Cele 10 minciunele ale premierului Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătăţile de adevăr din declaraţiile lui Emil Boc au scos deja în stradă sute de sindicalişti. Cea mai mare păcăleală pe care şeful Guvernului le-a administrat-o românilor a fost strecurată în afirmaţii în care acesta anunţa ieşirea din criză.  

Măsurile nepopulare ale Guvernului Boc, prezentate ca nişte intenţii de membrii Cabinetului, au fost de cele mai multe ori negate de premier, în primă instanţă. O parte dintre ele au fost aprobate la câteva săptămâni de la declaraţiile lui Emil Boc, în care acesta nu era departe de a se jura că sunt simple speculaţii.

Mai citeşte şi:

Măsurile anticriză ale lui Boc, paralele cu realitatea

La fel, efectele unor legi, intuite de presă, dar negate de Boc sunt acum teme de lucru pe masa Executivului. Alte măsuri anunţate de Guvern au fost retrase ulterior, însă abia după ce au creat panică. În spatele adevărurilor trunchiate cu bună ştiinţă de şeful Guvernului se ascund însă o lipsă de onestitate şi o comunicare incorectă, susţin specialiştii consultaţi de „Adevărul".

1.La un pas mare de ieşirea din criză. Premierul Emil Boc a susţinut în discursuri repetate că România este la un pas de a ieşi din criza economică. În ultima vreme însă, veniturile reduse şi disponibilizările au fost la ordinea zilei, iar analiştii economici susţin că previziunile optimiste sunt exagerate.

2.Un nou val de restructurări. Premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor, în şedinţa de Guvern de miercurea trecută, să pregătescă urgent un plan pentru un nou val de restructurări. În luna ianuarie, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat că va fi aplicat un program de circa 100.000 de disponibilizări în instituţiile din sectorul bugetar, lucru negat de Boc.

3.Taxe noi. În urmă cu câteva luni, la audierile din Parlament privind bugetul pe 2010, reprezentanţii Cabinetului au promis că nu vor introduce taxe şi impozite noi, lucru susţinut şi de Boc. În prezent, Ministerul Finanţelor pregăteşte un proiect de modificare a Codului Fiscal prin care se impozitează bonurile de masă, dar şi terenul de sub casă. Mai mult, Boc a afirmat că nu a fost informat despre aceste măsuri, însă surse din Ministerul de Finanţe susţin că toate propunerile au ajuns la urechile premierului.

4.Impozit forfetar pentru multe activităţi. Introducerea impozitului forfetar a fost constestată atât de proprietarii de firme cât şi de politicieni. Ca să îi liniştească pe nemulţumiţi, Boc a afirmat în urmă cu câteva luni că impozitul va fi aplicat doar pentru restaurant şi pentru „câteva activităţi de acest gen". În realitate, plaja de activităţi care ar putea fi impozitate este foarte mare - de la spălătorii auto, la taximetrie, turism şi îngrijire corporală.

5.Bugetarii, păcăliţi la salariu. Odată cu intrarea în vigoare a legii unice de salarizare, foarte mulţi bugetari au pierdut din venituri. Premierul a declarat în mai multe rânduri că salariile nu vor scădea, omiţând să specifice însă că veniturile vor fi acelea intrate la apă.

6.Salariile nesimţite au rămas la fel de mari. În cadrul unei emisiuni televizate, premierul i-a ameninţat pe şefii din companiile cu capital de stat - referindu-se în mod direct la preşedintele Eximbank, Ionuţ Costea - că va iniţia legi pentru a le putea tăia salariile, în cazul în care nu şi le micşorează singuri. Până în prezent, Guvernul nu a luat nicio măsură în acest sens.

7.Alba-neagra cu alocaţiile. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat că alocaţiile ar putea fi acordate doar copiilor din familii cu probleme sociale. „Nu e firesc ca oamenii care au Mercedes în curte să primească ajutor social", a răspuns rapid Boc, în semn de susţinere a propunerii. La câteva zile însă, s-a răzgândit şi, mai mult, l-a muştruluit pe Şeitan pentru declaraţii.

8 Rectificare bugetară, în plan. Ideea primei rectificări bugetare, gândită de Ministerul de Finanţe pentru aprilie, a fost infirmată de premierul Emil Boc la jumătatea acestei luni. „Nu avem nicio intenţie în prezent să efectuăm o rectificare bugetară", a spus şeful Executivului. Oficiali de la Finanţe susţin însă că ideea a fost discutată în Guvern şi s-a decis amânarea rectificării pentru luna mai.

9 Date cosmetizate pentru Comisia Europeană. Programul de convergenţă trimis săptămâna trecută oficialilor europeni conţine o serie de date menite să „înfrumuseţeze" realitatea din teren. Aceasta a fost concluzia Comisiei Europene, care a constatat că previziunile României nu se potrivesc cu cele constatate de Fondul Monetar Internaţional.

10 Discuţiile cu pumnul în masă. Şeful Executivului a ţinut să menţioneze la fiecare protest al sindicaliştilor că este dispus să negocieze cu aceştia. Reprezentanţii sindicatelor povestesc însă că discuţiile sunt foarte încordate şi că s-a ajuns ca premierul să încerce să-şi impună punctul de vedere bătând cu pumnul în masă.

Disciplină pentru miniştri

Pus în situaţia de-a nega o serie de măsuri anunţate la nivel declarativ de membrii Cabinetului, Boc a ameninţat că ar putea trece la remanieri. Pe lista neagră a premierului s-au aflat ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şi cel al Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Mai mult, premierul le-a interzis miniştrilor să mai facă declaraţii în afara celor aprobate de el.

Guvernul trunchiază adevărul

„Guvernul Boc a omis foarte multe informaţii, iar premierul s-a obişnuit să lucreze cu jumătăţi de adevăruri”, susţine Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului de Politici Publice. Acesta consideră că, în prezent, Executivul are o problemă gravă de comunicare, accentuată de o lipsă de onestitate dovedită. „Guvernul suferă de neputinţa recunoaşterii bolilor”, afirmă Moraru. Sociologul Alfred Bulai susţine şi el că problema gestionării deciziilor  îi afectează mai ales pe cei „păcăliţi”, adică pe cetăţeni.

„În spatele adevărurilor trunchiate se ascunde o situaţie economic foarte proastă. Oamenii sunt dispuşi să accepte să trăiască mult mai prost decât în prezent dacă există un sens şi o echitate”, mai spune Bulai. În acest moment, o astfel de echitate nu există atât timp cât presa dezvăluie că unii directori iau salarii uriaşe sau că politicienii cheltuiesc nejustificat banul public, mai cred analiştii. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite