FOTO Când Udrea apare, soarele răsare la PDL Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea
Elena Udrea

Elena Udrea a preluat ieri oficial şefia PDL Bucureşti, considerată o veritabilă rampă de lansare pentru Primăria Capitalei. Comparată cu „Kill Bill“ sau cu Ion Iliescu, ea a primit şi un avertisment de la Vasile Blaga: dacă PDL va pierde alegerile în Bucureşti, înfrângerea va fi doar a sa.

Evenimentul de ieri de la Palatul Parlamentului, la care au participat peste o mie de democrat-liberali, a reprezentat o adevărată lansare în cursa pentru Primăria Capitalei, deşi obiectivul nu a fost asumat explicit de protagonistă. Elena Udrea a vorbit despre ceea ce trebuie să facă un primar, folosind femininul, după care s-a corectat imediat.

Citiţi şi: Elena Udrea, pe urmele lui Traian Băsescu la Capitală

„Trebuie să avem un primar care să fie dispusă... dispus să muncească pentru bucureşteni!", s-a bâlbâit Udrea.  Mare parte din discursul ei s-a axat pe atacuri la adresa lui Sorin Oprescu, calificat drept cel mai slab primar al Capitalei din ultimii 20 de ani. 

Strategia adversarilor

Obţinerea victoriei lui Udrea, în urma unui scrutin fără contracandidaţi, este, potrivit unor surse din partid, o strategie a adversarilor săi din vechea gardă, reprezentată de Vasile Blaga sau Adriean Videanu, de a o lăsa să se înscrie în lupta dificilă pentru Primăria Capitalei. În cazul în care aceasta va pierde Capitala, „îşi va frânge gâtul", fiind nevoită să-şi asume eşecul.

„A candida pentru Bucureşti nu este doar un act de responsabilitate mare, ci este şi unul de curaj şi te felicit pentru acest curaj. Dacă vom câştiga Bucureştiul, şi convingerea mea este că vom câştiga, succesul va fi al întregii organizaţii, dacă vei pierde, înfrângerea va fi a ta!", i-a spus Blaga lui Udrea.

„Eu doar am vrut s-o ajut, nu a fost un avertisment. Trebuie să ştie că aşa-i viaţa, cine-i în vârf plăteşte!", a explicat, ulterior, Blaga. Secretarul general al PDL îşi dispută influenţa în partid la nivel naţional cu Udrea, fiind aproape la egalitate în cele peste 20 de filiale în care s-au desfăşurat alegeri până în prezent.

„Frica" de Bucureşti

Ideea unei adversităţi între ea şi Vasile Blaga a fost însă negată şi ieri de Elena Udrea. „Nu există o scindare în cadrul PDL. Speculaţia unei aşa zise dispute între mine şi domnul Vasile Blaga este de-a dreptul aiuritoare. Am anunţat de o jumătate de an că eu candidez doar la funcţia de vicepreşedinte. Nu cred că domnul Blaga vrea să mă contracandideze!", a comentat Udrea.

La nivel declarativ, liderii PDL nu consideră lipsa concurenţei pentru conducerea PDL Bucureşti o strategie a adeversarilor, ci o dovadă a „fricii de responsabilităţi" sau a „unităţii partidului".

„Nu şi-a mai asumat nimeni o astfel de candidatură, este şi o frică", a susţinut şefa femeilor din PDL, Sulfina Barbu. Ideea este împărtăşită şi de prim-vicepreşedintele PDL Bucureşti, Sorina Plăcintă: „Este vorba despre frică. Este mai mare responsabilitatea când eşti unic concurent!".

Pe de altă parte, pentru prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, alegerile fără contracandidaţi au fost expresia „unităţii partidului". Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, cel despre care Udrea spunea că şi-a anunţat candidatura la şefia partidului, a precizat că lipsa unei competiţii reale nu reprezintă o problemă. „Nu văd nicio problemă, şi eu am fost unic candidat!", a susţinut finul preşedintelui Băsescu.

Cine este Kill Bill

Udrea a fost încurajată de colega sa Raluca Turcan să se comporte ca un adevărat „Kill Bill" al politicii. „Bill este un simbol pentru toţi adversarii. Cu cât sunt mai mulţi, cu atât să-i bată mai tare", a explicat Turcan, pentru a anihila eventuale speculaţii legate de plasarea lui Vasile Blaga sau a lui Adriean Videanu în rolul lui Bill.

Mai puţin inspirat a fost vicepreşedintele Ioan Oltean, acesta aplicându-i Elenei Udrea celebrul slogan „Când Iliescu apare, soarele răsare", soarele fiind un simbol folosit de partidul comunist. Comparaţie cu atât mai nefericită cu cât Udrea a fost unicul candidat la şefia PDL Bucureşti.

"Dacă şi alţii ar fi vrut să candideze, s-ar fi băgat până acum! Vreau să scăpăm bucureştenii de Oprescu. Trebuie să ne întoarcem la politica lui Băsescu."
Elena Udrea
Preşedintele PDL Bucureşti

"Elena, dacă vom câştiga Bucureştiul, succesul va fi al organizaţiei. Dacă vei pierde, înfrângerea va fi a ta. Aşa-i în viaţă, cine-i în vârf plăteşte! "
Vasile Blaga
secretarul general al PDL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite