Cine sunt adversarii lui Băsescu: "o maimuţică", "un motan" şi "domnul acela care îşi vopseşte părul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vorbele grele aruncate de Traian Băsescu spre Victor Ponta miercuri seara la emisiunea "Naşul" se înscriu în atacurile obişnuite ale şefului statului către adversarii săi politici. Toţi liderii politici au fost atacaţi dur de şeful statului la un moment dat, multe dintre vorbele preşedintelui s-au lipit ca o etichetă de personajele în cauză.

Victor Ponta, "preş", "procuror cu reflexe antidemocratice", "imatur"

Prezent la emisiunea "Naşul" de la postul de televiziune B1, preşedintele a povestit cum a venit actualul preşedinte al PSD, Victor Ponta, la el în birou pentru a-i solicita sprijinul pentru o eventuală candidatură la Primăria Capitalei.

"La mine în birou, la Golden Blitz sau la Cireşica, acest Ponta, care azi vituperează împotriva preşedintelui, era ca un preş care întreba: ar fi bine să candidez la Primăria Capitalei, m-aţi putea sprijini? I-am spus: nu candida că nu ai şanse, dându-i de înţeles că nu o să-l sprijin. Tot el discuta înainte de alegeri un portofoliu de ministru, prin ieşirea din PSD, înainte de alegerile din partidul lor. Acest Victor Ponta, pe care-l vedeţi ţipând. Nu mai pot să-i mai tolerez obrăznicia, când văd câte parale face", a spus şeful statului.

Atacurile dure la adresa liderului social democrat nu s-au oprit aici. "Victor Ponta trebuie să facă frumos ca maimuica, să placă la foarte multi din PSD. Lui se pare ca a fi obraznic, impertinent, ajutaă la ceva. Pâna acum credeam ca doar faţa îl arată imatur, dar şi comportament arată acelaşi lucru", a mai spus Băsescu. Anterior, şeful statului declarase că Victor Ponta are "reflexele unui procuror care nu are nimic de-a face cu democraţia".

Citeşte şi:

Victor Ponta: "Traian Băsescu este un hoţ, un securist şi un om corupt"

Băsescu: Ponta trebuie să facă frumos, ca maimuţica, să rămână şef de partid

Mircea Geoană, "dependent", "prea slab pentru jocul politic mare"


Atacurile la adresa fostului lider al PSD, Mircea Geoană, au venit mai ales în timpul campaniei pentru prezidenţiale. Atunci, candidatul Traian Băsescu îl califica pe Geoană "prea slab pentru jocul politic mare". "Este dependent şi niciodată nu poate lua o bătălie politică pe cont propriu. Doar dacă are mare susţinere şi nici el nu ştie de ce trebuie să aibă mare susţinere, dar să o aibă şi de la Vântu şi de la Voiculescu şi de la partid şi de la Dragnea şi de la Hrebenciuc. Lui îi trebuie susţinere de la toată lumea", a declarat şeful statului în timpul campaniei.

Crin Antonescu, "domnul acela cu nume de floare care îşi vopseşte părul"

În cadrul aceleaşi emisiuni de televiziune de miercuri seara, Băsescu l-a calificat pe Antonescu drept un "neajutorat", explicând că liderul PNL a fost la mâna lui în 2004, când l-a inclus pe listele de Bucureşti la alegerile parlamentare, la intervenţia lui Theodor Stolojan, deoarece cei din Tulcea nu îl mai primeau.

"Pe el l-am ajutat într-un moment de criză a lui, când nu-l mai primea nicio organizaţie să candideze undeva, era deputat de Tulcea, în 2004. Şi m-a rugat Stolojan, la schimbarea de ştafetă, să am grijă, că a avut o situaţie grea, şi într-adevăr aşa a fost. Şi l-am pus pe lista de Bucureşti. Are 1% prezenţă, la fel a făcut şi înainte, de s-a ajuns la o intervenţie să-l pun undeva pe o listă. Şi el şi Ponta s-au întâlnit cu mine în momente în care trebuiau ajutaţi şi aveau alt ton atunci. Asta mă surprinde", a spus Băsescu la B1.

Citiţi şi:

Crin Antonescu: Traian Băsescu este un mincinos, este un om care trăieste politic din santaj

O altă referire a preşedintelui la Crin Antonescu a stârnit zâmbete. Şeful statului se referea la preşedintele liberalilor drept "domnul acela cu nume de floare care îşi vopseşte părul". În condiţiile în care Antonescu i-a devenit contracandidat la fotoliul de la Palatul Cotroceni, atacurile au devenit mai dure. În timpul unei confruntări, acesta l-a numit pe preşedintele liberalilor "un laş care dă şi fuge".

Şi totuşi nu acesta este atacul la adresa liberalului care a stârnit vâlvă, ci referirea sa la sinuciderea soţiei lui Antonescu. "Decenţa ar trebui să vă spună că un bărbat care are trei femei în casă le respectă. Un bărbat căruia nu i s-a întâmplat niciun incident dramatic în care să-şi lase soţia singură să ajungă în situaţii dificile", a fost replica lui Băsescu la acuzaţia liberalului că a promovat modele greşite de femei în politică.

De atacurile lui Băsescu nu a scăpat nici propunerea liberalilor pentru postul de premier, primarul Sibiului, Klaus Johannis. Potrivit preşedintelui, acesta nu era altceva decât "o marionetă", "o figură credibilă, puţin naivă".

Dan Voiculescu, "motanul Felix", "mogulul", "turnătorul"


Fostul preşedinte conservator, Dan Voiculescu, a căruia familie deţine trustul de presă Intact, a schimbat de-a lungul timpului replici dure cu şeful statului. Câteva dintre calificativele rostite de Traian Băsescu la adresa lui Voiculescu s-au transformat în porecle-etichetă: "Felix motanul", "mogulul". Comentând un sondaj recent care îl plasează pe ultimele locuri în opţiunile electoratului român, Băsescu declara: "Nu am niciun dubiu că un turnător este foarte sus în sondaje. Cum să nu fie foarte sus un turnător în România? Cred că sunt foarte iubiţi!".

Despre miniştrii fostului cabinet Tăriceanu: "mafioţi", "incompetenţi"

În primul său mandat, Traian Băsescu a criticat constant cabinetul condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu. Pe Varujan Vosganian l-a făcut "incompetent". Totul a pornit de la scrisoarea pe care Paul Păcuraru, pe vremea aceea Ministrul Muncii, şi Varujan Vosganian, pe atunci şeful de la Finanţe, i-au trimis-o preşedintelui pentru a promulga legea pensiilor.

Şeful statului a declarat atunci că semnatarii sunt nişte incompetenţi şi a acuzat Guvernul de diletantism, laşitate şi lipsă de responsabilitate.

Câteva luni mai târziu, în momentul în care îşi lua rămas bun de la medicii care l-au operat de tiroidă, şeful statului a spus că, în sfârşit, întâlneşte un armean bun. A revenit cu precizarea că, în sfârşit, întâlneşte un "armean competent".

"Declaraţia mea a avut un singur obiectiv: după ce îi spusesem incompetent lui Varujan Vosganian, am vrut să subliniez că un medic armean competent m-a operat şi că-i mulţumesc public", a explicat Băsescu fraza rostită la externare.

Pe fostul ministru de la Justiţie, Tudor Chiuariu, preşedintele l-a calificat drept "un tânăr mafiot obraznic care serveşte o clientelă"

Presa, de la "ţigancă împuţită" la "tonomate de euro"

Meciurile preşedintelui cu presa ostilă sunt de notorietate. Vorbele sale, "ţigancă împuţită", adresate unei jurnaliste de la Antena 3, au făcut ocolul lumii şi s-au soldat chiar cu o prezenţă a preşedintelui în faţa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Ulterior, şeful statului a găsit noi modalităţi de a se adresa jurnaliştilor, numindu-i "tonomate de euro", "servitori credincioşi ai celor care le bagă pachetele cu euro şi ei îşi recită calomniile“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite