost ameninţat de el, Vîntu a încercat să dreagă busuiocul. L-a convocat pe Ghiţă, la 13 aprilie, la o altă întâlnire.

De această dată, SOV a vrut să întoarcă lucrurile în favoarea sa şi a afişat o atitudine prietenească faţă de Ghiţă. L-a şi înregistrat, iar ieri „interceptările" lui Vîntu au fost aruncate pe piaţă, fără ca vreo persoană să şi le asume. Înregistrarea lui Vîntu nu avea însă cum să contracareze interceptarea deţinută de Sebastian Ghiţă, făcută publică chiar de către acesta. Discuţiile au fost recunoscute de Ghiţă, însă managerul Realitatea TV susţine că înregistrările „au fost prelucrate". „Înregistrarea a fost făcută probabil de domnul Vîntu şi are scoase multe pasaje care nu i-au convenit. Nu este o înregistrare completă, este prelucrată. Cu toate astea, nu cred că-l avantajează", susţine Sebastian Ghiţă.

Apropierea şi depărtarea de SRI

„Greşeala" lui Vîntu este, cel mai probabil, rezultatul faptului că acesta se credea invincibil în relaţia cu SRI, după ce, ani la rând, numele său a fost asociat cu cel al fostului şef al Serviciului Român de Informaţii Radu Timofte. În acea perioadă, orice dosar care ar fi putut conduce către SOV era blocat la SRI.

De altfel, preşedintele Traian Băsescu a declarat, anul trecut, la B1 TV, că, „în mandatul lui Timofte la cârma SRI, Sorin Ovidiu Vîntu avea o mare influenţă în acest serviciu". Conform lui Băsescu, Vîntu beneficia chiar şi de informaţii despre anumite persoane filate de SRI. Totodată, în jurul lui Vîntu s-au perindat de-a lungul timpului o serie de persoane care au ocupat funcţii importante în serviciile secrete şi chiar în fosta Securitate, mulţi fiind angajaţi în anii '90 la Gelsor. Unul dintre aceştia este colonelul Gheorghe Raţiu, care înainte de 1989 a ocupat funcţia de şef al Direcţiei I din Securitate, iar după 1990 a fost unul dintre strategii reţelei Gelsor, fiind chiar acţionar cu 5%.

image

Prietenia cu Radu Timofte

Radu Timofte a fost şeful Serviciului Român de Informaţii din februarie 2001 până în iulie 2006, când şi-a depus demisia ca urmare a dispariţiei din România a lui Omar Hayssam. El a decedat în octombrie 2009. Radu Timofte a fost membru PSD şi senator în perioada 1990 - 2001. Prietenia lui Timofte cu SOV a fost de notorietate, ei fiind apropiaţi încă din 1990, când Radu Timofte a fost ales în conducerea FSN Roman, oraşul natal al lui Sorin Ovidiu Vîntu. De-a lungul anilor, mai mulţi politicieni au acuzat faptul că Vîntu a beneficiat de o serie de documente de la SRI pentru a le folosi în diverse acţiuni de şantaj.

image

Ştefan kostyal, general: Sorin Ovidiu Vîntu, pe post de cârtiţă, în celulă cu un spion sovietic

Relaţia Vîntu - Securitate a început în anii '80, atunci când SOV a fost încarcerat pentru delapidare. Vîntu a stat într-o celulă de la închisoarea Jilava împreună cu Ştefan Kostyal, general român devotat Uniunii Sovietice. Pentru a masca încarcerarea pe motive de spionaj, lui Kostyal i s-a înscenat un delict privind furtul de electricitate. „Adevărul" a discutat cu Ştefan Kostyal (91 de ani) despre acest episod.

Ştefan Kostyal: Când mi s-a înscenat furtul de electricitate am fost în celulă, la închisoarea Jilava, cu Sorin Ovidiu Vîntu. El era schilod de picior, dar mai şi exagera pe chestia asta. Un şmecher, un escroc putred pe dinăuntru, dar un om foarte deştept. Bun matematician. Ştia cu valutele. Banul conta!

„Adevărul": Cum v-aţi dat seama că e robul banului?

Eram versat. Am trecut prin multe închisori. Mi-am mai dat seama că e băgat să mă tragă de limbă. Eram într-o celulă cu patru paturi şi doar noi doi, deci două paturi libere. Asta nu prea se întâmpla. Şi apoi el a fost băgat în celula asta cu o oră înaintea mea.

Şi v-aţi dat seama că trebuie să vă feriţi de el...

Da. Aveam grijă ce să vorbesc cu el. Am apreciat însă calităţile lui bune. Uite un gest frumos: un fost subaltern de-al său a fugit, iar Vîntu a riscat mult pentru el. L-a protejat, l-a ajutat, a plătit bani pentru el. (n.r. - se referă la Nicolae Popa).

„Nu e bine să ne dăm certaţi"

13 APRILIE 2011

Sorin Ovidiu Vîntu: (...) Stop. Nu sunt de acord..stop.. nu sunt de acord cu strategia ta.
Sebastian Ghiţă:  Adică?
Vîntu: O respect, după cum ai văzut, o respect punct cu punct.
Ghiţă: Da.
Vîntu: Dar strategia să pară că suntem certaţi în continuare, că ne batem, că ne f... în gură, că ne gazăm...
Ghiţă: E, i-am aprins, deja ne dă Voiculescu în ziare...
Vîntu: Sebi, e proastă, Sebi!
Ghiţă: Mă rog, mai lăsaţi-o aşa un pic...
Vîntu: Râde lumea şi de tine-n târg, şi de mine... stai puţin. Ăia care mă urăsc pe mine, îţi bagă-n cap că ţi-o trag eu, ăia care te urăsc pe tine, îmi bagă mie-n cap că mi-o tragi tu. Suntem subiect de batjocură-n târg cu strategia asta că ne batem, că ne gazăm, că ne-mpuşcăm... efectiv suntem...
(...)

Vîntu: Nu e bine să ne dăm certaţi, că ne-mpuşcăm, că ne gazăm, că ne batem în bodyguarzi, în ţigani... Nu e bine, dă prost. Şi pentru tine, şi pentru mine.
Ghiţă: Păi nu e bine, normal...
Vîntu: Păi şi-atuncea de ce vrei să mai cântăm aceeaşi melodie cu ura-ntre noi doi?
Ghiţă: Păi n-o s-o mai cântăm pe 27 (27 aprilie, data stabilită pentru discutarea contractului de management încheiat cu Asesoft, în cadrul Consiliului de Administraţie al Realitatea Media - n.r.), că n-o să mai avem cum s-o cântăm. Se apropie momentul în care n-o să mai avem cum s-o cântăm... o să spunem „dom'le, s-a găsit o formulă", vedem noi... (...)
Vîntu: Măi, tu nu-nţelegi că, dacă sunt porc, n-ai nicio protecţie? Pentru simplul motiv că ...
Ghiţă: ... eu mă chinui, îmi dau silinţa...
Vîntu: ...că sunt proprietarul, n-au nicio protecţie în faţa unui proprietar ...îmi asum proces, îmi asum alea...e o prostie să crezi... Dacă vreau mâine să mă despart de tine, mâine mă despart de tine.
Ghiţă: Asta ştiu..
Vîntu: ...Dar nu vreau, măi, băiatule! Chiar, pe bune, între noi doi lucrurile funcţionează impecabil. De ce dracu' să mă... Sunt mulţi care vor să ne despartă. Stai puţin, nu că te urăsc pe tine sau pe mine, are legătură cu Realitatea. Şi se gândesc că plecarea ta de la Realitatea înseamnă prăbuşirea Realităţii.
Ghiţă: Da...
Vîntu: E, cum crezi că le-aş putea da satisfacţie... Şi sunt şi eu conştient că, în situaţia în care sunt astăzi, nu am capacitatea să susţin Realitatea decât dacă mă apuc să vând. Da' de ce p... mea să vând dacă te-am găsit pe tine?
Ghiţă: Păi aşa ne-a fost discuţia...
Vîntu: Nu mai sta cu teamă! Vezi-ţi de Realitatea şi de Asesoft ... (...)
Vîntu: Şi dacă mergeai de la-nceput pe varianta pe care ţi-am propus-o eu, adică ne-nţelegem bine, şi na-i fi mers pe variantă de război, de-mpuşcături, de gazări, de ţigani cu iatagane, nu-i aşa că ai fi câştigat mai mulţi bani - şi tu, şi eu - până acuma?

Ghiţă:  Dacă scăpam...
Vîntu: Măi, Sebastian, nu se-mpuşcă-n România, nimeni nu-mpuşcă-n România...
Ghiţă: Nu vorbesc de asta, vorbesc de controale, de tăiat contacte, nu uitaţi că ăla a făcut CSAT contra mea, cu un singur punct, cu toţi miniştrii la masă a spus „opriţi toate contractele lu' ASESOFT". CSAT!
Vîntu: Pe bune?
Ghiţă: Da! CSAT în luna ianuarie...
Vîntu: Şi nu-i aşa că, dacă am fi fost împreună, lucrurile se puneau altfel?
Ghiţă: Se puneau mai rău!
Vîntu: Nu-i adevărat! Ai să vezi că, pe data de 27, când ieşim cu un mesaj de normalitate, ai să vezi atunci cum încep să se liniştească treburile. Lumea te vede ca pe-un partener, nu ca pe-un tip în război cu Vîntu... (...)

"Suntem subiect de batjocură-n târg cu strategia asta că ne batem, că ne gazăm, că ne-mpuşcăm...''
Sorin Ovidiu Vîntu
patron Realitatea TV

Elena Udrea - „inteligentă", „tenace" şi „zgârcită"

Sebastian Ghiţă: Noi trebuie să inventăm ceva... mă şi enervează: eu am crezut că Băsescu f... guvernu' acuma. (...)
Sorin Ovidiu Vîntu: Nu-l va schimba până-n toamnă pe Boc. Mă, dar ar trebui să mă întrebi, mă. Că îţi spun, îţi dau informaţii.
Ghiţă: Da, v-am întrebat, da.
Vîntu: Nu, pâna-n toamnă nu-l schimbă pe Boc. Succesorul lui Boc este Elena Udrea. (...) Vezi că între Elena şi Cocoş (Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea - n.r.) sunt disensiuni majore. În opinia mea ar trebui să te duci şi să încerci să construieşti o relaţie cu Elena. Care este o tipă inteligentă. (...) Nu prin Cocoş! Ia-o singur! Ia-o singur!
Ghiţă: Singur. Avem relaţie deja pusă pe picioare. Doar că Elena, neavând maşinuţe când era mică, ca şi Ponta, ca şi alţii, e zgârcită, în p... mea...Zgârcită rău!
Vîntu: Auzi, nu e pentru bani, e pentru linişte, să ai linişte. Aia e. În visurile tale. La asta mă refer.
Ghiţă: Nu-i vorba de asta ... Treaba e alta: deci, e ca nevastă-mea, înţelegi? Deci, ce-i al ei e al ei, ce-i al meu e al nostru. Aşa-i şi asta. Am văzut-o eu, cu ochii mei. Eu singur am adulmecat-o, când era mai mică, în 2007.
Vîntu: E o tipă foarte inteligentă, nu te lăsa înşelat de aparenţe.
Ghiţă: Foarte, foarte, foarte ...mm... insistentă şi foarte.. cu intuiţie foarte bună şi cu ambiţie foarte mare...
Vîntu: Tenace! Tenace! Iubeşte puterea aşa cum o iubeşti şi tu.
Ghiţă: Cunosc bine... de ce credeţi că se simte...?
Vîntu: Îi taie şi gâtu' lu' ta-su pentru putere.
Ghiţă: Ştiu, d-aia ne şi...
Vântu: Ştii cine îl va dărâma pe Băsescu? Cine o să-i ia gâtu' lu Băsescu?
Ghiţă: Ea.
Vîntu: Udrea.. De-aic... cultiv-o pe Udrea (râde).
Ghiţă: Aşa mi-a zis Săftoaica. Săftoaica, când a plecat de la Băsescu, mi-a zis: "Udrea va fi moartea lui". (...)
Vîntu: Ea-l va distruge pe Băsescu.
Ghiţă: Ea e călcâiul lui Ahile.

Problema ratingului în prime-time la Realitatea TV

Îndepărtarea ziariştilor Oana Stancu şi Adrian Ursu de la Realitatea TV a fost unul dintre motivele conflictului Vîntu-Ghiţă



Sorin Ovidiu Vîntu: Deci, mamă, nu mă amestec în nimic. Vezi, în schimb, că avem mari probeleme pe prime-time la rating. Mari, mari...
Sebastian Ghiţă: Implementăm toate alea care le-aţizis. (...) Îl aducem pe Cosmin ăla lângă Laura (Cosmin Prelipceanu şi Laura Chiriac - n.r.)... da's ciufuţi toţi, îs scandalagii... nimeni nu vrea să nu facă alea, toţi vor, dar problemele sunt acuma... şi ştiţi bine. Aia, Creţuleasca (Andreea Creţulescu, jurnalist Realitatea TV - n.r.), nu vrea nu ştiu ce, Laura Chiriac nu vrea nu ştiu ce... Io doar aflu de ele, că le-am zis „faceţi, mă, ceva!" Nici nu pot să mă duc la toţi să le zic „vă f...t în gură, vă dau afară". (...)
Voce: Sorin, trebuie să îi zici de Stelian Tănase...
Vîntu: Mă, „3x3", ai văzut ce prost merge şi acolo? Şi Tănase şi Dinescu vineri seara...
Ghiţă: O să vorbesc şi cu Stelian Tănase. (...) Din păcate soluţii care noi am crezut că ne vor ajuta, gen Striblea sau Corina (Cătălin Striblea şi Corina Drăgotescu - n.r.), nu s-au dus mai departe de 1,7 rating nici dacă dăm cu tunu'. (...) I-am zis lu' Ponta: „bă, o f.. pe mă-ta, fac 1.2 rating, te duci la televizor!" S-a dus, săracul. Mi-a zis: „mă duc, mă, în p... mea, fac, zic, dau breaking news, fac ce vreţi voi, na, vin eu la televizor". Nu mai o tragem în sus, o pierdem de la ora 5-6, şi nu mai apucăm s-o tragem în sus. (...)
Vîntu: Rău ai făcut că i-ai scos pe Adi şi pe Oana (jurnaliştii Adrian Ursu şi Oana Stancu - n.r.).
Ghiţă: Să moară eu, dacă nu sunteţi... la fiecare întâlnire, când mă felicitaţi că şi dumneavoastră vroiaţi să-i f..., când mă certaţi că de ce i-am f......
Vîntu: Bă, nu m-ai înţeles, trebuia să găsim o soluţie în timp. Acuma ca să recuperăm slotul ne trebuie cel puţin şase luni şi va trebui figuri, personaje... Cu cine dracu'?

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite