Ioan Botiş: Soţia mea se va retrage din funcţia de consilier în proiectul finanţat din fonduri UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declara că soţia lui se va retrage din funcţia de consilier din cadrul proiectului "Şansa la demnitate" derulat de Asociaţia Parteneriat Eiroactiv Bistriţa şi finanţat din fonduri UE şi guvernamentale. El a spus că pentru consilierea pe care o oferea, soţia sa era plătită cu 8.000 de lei lunar.

UPDATE Emil Boc: Ministrul Botiş e onest şi va demisiona dacă ANI va constata incompatibilitatea

"Domnul Botiş este un om onest şi am discutat cu domnia sa situaţia pe care o are, o situaţie care nu este nouă, ea datează practic de la începutul acestui an şi am convenit în felul următor: dacă autorităţile statului, mă refer aici la Agenţia Naţională de Integritate, vor constata existenţa unui conflict de interese imediat îşi va prezenta demisia, pentru că aşa cum am spus este un om de bună-credinţă, un ministru care a făcut o treabă foarte bună. Dacă acest lucru se va constata, aceasta va fi soluţia", a spus Boc.

"Din datele pe care le-am aflat astăzi rezultă că nici domnul Botiş, nici soţia nu sunt membri ai ONG-urilor, nu deţin o funcţie de conducere în ONG, nu au vreo legătură cu absorbţia fondurilor europene, în sensul că domnul Botiş, nici direct, nici indirect n-a avut legătură cu atribuirea acelui proiect european, dar e treaba autorităţilor statului să lămurească şi, dacă va fi într-o situaţie de conflict de interese, domnul Botiş îşi va da demisia", a explicat Emil Boc. 

Ioan Botiş a admis că "este posibil" să fi fost o greşeală din punct de vedere moral participarea soţiei sale în proiect, dar că nu-şi va prezenta demisia până când ANI nu constată un conflict de interese. Află mai multe aici.

"Poate că este o greşeală din punct de vedere moral prezenţa soţiei mele în proiect. Am discutat ca ea să se retragă din calitatea de angajat al acestei socieţii", a spus Ioan Botiş.

"Nici eu, nici soţia mea nu facem parte dintre membrii fondatori ai asociaţiei şi nu am avut calitatea de membri ai acestei asociaţii", a adăugat el.

Vezi aici acuzaţiile care i se aduc lui Botiş şi modul în care proiectul consiliat de soţia sa a primit finanţare europeană

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a sesizat din oficiu şi verifică dacă e vorba de un conflict de interese în contextul în care soţia sa este plătită din bani europeni în calitate de consilier la proiect.

Şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din presă legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla ministrul Muncii şi a început o anchetă.

Pe de altă parte, Sulfina Barbu, fost ministru şi preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, a declarat că este dificil, ca Botiş în calitate de ministru, să ştie exact proiectele aprobate pentru a accesa fonduri europene, din moment ce acesta nu este ordonator principal de credite pe aceste fonduri. Ea a atras atenţia că trebuie aşteptată decizia ANI în acest caz şi apoi se va pronunţa.

Întrebată dacă, din punct de vedere moral, ministrul Muncii are o problemă, Sulfina Barbu a spus: "Din moment ce nu este ordonator principal de credite pe aceste fonduri, din moment ce e o autoritate din subordinea ministrului, ca ministru e foarte dificil să ştii exact câte proiecte sunt aprobate la nivel naţional şi cine sunt angajaţi în proiectele respective".

Un ONG la care lucrează soţia ministrului a primit finanţare europeană prin intermediul unei autorităţi din cadrul Ministerului Muncii. Proiectul finanţat este condus de o colaboratoare apropiată a lui Botiş, şefa sa de cabinet în momentul aprobării finanţării.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite