Botiş: Propunerile Ministerului Muncii la Codul Muncii vor trece testul FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a preferat "tăcerea" la negocieri
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a preferat "tăcerea" la negocieri

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, s-a declarat convins că, după întâlnirea pe care o va avea astăzi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, propunerile aduse de minister Codului Muncii "vor trece testul FMI şi al OIM".

El a explicat că ministerul pe care îl conduce va admite câteva propuneri făcute de sindicate pentru modificarea Codului Muncii, cum ar fi stagiatura de la debutul carierei sau reabilitarea angajatului după şase luni, dar nu va renunţa la prelungirea perioadei de probă, a preavizului sau a duratei contractelor pe termen determinat.

Mai citeşte şi:

Miting de amploare al angajaţilor Dacia, la Mioveni

Un alt punct pe care Ioan Botiş nu îl consideră negociabil este propunerea privind aplicarea contractelor colective de muncă la un întreg sector. Acestea vor fi valabile doar dacă sunt semnate de cel puţin jumătate dintre cei acoperiţi de contract.

"Am propus o extindere de la 30 la 45 de zile a perioadei de probă pentru funcţiile de execuţie", a mai spus ministrul Muncii, care s-a arătat dispus să discute posibilitatea ca patronatele să poată angaja succesiv trei persoane pe acelaşi post. "Ideea nu este că suntem sau nu dispuşi să eliminăm un anume punct din Codul Muncii ci să avem un cod aplicabil care să nu fie neapărat în dezavantajul angajaţilor sau al angajatorului", a spus Botiş.

Reamintim o delegaţie a FMI se află la Bucureşti până în 8 februarie pentru evaluarea acordului stand-by şi pentru a negocia condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite