Crin Antonescu este preşedintele interimar al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu, preşedintele interimar al României
Crin Antonescu, preşedintele interimar al României

Crin Antonescu a devenit oficial preşedintele interimar al României după decizia de aseară a Curţii Constituţionale.

UPDATE 16.07 Preşedintele interimar Crin Antonescu l-a chemat pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la Cotroceni, şeful băncii centrale aflându-se la această oră la Palat, informează Mediafax. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, chemat la Cotroceni de preşedintele interimar Crin Antonescu

UPDATE 13.50 Comisia Europeană este preocupată de situaţia din România, după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi după decizia Curţii Constituţionale care validează această decizie, afirmă purtătorul de cuvânt al Executivului UE. Comisia Europeană își exprimă preocuparea privind situaţia din România

UPDATE 13.36 Premierul Victor Ponta a plecat de la Cotroceni.

UPDATE 13.25 Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a ajuns la Cotroceni pentru a purta o discuție cu președintele interimar Crin Antonescu și cu premierul Victor Ponta, informează Antena 3. Citește aici mai mult

UPDATE 13.05 Premierul Victor Ponta a ajuns la palatul Cotroceni, unde se află și președintele interimar Crin Antonescu. Surse politice spun că Antonescu ar putea participa la ședința de guvern de miercuri.

UPDATE 11. 49 Administraţia Prezidenţială anunţă că a fost predată funcţia de preşedinte al României, de către Traian Băsescu, preşedintelui interimar Crin Antonescu. "Domnul Traian Băsescu a predat funcţia de preşedinte al României marţi, 10 iulie 2012, preşedintelui interimar, domnul Crin Antonescu", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE 11.42 Președintele suspendat Traian Băsescu a părăsit Palatul Cotroceni la volanul unei mașini Logan, gri metalizat. Acesta le-a făcut cu mâna jurnaliștilor.

Traian Băsescu

UPDATE 11.38 Crin Antonescu a preluat mandatul de președinte interimar de la președintele suspendat Traian Băsescu.

UPDATE 11.00 Crin Antonescu a ajuns la Palatul Cotroceni.

UPDATE 10.10 Preşedintele suspendat Traian Băsescu a ajuns, marţi, la Palatul Cotroceni, însoţit de coloana oficială.  Preşedintele interimar Crin Antonescu se află la rândul său la Senat.

Luni seara, Crin Antonescu a declarat că cel mai probabil marţi va stabili împreună cu preşedintele suspendat Traian Băsescu ora la care va avea loc predarea-primirea mandatului.

"Probabil mâine, la o oră pe care o voi conveni cu preşedintele o să facem această formalitate", a spus Antonescu, la România TV, adăugând că se află în imposibilitatea de a angaja alţi consilieri.

"Consilierii lui Traian Băsescu, din câte am înţeles, au intrat deja în concediu, ceea ce face ca nici să nu pot angaja alţi consilieri, dar vă asigur că voi găsi modalităţile prin care să mă pot achita de sarcinile acestei perioade", a mai spus el.

Curtea Constituţională l-a declarat, luni, pe Crin Antonescu preşedinte interimar al României.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a constatat că procedura privind suspendarea din funcţia de preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată. Curtea a constat , de asemenea, existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României. Vezi aici cum a validat Curtea Constituţională suspendarea lui Traian Băsescu!

Ca preşedinte interimar, atribuţiile sale sunt limitate. Astfel, potrivit alineatul al doilea al articolului menţionat mai sus se precizează că "atribuţiile prevăzute la articolele 88 - 90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale". Astfel, el nu se poate adresa Parlamentului cu mesaje privind principalele probleme politice ale naţiunii, nu poate dizolva Parlamentul sau cere populaţiei să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.  Vezi aici ce poate să facă prezidenţiabilul Crin Antonescu, încă din prima zi de mandat!

Născut în Tulcea, Crin Antonescu a fost, înainte de Revoluţie, profesor de istorie la Tulcea şi Vaslui. În perioada 1989-1990 acesta a fost muzeograf la Tulcea, iar în perioada 1990 – 1992 a fost profesor de istorie la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret“.  Vezi aici mai multe detalii!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite