Consilierul lui Băsescu vrea şefia UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Eckstein Kovacs a fost numit consilier prezidenţial după ce a pierdut postul de senator  la alegerile parlamentare din noiembrie 2008
Peter Eckstein Kovacs a fost numit consilier prezidenţial după ce a pierdut postul de senator la alegerile parlamentare din noiembrie 2008

Fostul senator Peter Eckstein Kovacs a anunţat că va candida la şefia formaţiunii, împotriva protejatului lui Marko Bela, Kelemen Hunor. În prezent consilier prezidenţial, Eckstein Kovacs se bazează pe sprijinul nemulţumiţilor din UDMR şi nu se fereşte să promită ieşirea din Coaliţie. 

Boc îşi asumă istoria în maghiară

„Am anunţat primul candidatura mea pentru că vreau să fie clar: nu candidez împotriva cuiva şi nu am o candidatură «iepure», prin care să mă retrag în ultimul moment şi să susţin pe cineva. Am un proiect politic complet şi vreau să merg până la capăt", a declarat pentru „Adevărul" consilierul prezidenţial. Congresul UDMR, programat pentru începutul anului viitor, va aduce şi schimbarea actualului preşedinte, Marko Bela, care a anunţat că se gândeşte să nu mai candideze pentru această funcţie, pe care o deţine de 18 ani. Până în prezent, s-au înscris în cursă Peter Eckstein Kovacs şi actualul ministru al Culturii, Kelemen Hunor. „Nu cred că vor fi doar două candidaturi", afirmă Eckstein Kovacs. Potrivit unor surse din formaţiune, funcţia de preşedinte ar mai putea fi vizată de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, şi de liderul deputaţilor UDMR, Olosz Gergely. „Îl respect pe Kelemen Hunor, dar dacă n-aş crede în şansele mele, dacă nu aş fi avut semnale clare de reuşită, nu aş fi candidat. Eu sunt omul care a spus că schimbă şi va schimba", mai spune Eckstein Kovacs. 

Termenul final pentru depunerea candidaturilor este 11 decembrie, dată la care se va întruni Consiliul Reprezentanţilor UDMR pentru a analiza activitatea guvernamentală a formaţiunii.„Pe 11 decembrie voi anunţa dacă voi candida sau nu. Nu cunosc cine a anunţat până acum că va candida", a declarat, ieri, Marko Bela. Deputatul UDMR Petru Lakatos a precizat că mai mulţi reprezentanţi ai formaţiunii ar fi propus înfiinţarea funcţiei de preşedinte de onoare, care ar urma să fie preulată de Marko.

Sprijinit de nemulţumiţi

Candidatura lui Eckstein Kovacs este sprijinită în prezent de aripa nemulţumiţilor, care a cerut de mai multe ori ieşirea de la guvernare şi care a criticat actuala conducere că ia decizii în cerc restrâns. În acest context, actualul consilier al lui Băsescu nu are nicio problemă în a promite ieşirea din Coaliţie, în cazul în care interesele UDMR vor fi afectate. „Dacă pragul electoral de intrare în Parlament va fi afectat de rămânerea noastră la guvernare, voi lua decizia ieşirii din Coaliţia actuală", a spus Ecksein Kovacs, care va fi obligat să renunţe la funcţia de la Cotroceni în cazul în care va conduce UDMR. „Trebuie să ne întoarcem la o atitudine pragmatică, îndreptată către dorinţele oamenilor, către cei din autorităţile locale şi din organizaţiile locale", promite candidatul la şefia UDMR.

 Schimbări în formaţiune

Consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs susţine că va prezenta la Congres un program bazat pe schimbarea relaţiilor pe care UDMR le are cu Alianţele şi Consiliile maghiarilor din România, dar şi cu Fidesz, partidul de guvernământ din Ungaria, şi mai ales cu premierul Viktor Orban. „UDMR trebuie să reia discuţiile cu formaţiunile şi alianţele civice constituite pentru maghiari, chiar şi cu acel Consiliu condus de Laszlo Tokes", a afirmat Eckstein Kovacs.

Congresul din februarie va aduce schimbări şi la nivel de statut al partidului. „Există propuneri de schimbare a mecanismului de luare a deciziilor, astfel încât forul de decizii să fie compus din mai mulţi lideri locali", a explicat Petru Lakatos.

"Dacă pragul electoral de intrare în Parlament va fi afectat de rămânerea noastră la guvernare, voi lua decizia ieşirii din actuala Coaliţie. "
Peter Eckstein Kovacs consilier prezidenţial, candidat la şefia UDMR

"Pe 11 decembrie voi anunţa dacă voi candida sau nu. Nu cunosc cine a anunţat până acum că va candida."
Marko Bela preşedinte UDMR

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite