Cui îi predă Traian Băsescu ştafeta?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu spune că un intelectual precum Teodor  Baconschi  ar fi potrivit  pentru Cotroceni Foto: Agerpres
Traian Băsescu spune că un intelectual precum Teodor Baconschi ar fi potrivit pentru Cotroceni Foto: Agerpres

Preşedintele a declarat ieri că ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ar fi un bun candidat la scrutinul prezidenţial din 2014. Cristian Preda este şi el printre prezidenţiabilii lui Traian Băsescu. Elena Udrea nu are şanse nici pentru funcţia supremă în stat, nici pentru postul de premier sau de şef al PDL.

Băsescu nu o vede premier pe Elena Udrea şi exclude şansele vreunei femei la şefia statului

Traian Băsescu îl vede pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, drept candidat PDL pentru alegerile prezidenţiale din 2014, printre argumentele sale fiind acela că este posibil ca românii să nu-şi mai dorească un preşedinte jucător, ci un „intelectual cu viziune". „Pentru Preşedinţia României m-aş uita la oameni de gen Baconschi, poate Preda... Baconschi nu este creaţia mea. El este un intelectual bine definit, nu l-am creat eu. Cu Baconschi, în perioada cât a fost consilier la Cotroceni, am constatat că avem viziuni foarte apropiate cu privire la cum ar trebui să evolueze societatea", a afirmat şeful statului, la ProTV.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat pentru „Adevărul" că se va gândi la posibilitatea de a intra în cursa pentru Cotroceni, în cazul în care PDL i-o va cere, şi va veni cu un răspuns clar cât mai repede posibil, dat fiind „calendarul electoral strâns". „Este onorantă aprecierea şefului statului care, pentru a doua oară, mă include în lista de prezidenţiabili. Este un lucru care îmi dă de gândit şi o chestiune de mare responsabilitate, pe care o voi discuta cu preşedintele, cu prima ocazie. Oricum, compania lui Baconschi sună foarte bine", a comentat Cristian Preda.

Udrea nu are „experienţă"

Printre prezidenţiabilii lui Băsescu ar figura şi Liviu Negoiţă. În schimb, ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, are marele „păcat" de a fi lipsită de „experienţă de viaţă". „Exclud un candidat femeie şi la preşedinţia partidului şi la Preşedinţia României. Nu exclud candidatura, exclud şansa", a spus preşedintele evaluând cariera Elenei Udrea, pe care, de altfel, a calificat-o drept unul dintre cele mai „bune produse ale politicii PDL din ultimii ani". Din aceleaşi considerente, şeful statului a exclus şi ipoteza desemnării ei ca prim-ministru. Eliminarea Elenei Udrea şi de pe listă candidaţilor pentru şefia PDL vine pe fondul bătăliei interne pentru putere, în perspectiva congresului din primăvara viitoare. Ministrul a declarat vineri că nu va candida la preşedinţia formaţiunii, deşi şi-ar dori acest lucru.

„Buldogul", bun pentru şefia PDL

Despre Vasile Blaga preşedintele a spus că este unul dintre politicienii puternici care ar fi mai potrivit pentru funcţia de preşedinte al PDL, decât de cea de preşedinte al României. „Poate câştiga alegerile interne în partid. Nu ştiu dacă ar putea câştiga în afara partidului", a comentat Băsescu.

PDL are ca obiectiv alegerile locale şi nu se gândeşte la prezidenţiale, a fost replica prim-vicepreşedintelui PDL Adriean Videanu, întrebat despre candidaturile lui Baconschi sau Preda. „Credeţi că populaţia României este preocupată astăzi de alegerile prezidenţiale? Eu cred că nu", a adăugat Videanu.

"Nu e suficient să fii inteligent, ambiţios, aici v-o descriu pe Udrea... Până la funcţia de premier sau de preşedinte e cale lungă."
Traian Băsescu preşedintele României

Comentariu - Daniel Barbu Analist politic

Preşedintele dovedeşte inconsecvenţă

„Nu este un mesaj special pe care şeful statului a vrut să-l transmită, ci doar unul de fundal: el este şeful, face cărţile, astăzi îl laudă pe unul, mâine pe altul, iar ceilalţi trebuie să stea cu ochii pe el, să înţeleagă ce vrea. Declaraţiile lui Traian Băsescu adâncesc însă ideea de inconsecvenţă care-l caracterizează. Acum câteva luni a spus că oameni ca Preda sau Voinescu n-ar mai fi fost în partid dacă ar fi fost el însuşi şef, pentru ca apoi să vină să-l nominalizeze pe unul dintre ei drept prezidenţiabil. La fel cum din mesajul lui am putea deduce că Blaga a fost lăudat că este capabil, vrednic să fie preşedintele PDL, acelaşi Blaga forţat să-şi dea demisia în urma protestelor poliţiştilor de la Cotroceni. Nu este o linie în ceea ce spune preşedintele Traian Băsescu, nu urmăreşte nimic concret. Poate mâine ne spune că Igaş ar fi un bun preşedinte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite