Curtea Constituţională a validat suspendarea lui Traian Băsescu. Crin Antonescu este preşedintele interimar al României!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Curtea Constituţională discută astăzi schimbările din fruntea celor două Camere înainte de suspendarea lui Traian Băsescu.

UPDATE 22.26  Soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului ce afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională, a decis, luni, Curtea Constituţională a României, care a admis astfel sesizarea depusă de 67 de deputaţi PDL.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului", se precizează în comunicatul dat publicităţii de CCR.

Totodată, Curtea Constituţională a constatat că cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, formulată de Preşedintele României, este inadmisibilă.Cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi Preşedintele României este inadmisibilă.

Argumentaţia din motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României şi Parlamentului.

UPDATE 22.25  Curtea Constituţională a respins, de asemenea, sesizările formulate de Vasile Blaga şi Roberta Anastase, susţinute de PDL, privind revocările din funcţiile de preşedinţi ai Senatului şi, respectiv, Camerei Deputaţilor.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", informează Curtea.

UPDATE 22.20
Curtea Constituţională l-a declarat, luni, pe Crin Antonescu preşedinte interimar al României.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a constatat că procedura privind suspendarea din funcţia de preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată. Curtea a constat , de asemenea, existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.

UPDATE 22.15 CCR a validat suspendarea lui Traian Băsescu. Crin Antonescu este preşedintele interimar al României.

UPDATE 21.40 Şedinţa CCR s-a încheiat.

UPDATE 19.30 Judecătorii sunt din nou în şedinţă unde dezbat în continuare cererea lui Traian Băsescu de a constata un conflict între Parlament şi Preşedinte. Pe de altă parte, tot astazi Curtea trebuie să vacanteze funcţia de preşedinte, ceea ce înseamnă că interimar va deveni Crin Antonescu. Până la decizia CCR, Traian Băsescu este încă preşedintele României.

UPDATE 18.20 Judecătorii Curţii Constituţionale au luat pauză, urmând ca ulterior să continue dezbaterea cererii preşedintelui suspendat.

UPDATE 15.30 „Traian Băsescu vrea să-l facă pe dracu' în patru să nu aibă un președinte interimar necontrolabil", a comentat liderul PNL Crin Antonescu.

Citeşte aici ce a declarat Crin Antonescu

UPDATE 14.40 Preşedintele Traian Băsescu a părăsit sediul Curţii Constituţionale.

UPDATE 14.05 Preşedintele Traian Băsescu s-a deplasat la Curtea Constituţională pentru a-şi susţine argumentele.

Vezi aici argumentele lui Băsescu

Judecătorii Curţii Constituţionale au schimbat ordinea de zi a şedinţei de astăzi, pe care se afla contestaţia preşedintelui Traian Băsescu şi constatarea interimatului pentru funcţia de preşedinte.

Mâine urmau să fie judecate contestaţiile lui Vasile Blaga şi Roberta Anastase legeate de modul în care au fost schimbaţi din fruntea Senatului, respectiv a Camerei Deputaţilor.

Judecătorii Curţii, au decis, însă să schimbe ordinea de zi, pentru a stabili întâi cine este preşedintele Senatului, şi, implicit cine poate deveni preşedinte interimar dintre Vasile Blaga sau Crin Antonescu.
Ulterior, ei vor decide în privinţa contestaţiei lui Traian Băsescu. Şeful statului a reclamat la Curtea Constituţională faptul că Parlamentul a încălcat prevederea din legea fundamentală potrivit căreia preşedintele poate fi suspendat dacă a comis încălcări grave ale Constituţiei.

Ori, avizul consultativ al Curţii de vineri îl găseşte pe preşedinte vinovat la două din cele şapte capete de acuzare, fără a vorbi, în niciunul din cazuri de fapte grave.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite