Călăraşi: Românii, înglodaţi în datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia spune că uneori mai ramane cu ratele in urma deoarece aceste s-au marit si nu le mai poate plati la timp
Femeia spune că uneori mai ramane cu ratele in urma deoarece aceste s-au marit si nu le mai poate plati la timp

Restanţele la credite au crescut cu 26 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea ratelor la bănci a făcut ca tot mai mulţi români să se înglodeze în datorii. Sute de persoane au ajuns în pragul disperării pentru că nu reuşesc să mai achite creditele. Unii dintre ei renunţă chiar la casele achiziţionate prin împrumut.

Restanţele călărăşenilor la credite au crescut îngrijorător, creditele în lei înregistrând o creştere cu 26 milioane lei, iar la cele în euro datoriile au crescut cu 3,9 milioane de euro, conform statisticilor puse la dispoziţie de BNR. Valoarea creditelor în lei contractate de călăraşeni sunt de 903,4 milioane, iar cele în euro sunt de 416,9 milioane. Din cauza situaţiei economico-financiare tot mai dificile s-a resimţit o creştere importantă a datoriilor. 72,6 milioane de lei şi 16,4 milioane de euro sunt restanţele călărăşenilor la bănci.

Rate tot mai mari

Constantina Plisc (47 de ani) casnică, este o femeie simplă, dar care are şi ea la rândul ei datorii. A făcut un împrumut de 20.000 de lei, acum trei ani, pe o perioadă de 10 ani. Cu aceşti bani femeia a vrut să îşi finalizeze lucrările la casa construită în 2007. Aceasta a recurs la un credit pentru că nu avea altă posibilitate de a-şi termina finisajele la locuinţă. „Cu banii din credit am reuşit să îmi termin acoperişul casei şi finisajele, altfel nu aş fi avut bani să avansez cu lucrările“, spune Constantina Plisc. În primii doi ani, femeia a plătit o rată lunară de 320 de lei, iar de anul trecut până acum rata i s-a mărit de la 320 de lei la 430 de lei pe lună. Constantina  spune că se descurcă greu deoarece ratele sunt destul de mari, iar salariul soţului nu depăşeşte mai mult de 700 de lei. În unele luni femeia nu reuşeşte să plătească integral ratele, rămânând restantă pentru luna viitoare.

Restructurarea creditelor   

Tot mai mulţi bugetari cărora le-au fost micşorate salariile au apelat la o ultimă soluţie salvatoare. Aceştia au cerut băncilor să le micşorere ratele pentru că nu reuşeau să le mai achite. Astfel, ratele sunt reduse pentru o perioadă de şase luni, timp în care clienţii băncilor plăteasc mai puţin. Acest proces permite celor care au credite şi nu mai pot să pe plătească la timp să modifice, cu acordul ambelor părţi, dobânda, durata creditului sau perioada de graţie.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite