Cât mai rămâne Boc la Guvern?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nici o zi de la realegerea lui Emil Boc în fruntea partidului, în PDL se vorbeşte neoficial despre posibila sa schimbare de la Guvern. Scenariul înlocuirii lui Emil Boc de la Palatul Victoria a fost pus ieri pe tapet atât de reprezentanţii taberei sale, cât şi de susţinătorii perdantului Vasile Blaga.

Boc l-a învins pe "Buldog"

Apropiaţi ai premierului avansau ieri, în cea de-a doua zi a Convenţiei Naţionale a PDL, termene de adoptare a unei decizii în ceea ce priveşte şefia Guvernului şi nume de posibili înlocuitori, una dintre variante fiind Mihai Tănăsescu. „Încă se discută, dar o hotărâre ar putea fi luată la sfârşitul acestei săptămâni sau până la sfârşitul lunii", a declarat unul dintre vicepreşedinţii PDL. Alţi lideri PDL, din tabăra premierului, prezentau scenarii care-l excludeau tocmai pe cel pe care îl validaseră cu o zi înainte ca şef al partidului.

„Viitorul premier nu se află în această sală. Noi avem nevoie de un premier nou, independent, în jurul căruia să construim o platformă pentru viitoarele alegeri", a fost verdictul unuia dintre cei care puseseră umărul puternic la victoria lui Emil Boc. Alţi lideri democrat-liberali explicau că nu ar exista un termen calendaristic, ci doar unul legat de negocierile politice. „În momentul în care preşedintele Traian Băsescu va avea o majoritate pentru noul premier, schimbarea se va produce. Nu cred că vor fi probleme cu UDMR sau UNPR pentru noua majoritate", a arătat unul dintre susţinătorii lui Boc, lăsând să se înţeleagă că un factor decisiv ar putea fi, pe lângă dorinţa preşedintelui şi cea a premierului, limpezirea apelor în partid.

Obstacole în calea schimbării premierului

Dacă „ambiţia" şefului statului de a-l da jos de la Guvern pe şeful PDL era dată ca sigură, în special de tabăra perdantului Vasile Blaga, încăpăţânarea lui Boc de a rămâne premier ar putea constitui un obstacol pentru înfăptuirea scenariilor. Premierul ar putea folosi în favoarea păstrării scaunului său de la Palatul Victoria situaţia pe muchie de cuţit existentă în Parlament. Coaliţia majoritară are pe hârtie în acest moment 245 de parlamentari, iar pentru instalarea unui nou guvern este nevoie de 236 de voturi „pentru". Aceasta presupune nu numai ca parlamentarii coaliţiei să fie prezenţi, ci şi să voteze „disciplinat".

Posibilă remaniere

Rateurile repetate din fiecare Cameră, dar şi teama conducerii de a-şi lăsa parlamentarii să voteze la moţiuni de cenzură au demonstrat dificultatea Puterii de a-şi pune în aplicare planurile politice. Or, Opoziţia a anunţat deja că va depune o moţiune de cenzură în iunie. O parte din oamenii lui Vasile Blaga ar putea vota această moţiune. În plus, premierul tehnocrat pe care l-ar vrea Traian ­Băsescu nu ar avea garanţia voturilor  taberei lui Blaga. „În viziunea noastră, PDL va susţine guverne politice. Dacă acest partid, cu 350.000 de membri nu este în stare să pună patru guverne, să plece", sublinia Blaga, sâmbătă, în discursul său din prima zi a Convenţiei.

De altfel, susţinătorii săi au fost primii care au readus în prim-plan discuţia despre posibilitatea ca Emil Boc să fie forţat să capituleze, sâmbătă, imediat după ce Boc şi-a adjudecat victoria pentru şefia partidului. „A câştigat, dar să vedem ce face Boc la Guvern, e clar că Băsescu vrea să-i ia gâtul",  comenta unul dintre adepţii lui Blaga.

Un scenariu „de rezervă" a fost prezentat ieri de noul secretar general, Ioan Oltean, care a vorbit despre rămânerea lui Emil Boc la Guvern, însoţită însă de schimbarea unor miniştri. „În opinia mea, ­într-un viitor foarte apropiat, dacă se va considera că este nevoie ca premierul să aibă continuitate guvernamentală, o remaniere ar trebui să se facă", a comentat Oltean.

Anastase, Udrea şi Macovei, în echipa de conducere

Roberta Anastase, unul dintre cei patru secunzi ai premierului   Foto: Mircea Păun



Emil Boc şi-a asigurat o domnie confortabilă la şefia PDL. Trei dintre cele patru posturi de prim-vicepreşedinte le-au revenit susţinătorilor săi: Roberta Anastase, Gheorghe Flutur şi Teodor Baconschi. Cel de-al patrulea loc de prim-vicepreşedinte a fost adjudecat de Sorin Frunzăverde, susţinătorul lui Vasile Blaga. De partea premierului sunt şi 11 dintre cei 15 vicepreşedinţi aleşi ieri: George Scripcaru şi Elena Udrea, cu cele mai multe voturi, Traian Igaş, Gheorghe Ştefan, Anca Boagiu, Dorin Florea, Sever Voinescu, Mihai Stănişoară, Monica Macovei, Florin Popescu şi Victor Tarhon.  Doar trei dintre susţinătorii lui Blaga au obţinut funcţii de vicepreşedinte: Mircea Hava, Mihaela Popa şi Romeo Raicu. Vicepreşedinte a fost ales şi cel de-al treilea candidat la şefia PDL, Theodor Paleologu. Secretarul general este tot din tabăra premierului: Ioan Oltean.

Negocieri cu scântei

Repartiţia funcţiilor a fost negociată asiduu de cele două tabere ieri-dimineaţă, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Din partea taberei învinşilor, negocierile au fost coordonate de Sorin Frunzăverde, spre nemulţumirea unor colegi de echipă care i-au reproşat că „a trădat" şi „s-a vândut ieftin". Cu o seară înainte, Frunzăverde îi anunţase că nu va candida, arătându-se solidar cu Vasile Blaga, Cezar Preda sau Cristian Boureanu. Nemulţumiri au existat şi în tabăra premierului, în care unii democrat-liberali au fost nevoiţi să facă pasul înapoi, posturile lor fiind cedate taberei adverse.

 Raluca Turcan, Daniel Funeriu sau Mircea Toader nu au mai „prins" funcţii de vicepreşedinte. Situaţia a devenit clară după negocieri, când delegaţii au primit liste cu oamenii pe care să-i voteze, rezultatele finale aducând doar câteva „surprize": Theodor Paleologu şi Sever Voinescu, aleşi în locul lui Mircea Banias şi Gheorghe Albu. Ultimii doi făceau parte din pachetul de cinci vicepreşedinţi negociat de Frunzăverde. În conducerea partidului, Boc l-a „invitat" şi pe Blaga, care a refuzat însă categoric. „M-aş fi bucurat dacă ar fi fost în conducerea PDL, dacă şi-ar fi depus candidatura. Din nefericire, nu şi-a depus-o", a spus Boc.

Analiştii sunt sceptici că premierul va fi schimbat

Alina Voaideş

Analiştii politici privesc cu rezerve varianta înlocuirii premierului Emil Boc cu un premier tehnocrat, care să salveze partidul din căderea în sondaje. „L-au descris drept cel mai bun prim-ministru al României, atunci de ce să-l schimbe? Nu ştiu dacă se vor aventura să-l schimbe pe Boc pentru că votul pentru învestirea noului Guvern este secret, democrat-liberalii nu vor mai putea fi ţinuţi în bănci ca să nu voteze. S-ar putea să apară surprize", a declarat pentru „Adevărul"  analistul politic Bogdan Teodorescu. Acesta mai spune că Boc nu este singurul depozitar al imaginii negative a PDL, ci şi alţi democrat-liberali care se regăsesc în conducerea aleasă la Convenţie. „Dacă l-ar schimba doar pe Boc ar însemna că vor o reparaţie de imagine doar parţială. De fapt, PDL nu este preocupat de imaginea sa negativă", a conchis  Teodorescu.

Preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, crede şi el că o eventuală schimbare a lui Emil Boc din fotoliul de premier se va produce „nu foarte repede" din cauza temerilor democrat-liberalilor legate de votul de învestitură a noului Guvern.  „Vor fi unele pierderi în PDL, majoritatea în Senat s-a schimbat deja. Se vor obţine cu greu toate voturile necesare validării noului premier şi a echipei sale în Parlament.  Pe de altă parte însă, dacă se doreşte schimbarea prim-ministrului, ar trebui bătut fierul cât e cald. Dar va depinde de decizia de la Cotroceni", a explicat Pârvulescu. În acelaşi timp, preşedintele Pro Democraţia menţionează mai multe variabile de care depind şansele PDL de a mai reduce din imaginea negativă prin aducerea unui nou premier.  „Va conta ce personalitate are noul prim-ministru, cât de atacat va fi de partid pentru a fi scos ţap ispăşitor dar va mai conta şi situaţia economică a ţării", a detaliat Pârvulescu.

Profesorul de politologie Andrei Ţăranu ia în calcul rămânerea lui Emil Boc în fotoliul de premier, datorită susţinerii venite din interiorul PDL. „S-ar putea ca venirea unui prim-ministru tehnocrat să nu fie pe placul democrat-liberalilor. Pentru că un premier tehnocrat nu le garantează accesul la resurse. Ceea ce ar însemna că ei ar pierde foarte mult dacă ar vota pentru înlocuirea lui Boc. Boc a câştigat şefia partidului tocmai pentru că era premier", a opinat Ţăranu.

Şi analistul politic Zoe Petre pune la îndoială schimbarea din funcţie a lui Emil Boc. „În momentul de faţă, ideea înlocuirii sale cu un premier tehnocrat pare abandonată. Emil Boc nu este premierul unui singur partid, ci al unei coaliţii, or, înlocuirea sa ar face dificilă refacerea raporturilor între parteneri. În plus, e greu de trecut prin Parlament un nou Guvern. Iar o astfel de schimbare presupune câteva luni de nefuncţionare a ministerelor, după cum recunosc chiar voci din PDL. Cred că Emil Boc va rămâne în funcţie până la epuizarea creditului, adică până când nu se va mai putea, fie până la alegeri, fie până se va întâmpla în jurul său un cutremur", a spus Zoe Petre.

"Se vor obţine cu greu toate voturile necesare validării noului premier şi a echipei sale în Parlament. Dacă se doreşte însă schimbarea lui, ar trebui bătut fierul cât e cald."
Cristian Pârvulescu
analist politic

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite