Boc jonglează cu salariile bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a cerut Guvernului să reducă datoriile guvernamentale
Traian Băsescu a cerut Guvernului să reducă datoriile guvernamentale

Emil Boc le-a spus ieri parlamentarilor că nu are bani pentru a aplica în 2011 noii coeficienţi de salarizare în sistemul bugetar. Singurii indicatori care se vor aplica de la 1 ianuarie sunt salariul minim, de 670 de lei, şi o creştere unitară de 15% a veniturilor bugetarilor.

Guvernul a analizat ieri o lege a salarizării unitare, care se va aplica doar pe jumătate în 2011. Înaintea şedinţei de guvern, la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc a avut o întâlnire cu parlamentarii Puterii, în care s-a stabilit că salariul minim în 2011 va fi de 670 de lei, iar veniturile  bugetarilor vor fi majorate cu 15%.

Citiţi şi: Ce a promis Guvernul FMI-ului: reducerea numărului de bugetari, neaplicarea OUG 50 şi impozitarea averilor mari

Unii bugetari iau stimulente de mii de lei, alţii dau statul în judecată de sărăcie

Călăraşi: Românii, înglodaţi în datorii

Primăria, dată în judecată de angajaţii săi din cauza scăderilor salariale cu 25%

Iniţial, Coaliţia stabilise marţi seară un salariu minim de 690 de lei, însă această valoare nu a fost acceptată de Boc pe motiv că ea contravine Acordului cu Fondul Monetar Internaţional.

Coeficienţii de salarizare pentru sistemul bugetar nu se vor aplica din 2011. Motivul: Guvernul nu s-ar putea încadra astfel în plafonul de 39 de miliarde de lei, cât ar trebui să fie fondul de salarii de anul viitor, sumă negociată cu FMI. Potrivit unor surse, Boc le-a transmis parlamentarilor că ar avea nevoie de aproape 30 de miliarde de lei în plus pentru noile grile. 

Amânarea aplicării acestor coeficienţi este însă în dezacord cu acelaşi FMI, întrucât finanţatorii externi au condiţionat acordarea unor tranşe din împrumut de adoptarea unei legi referitoare la veniturile bugetarilor care să reglementeze noi grile de salarizare.

Premierul Emil Boc a precizat ieri, după întâlnirea cu parlamentarii Puterii, că documentul va include, practic, două legi, res­pectiv o lege-cadru privind grila de salarizare, cu coeficienţi de departajare între 1 şi 15 de la cel mai mic la cel mai mare salariu, şi o lege de aplicare a salarizării pentru anul 2011.

Legea de aplicare pentru 2011 păstrează coeficienţii folosiţi şi până în prezent, iar abia din 2012 aceştia vor fi modificaţi, potrivit notei de fundamentare a actului normativ.

Mai mult,  în 2011, suma sporurilor şi a compensa­ţiilor nu poate depăşi 30% din salariu, iar premiile lunare acordate celor care au rezultate deosebite vor fi plafonate la două salarii de bază lunare pe an. Guvernul îşi va angaja răspunderea pe acest proiect de lege.

Legea i-a zăpăcit pe aleşii Puterii

Aplicarea noii legi i-a băgat în ceaţă pe parlamentarii din arcul guvernamental. Dacă unii au înghiţit normele prezentate de Boc fără să ceară amănunte, alţii şi-au arătat ulterior nedumerirea.

„Eu n-am înţeles nimic din ce-a spus premierul, nu mă pricep la chestiunile economice, tocmai de aceea m-am şi mutat la Comisia de Cultură, de la cea pentru Muncă. Nu ştiu cum se aplică legea asta! Nu mă întrebaţi!", a arătat democrat-liberala Teo Trandafir, după întâlnirea cu premierul, la care au participat mai puţin de jumătate din aleşii coaliţiei.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite