Boc l-a învins pe "Buldog"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţii la Convenţia PDL şi-au votat ieri-seară preşedintele. Emil Boc a câştigat în faţa lui Vasile Blaga. Intervenţia lui Traian Băsescu a înclinat balanţa în favoarea lui Emil Boc.

Emil Boc a câştigat fără emoţii şefia PDL, după ce preşedintele Traian Băsescu a dat indicaţii preţioase delegaţilor la Convenţia Naţională de ieri. Premierul a obţinut 868 de voturi din totalul de 1.391 de voturi valabil exprimate, iar  secretarul general doar 499. Cel de-al treilea candidat la şefia PDL, Theodor Paleologu, a strâns doar 24 de fani.  După anunţarea oficială a rezultatelor, democrat-liberalii au reluat scenariul demisiei acestuia din fruntea Guvernului. Potrivit unor surse din PDL, Emil Boc ar urma să-şi depună mandatul de premier până la 20 iunie, conform unei înţelegeri cu preşedintele Traian Băsescu. Elena Udrea a precizat însă că discuţiile privind decuplarea funcţiei de preşedinte al partidului de cea de premier va avea loc la atunci când democrat-liberalii vor considera “oportun”.

Blaga: Nu plecăm din partid


Premierul le-a mulţumit delegaţilor şi a susţinut că partidul are nevoie de Vasile Blaga în conducere. Învins fără drept de apel, secretarul general a dat mâna cu premierul şi i-a urat succes, avertizându-l că are o misiune extrem de dificilă în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare din 2012. El i-a asigurat pe colegi că nu va părăsi partidul şi va rămâne simplu senator.  “Îi garantez lui Emil că nu vom pleca din partid. În acelaşi timp, îl rog pe Emil să se gândească bine, pentru că noi azi, aici, am spus multe adevăruri. Mâine trebuie să-i dăm, noi toţi, o echipă puternică, unită, să-şi poată îndeplini obiectivele. Aveţi grijă ce veţi face şi mâine, pentru că are nevoie de o echipă puternică, unită, pentru binele acestui partid", a adăugat Blaga.

Directivele lui Băsescu


Tabăra premierului a prins aripi încă de la debutul Convenţiei, după intervenţia şefului statului, cel mai aprig susţinător al lui Emil Boc, al cărui plâns a fost răsplătit cu ropote frenetice de aplauze. În discursul udat cu lacrimi rostit în faţa delegaţilor, preşedintele Traian Băsescu a lăudat insistent “meritele” guvernării conduse de Emil Boc. Băsescu le-a transmis celor prezenţi că trebuie să fie mândri că fac parte din partidul care a făcut cel mai bine României, chiar dacă nu au avut capacitatea să explice măsurile pe care le-au luat. Dacă pentru acţiunile Guvernului condus de Emil Boc, preşedintele a avut numai cuvinte de laudă, la capitolul “comunicare” a dat doar “bile negre”, certându-i pe foştii săi subalterni că nu sunt în stare să prezinte performanţele Executivului la dezbaterile televizate la care sunt invitaţi.

Mesaj de unitate

Băsescu le-a mai spus democrat-liberalilor să rămână uniţi după Convenţie, indiferent de rezultatul votului, povestind cu glasul gâtuit de emoţie şi cu lacrimi în ochi cum, în 2001, după ce a pierdut alegerile, Petre Roman a refuzat să-i strângă mâna. “Am şi o mare insatisfacţie, atunci când cel care pierduse, când i-am întins mâna, a întors spatele. Să nu faceţi asta deseară”, le-a mai transmis Băsescu. Mesajul preşedintelui a venit după ce, vineri seară, i-a chemat atât pe Emil Boc şi Vasile Blaga, cât şi pe susţinătorii acestora la Cotroceni, cerându-le să asigure o competiţie curată. După discursul preşedintelui, pronosticurile au început să curgă: 75% la 25% sau 80% la 20% erau scorurile pline de avânt avansate de oamenii premierului pe holurile Parlamentului.

CITATE:
 
"Azi i-am încredinţat lui Emil conducerea PDL şi nu-l invidiez. Va fi o perioadă extrem de dificilă. Îi garantez că nu vom pleca din partid”, Vasile Blaga, secretar general al PDL

Mulţumesc domnului Vasile Blaga pentru eleganţa competiţiei. Avem nevoie în conducerea PDL de Vasile Blaga! “, Emil Boc, preşedinte PDL

Nici cei care m-au votat pe mine nu vor pleca din PDL, cu atât mai puţin cei care mă aplaudă", Theodor Paleologu, deputat PDL


Mesajele şefului statului

- Le-a spus celor de la PDL că nu l-au dezamăgit de când el a plecat din fruntea partidului, acesta devenind unul „mare" şi a reuşit să câştige şi Preşedinţia, şi Guvernul.
- Le-a reproşat democrat-liberalilor că nu sunt capabili să explice măsurile Guvernului.
- Le-a cerut membrilor PDL să nu se lase descurajaţi de criticile Opoziţiei şi ale trusturilor de presă.
- Le-a mulţumit lui Adriean Videanu, Theodor Stolojan, Radu Berceanu şi Liviu Negoiţă că rămân în partid, dar „lasă loc generaţiei mai tinere" şi nu mai candidează.

Boc, al treilea preşedinte

În 18 ani, democrat-liberalii au schimbat doar trei preşedinţi. PDL este moştenitorul Partidului Democrat, format în 1993 prin scindarea FSN între gruparea Roman şi gruparea Iliescu. Convenţia fostului FSN condus de Petre Roman aproba adoptarea titulaturii de PD, având ca siglă trandafirul. PD devine membru al Internaţionalei Socialiste. În 1996, PD intră la guvernare alături de CDR. După eşecul în alegerile din 2000, Roman este înlăturat de la şefia democraţilor de Traian Băsescu.

Acesta decide „salvarea" partidului de la un nou dezastru acceptând alianţa cu liberalii lui Theodor Stolojan. Alianţa Dreptate şi Adevăr reuşeşte să-l propulseze în funcţia supremă în stat în 2004 şi să aducă partidul la guvernare. Băsescu cedează şefia PD lui Emil Boc, cel căruia îi va oferi şi postul de premier după scrutinul din 2008. În 2007, PD fuzionează cu Partidul Liberal Democrat al lui Stolojan, devenind PDL, şi îmbrăţişează doctrina populară. 

Congres colorat în portocaliu şi violet

Aşteptarea votului i-a băgat în amorţeală pe cei mai mulţi dintre delegaţii la Convenţia Naţională a PDL. De la discursul lui Traian Băsescu, ce a deschis dezbaterile, puţine au mai fost momentele în care sala a fost electrizată de discursurile celor de la prezidiu.

Pe holurile Palatului Parlamentului, Emil Boc era dat câştigător al scrutinului de ieri, iar atmosfera nu era încărcată de pasiune: au lipsit negocierile de pe la colţuri, reprezentanţii celor două tabere susţinând că aşteaptă să pună ştampila pe buletinul de vot şi apoi demarează discuţiile. Nu au lipsit însă pozele cu „liderii marcanţi", discuţiile la cafea sau „glumiţele" electorale. „Un pitic, un buldog şi urmaşul lui Caragiale", descria unul dintre participanţi cursa pentru şefia partidului, spre amuzamentul unor colegi plictisiţi.

Dincolo de cromatica dominantă a reuniunii - portocaliul şi violetul de pe haine sau materiale electorale -, un plus de culoare l-a asigurat intervenţia celui de-al treilea candidat, Theodor Paleologu. „Nu ştiu dacă aţi observat un mic detaliu vestimentar: Vasile Blaga şi Emil Boc au venit amândoi cu cravate violet. În schimb, culoarea cravatei mele este identică cu cea a lui Traian Băsescu. Nu ne-am vorbit, dar avem preferinţe identice", le-a spus Paleologu delegaţilor, continuând, mucalit, seria afirmaţiilor pline de umor, care au făcut deliciul audienţei.

„Sunt în rezerva partidului, o să mai vorbim!", i-a asigurat Paleologu. „Teo preşedinte!", i-au strigat delegaţii, răsplată pentru că le-a descreţit frunţile. „E prima dată când aud asta. E adevărat că numele de familie e mai lung, e mai greu să-mi scandaţi numele. Ştiu că pe unii dintre dumneavoastră i-am convins", a replicat fostul ministru.

"Am o mare insatisfacţie: când i-am întins mâna lui Petre Roman, a întors spatele. Să nu faceţi asta diseară!"
Traian Băsescu
preşedintele României

"A fost ca la un meci Steaua - Dinamo, fiecare cu galeria lui. Eu sunt echipa care vine din urmă, Gaz Metan Mediaş."
Theodor Paleologu
candidat la şefia PDL

"Emile, eu nu am candidat în numele Alianţei D.A. ca şi tine, am candidat singur, într-un moment delicat!"
Vasile Blaga
secretar general al PDL

"Dacă dădeam frâu liber orgoliilor mele, acum PDL cânta la mandolină în Opoziţie. "
Emil Boc
premierul României

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite