Cât de sărac a ajuns PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană ar putea fi nevoit să explice cum  a cheltuit banii partidului
Mircea Geoană ar putea fi nevoit să explice cum a cheltuit banii partidului

Organizaţiile din teritoriu se plâng că n-au bani, iar Victor Ponta vrea să vadă unde s-au topit finanţele partidului. După prezidenţiale, PSD ar avea conturile mai goale cu circa 2 milioane de euro. Multe filiale nu mai plătesc de ani buni la centru procentul de 30% din cotizaţiile strânse la nivel local.

„Nu prea am dat bani la partid... adică, am dat rareori", recunoaşte liderul filialei Brăila, Gheorghe Bunea-Stancu. Apoi se grăbeşte să adauge: „Dar acum cu schimbarea asta şi cu energia noului preşedinte, cred că va trebui să dăm. Păi e tânăr, trebuie ajutat, nu?". În filiala pe care o conduce, nu există nici datorii din campanie şi nici restanţe la utilităţi. Iar cotizaţiile se strâng pentru că „fiecare dă cât vrea", aşa că în contul filialei se adună, după cum estimează Bunea-Stancu, în jur de 30-40 de milioane. „Să ştiţi, totuşi, că nu ne lăfăim în bani", a ţinut să remarce liderul de la Brăila.

Citiţi şi:

Geoană, despre încercarea de a-l suspenda din funcţie: "O încercare a PDL-ului de a acapara întreaga putere"
Angajat al primăriei Budeşti, găsit spânzurat

Trei ani de restanţe

La Suceava, puşculiţa e cam goală, după cum a constatat, cam resemnat, liderul filialei, Gavril Mârza.

„N-am mai virat nimic la centru de vreo doi-trei ani. Păi, abia adun cotizaţiile. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere", spune el. Mârza răsuflă însă uşurat când vine vorba de utilităţi: „totul e plătit la zi".

Şi liderul de la Sălaj, Tiberiu Marc, dă de înţeles că filiala are datorii către Bucureşti: „A trebuit să ne acoperim cheltuielile din campanie, au tot fost campanii din şase în şase luni, aşa că..." Dar bătăile sale de cap sunt mai multe: unele datorii la utilităţi, donaţiile care nu mai vin („campania s-a terminat") şi cotizaţiile care întârzie. „Întârzieri la cotizaţii sunt peste tot... le reamintim, ori de câte ori putem, să plătească, dar unii mai uită. Alţii au dificultăţi. Totuşi, reuşim să găsim un echilibru între venituri şi cheltuieli", a concluzionat, optimist, Tiberiu Marc.

Cotizaţia, 2 lei

Nici Vasluiul n-a izbutit să mai trimită ceva bani la Bucureşti în ultimii 2-3 ani. „Noi nu suntem o filială bogată...Au fost multe cheltuieli pentru că au fost atâtea campanii", a explicat liderul Dumitru Buzatu. Campanii din care filiala mai are încă de plătit datorii de 150 de milioane de lei vechi. Filiala reuşeşte însă plata la zi a facturilor la utilităţi. „Vedeţi dumneavoastră, noi nu le-am plăti, dar ni le taie", a explicat, glumind, Buzatu. Are motive de mulţumire: cotizaţiile sunt adunate la zi.

„Eu plătesc cotizaţie patru milioane, adică 10% din salariul meu. Tot 10% trebuie să dea şi primarii, viceprimarii, preşedinţii Consiliilor Judeţene. La consilieri am stabilit un procent de 5%, iar la consilierii comunali cotizaţia este 5 lei. Se adună ceva bănuţi... că avem 600 de consilieri comunali. Iar pentru membri simpli am stabilit cotizaţia la 2 lei", a făcut un scurt bilanţ Buzatu.

„Trezorierul ştie mai bine"

La Tulcea, puşculiţa filialei pare să fie ceva mai plină. Cel puţin aşa reiese din spusele preşedintelui Vladimir Mânăstireanu, care se declară convins că organizaţia nu avea datorii către centru la sfârşitul lui 2009. „Trezorierul ştie mai bine, că el se ocupă, dar eu cred că nu sunt datorii", a adăugat el. La Tulcea nu există datorii din campaniile electorale, iar cu cotizaţiile „nu sunt probleme", după cum declară Mânăstireanu. Suma din cotizaţii ar ajunge la aproximativ 80 de milioane pe lună, iar utilităţile costă 30 de milioane. Cotizaţia pentru un membru simplu a fost stabilită la 5 lei.

Există însă şi o filială care pare să-şi fi achitat integral obligaţiile către centru. Constantin Niţă, liderul filialei Braşov, se laudă că anul trecut a virat la Bucureşti 150-200 milioane de lei vechi. „Mă îndoiesc că, în afară de mine, a mai dat cineva la partid anul trecut. Asta e, fiecare se gospodăreşte cum poate", a conchis Niţă.

El a admis că în lunile ianuarie şi februarie nu s-au prea strâns cotizaţiile pentru că „lumea n-a prea dat..., a fost şi supărarea de după alegeri".

Tuturor organizaţiilor le-a fost solicitat un raport financiar, documentele urmând să fie centralizate până la 31 martie.

14 milioane de lei din cotizaţii

Potrivit proiectului de buget intern pe 2010, PSD speră să încaseze din cotizaţii 14 milioane de lei şi alte 5 milioane din donaţii. 3,7 milioane ar urma să vină din alocaţiile bugetare, iar 350.000 de lei din surse proprii. Datoriile reeşalonate ale PSD sunt estimate în acest an la 15 milioane de lei, cheltuielile cu salariile la aproape 2 milioane de lei, chiria pentru sedii şi utilităţile la 3 milioane, iar deplasările interne şi internaţionale la 100.000 de lei.

În timp ce filialele par să fi sărăcit, liderul PSD, Victor Ponta, a cerut să se verifice, printr-un control financiar, modul în care au fost cheltuiţi banii partidului în ultimii cinci ani, adică în perioada în care Mircea Geoană a preluat şefia partidului. Ponta s-a arătat nemulţumit că "în conturile PSD sunt zero lei şi multe datorii".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite