Boc: Ce s-a votat la referendum trebuie să fie pus în practică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea numărului de parlamentari şi Parlamentul unicameral sunt reforme care nu pot fi negociate, a subliniat Emil Boc în discursul său din Senat. Premierul a prezentat astăzi priorităţile legislative ale Guvernului: legea responsabilităţii fiscale, cea a educaţiei, precum şi finalizarea codurilor de procedură civilă şi penală.

Mai citeşte şi:

Guvernul promite un fond social pentru pensionarii cu venituri mici

"Modernizarea ţării înseamnă şi egalitate în faţa legii şi respectarea principiului nediscriminării şi a principiului egalităţii de şanse (...) Din acest proces de modernizare nu poate fi exclusă clasa politică. Românii s-au pronunţat prin referendum pentru reducerea numărului de parlamentari şi parlament unicameral. Sper că această sesiune parlamentară va deschide cadrul pentru ca ceea ce au votat românii la referendum să fie pus în practică", a declarat, încă din debutul declaraţiei sale, Emil Boc.

"Reducerea numărului de parlamentari şi Parlamentul unicameral sunt reforme care nu pot fi negociate, ci trebuie aplicate, iar sesiunea trebuie să deschidă cadrul pentru ca ceea ce s-a votat la referendum să fie pus în practică", a spus Boc.

Şeful Executivului a atras atenţia că amânarea acestor reforme va conduce la "decredibilizarea totală" a parlamentarilor, cu efecte la alegerile din 2012.

Emil Boc şi-a exprimat speranţa că legea responsabilităţii fiscale va primi un vot favorabil în Parlament până la sfârşitul luniii martie, deoarece ar fi "extrem de sănătoasă".

"Legea responsabilităţii fiscale, proiect aflat în dezbatere la Senat, introduce disciplina fiscală, fixează cadrele pentru bugetele multianuale, interzice transferul de resurse de la investiţii spre cheltuieli de personal. De asemenea, introduce vigoarea în modul în care Ministerul de Finanţe administrează banul public. Aduce transparenţă în relaţiile dintre Guvern şi Parlament în modul de elaborare a bugetului", a explicat Boc. El a decalat că adoptarea legii responsabilităţii fiscale este strâns legată de adoptarea unui alt act normativ, care vizează strategia fiscal-bugetară pentru anii 2011-2013, transmite Agerpres.

Un alt proiect de lege pe care Executivul doreşte să îl promoveze priveşte îmbunătăţirea controlului asupra cheltuielilor efectuate de autorităţile locale.

În ceea ce priveşte proiectul legii educaţiei naţionale, Emil Boc a subliniat faptul că acesta oferă garanţii "fiecărui copil şi părinte că au acces la cele mai bune şcoli şi universităţi din ţară şi că resursele publice investite îşi arată eficienţa în domeniul educaţional".

"Prin această lege asigurăm că programa de învăţământ va fi reanalizată astfel încât să trecem de la cantitate la competenţă. Dorim să întărim rolul comunităţilor locale prin descentralizare în sistemul educaţional. Astfel, consiliile de administraţie a şcolilor vor fi formate din comunităţile locale - din părinţi, profesori, care într-o proporţie de 20%-30% vor putea stabili ce discipline vor fi studiate într-o anumită zonă din România. Astfel, potenţialul economic al respectivelor zone va putea fi fructificat", a adăugat şeful Executivului. 

Un punct crucial pentru guvernarea actuală, ar fi, poltrivit lui Boc, finalizarea codului de procedură civilă şi a celui de procedură penală.

"Fără aceste două coduri, cele deja adoptate - Codul civil şi cel penal - nu pot fi aplicate. Aceste proiecte simplifică procedurile judiciare, reduc durata proceselor din România, vor da posibilitatea cetăţenilor de a vedea o sentinţă definitivă mult mai repede decât acum. Vom avea şi o practică unitară a jurisprudenţei în România", a spus Boc.

Continuarea programului Prima Casă şi transformarea impozitului minim în impozit forfetar, sunt de asemenea puncte importante pe agenda actualei guvernări: "Programul Prima Casă ar trebui să fie direcţionat spre locuinţe construite de la zero, astfel încât să avem mai multe locuri de muncă şi să dezgheţăm creditarea. Până la acest moment sunt înregistrate 14.000 de cereri, iar cuantumul garanţiilor guvernamentale este 595 milioane de euro', a ţinut să puncteze premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite