Borbely umblă cu şpaga vopsită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului este în atenţia DNA întrucât şi-ar fi vândut influenţa unei firme în schimbul amenajării propriei locuinţe. Laszlo Borbely şi-ar fi amenajat un apartament pe cheltuiala unei firme din Negreşti Oaş, facilitând în schimb contracte cu Administraţia Naţională „Apele Române“.

Szepessy Szabolcs, consilierul personal al ministrului Mediului Laszlo Borbely (56 de ani), a fost pus sub învinuire de către procurorii anticorupţie din Oradea, după ce acesta ar fi contribuit, alături de Ioan Ciocan, asociat unic şi administrator  al SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş (Satu-Mare), la cumpărarea influenţei demnitarului.

Procurorii DNA fac percheziţii în apartamentul lui László Borbély din Calea Victoriei

Consilierul personal, învinuit de DNA

Conform DNA, în cursul anului 2011, Ioan Ciocan, în calitate de reprezentant legal al firmei Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, prin intermediul lui Szepessy Szabolcs, ar fi cumpărat influenţa lui Laszlo Borbely, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin amenajarea unui apartament al ministrului, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societăţii sale. Administratorul firmei, Ioan Ciocan, este ginerele lui Gheorghe  Ciocan, liderul PSD Satu Mare, fiind ales deputat în 2008. Gheorghe Ciocan a fost prefect şi preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Firma a fost în vizorul Curţii de Conturi în 2009, chiar la cererea ministrului Borbely. Ulterior, Lescaci Com SRL i-a amenajat apartamentul ministrului şi a fost ocolită de verificări.

„Pile" la Apele Române

Lucrările au fost realizate pentru a obţine, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, contracte cu Administraţia Naţională „Apele Române", instituţie aflată sub coordonarea acestui minister, cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie.

Apartamentul, pe nume soacrei

Locuinţa amenajată este pe numele soacrei ministrului, în declaraţia de avere a demnitarului nu figurează că acesta ar deţine vreun apartament pe numele său. Ministrul Laszlo Borbely, care apare în ancheta DNA ca fiind cel care şi-a vândut influenţa, nu poate fi pus sub învinuire decât cu avizul Parlamentului, el având calitate de deputat. Conform declaraţiei de avere, ministrul Borbely deţine în Târgu-Mureş, împreună cu soţia, o casă de locuit de 140 de metri pătraţi şi un teren intravilan de 450 de metri pătraţi. Ministrul mai deţine un autoturism Lexus achiziţionat în 2009.

De asemenea, demnitarul şi soţia sa au deschise mai multe conturi, unde au depozitaţi aproximativ 150.000 de euro. Ministrul Laszlo Borbely nu a putut fi contactat, ieri, până la închiderea ediţiei, fiind plecat în Polonia, la o întrunire a miniştrilor Mediului. În schimb, directorul Administraţiei Naţionale "Apele Române", David Csaba, susţine că toate licitaţiile au fost publice şi nu au fost niciodată contestate.

Firma Lescaci, îngrăşată din banii lui Borbely

Afacerile cu statul ale celor de Lescaci Com au înflorit chiar de când este Laszlo Borbely ministrul Mediului. Până la venirea lui Borbely la Mediu, Lescaci abia adunase, în ultimii ani, contracte din bani publici de 1,2 milioane euro. Odată cu numirea lui Borbely la cârma ministerului, valoarea contractelor cu statul ale societăţii a crescut de 17 ori! Mai precis, Lescaci Com SRL a câştigat în 2010 şi în 2011 contracte din bani publici în valoare totală de 20 de milioane de euro de la instituţii din subordinea Ministerului Mediului şi Pădurilor. Ultimul contract, cel mai consistent, a fost atribuit  în urmă cu o lună şi totalizează un milion de euro. Aceşti bani au fost alocaţi de Apele Române pentru ca societatea sătmăreană să ridice de-a lungul râului Bahlui mai multe poldere.

Contractul a fost atribuit în urma unei licitaţii deschise la care au participat alţi cinci competitor. Lescaci Com SRL a fost declarată câştigătoare pentru că ar fi oferit preţul cel mai mic. La ultimul bilanţ, din 2009, societatea de construcţii a înregistrat o cifră de afaceri de 57 de milioane de lei şi un profit de 4,5 milioane de lei. Contactaţi de reporterii „Adevărul", reprezentanţii societăţii Lescaci Com SRL au refuzat să ofere un punct de vedere referitor la scandalul în care sunt implicaţi.

20 de mii de euro ar fi investit firma Lescaci pentru amenajarea unui apartament al ministrului Borbely.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite