Cât ar fi câştigat miniştrii cabinetului Boc dacă ar fi rămas bugetari de rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu ar fi ajuns miniştri şi s-ar fi ţinut de meseria în care s-au pregătit, respectiv ingineri, profesori sau economişti, membrii cabinetului Boc ar fi avut salarii de bază cuprinse între 1.680 lei şi 5.880 lei. Calculele au fost realizate ţinând cont de legea unitară de salarizare şi de reducerea cu 25% a salariilor angajaţilor la stat în urma intrării în vigoare a legilor austerităţii.

Emil Boc ar fi avut un salariu de bază (la salariu de bază se adaugă sporuri, prime, rezultând astfel salariul brut. Acesta din urmă este impozabil, rezultând salariul net, n.r) de 4.800 de lei dacă ar rămas primarul Clujului şi cel mult 2.190 lei dacă ar fi rămas lector universitar (calculat la o vechime de circa 20 de ani) şi nu ar fi ajuns prim ministru. Potrivit datelor publicate de Secretariatul General al Guvernului, premierul a avut în aprilie un salariu net (salariul în urma impozitării, n.r) de 6.184 lei. Şeful Guvernului nu este singurul care a trecut şi pe la catedră.

Citiţi şi:

Salariile „nesimţite“ din ministere

Ministrul Apărării, generalul Gabriel Oprea, este profesor universitar conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii. Potrivit grilei unitare de salarizare în sectorul bugetar, salariul său de bază ar fi fost de cel mult 3.840 de lei, la care s-ar fi adăugat sporurile aferente şi salariul de grad de 531 de lei.

Şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a fost în postura de dascăl timp de nouă ani la Liceul Industrial nr.1 din Cravoia, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Guvernului. De la momentul în care profesorul Radu Berceanu striga catalogul şi punea note au trecut 21 de ani, însă, dacă ar fi rămas la catedră, acesta ar fi avut un salariu de bază de cel mult 2.550 lei.

Şeful de la Sănătate ar fi fost bugetarul cu cei mai puţini bani


Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, ar fi câştigat cei mai puţini bani dacă ar fi rămas un bugetar de rând. Acesta a ocupat timp de trei ani postul de consilier juridic la Consiliul Judeţen Bihor. Potrivit coeficienţilor precizaţi în grila unitară de salarizare pentru postul de consilier juridic în deconcentrate, precum şi ţinând cont de faptul că salariul minim pe economie a fost redus la 600 de lei de la 705 lei, Cseke Attila ar fi avut un salariu de bază cuprins între 1.680 lei şi 2.130 lei.

Elena Udrea, ministrul cel mai câştigat dacă şi-ar fi păstrat fostul loc de muncă

Dintre miniştrii cabinetului Boc care au ocupat, în trecut, diverse funcţii în cadrul sectorului bugetar, Elena Udrea ar fi fost cea care ar fi câştigat cei mai mulţi bani. Udrea s-a remarcat pe scena politica drept "blonda de la Cotroceni", după ce a ocupat funcţia de consilier de stat şi a deţinut şefia Cancelariei Prezidenţiale pentru o perioadă în primul mandat al lui Traian Băsescu. Dacă Elena Udrea ar fi rămas consilier de stat ar fi avut un salariu de bază de 5.880 lei. Ca ministru al Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea a încasat în aprilie a.c 5.361 lei.

Cel mai bine plătit ministru al cabinetului Boc, Teodor Baconschi, a fost ambasador al României în Republica Franceză, Principatul de Monaco şi Principatul Andorra pentru doi ani, înainte de a frelua frâiele Ministerului de Externe. Legea unitară de salarizare prevede că un ambasador are un salariu de bază cuprins între 3.900 lei şi 4.860 lei. În fruntea diplomaţiei româneşti, Teodor Baconschi a avut în aprilie un salariu net de 8.092 lei.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite