Boc: Propunem asumarea răspunderii pe Codul Muncii. Contractele colective de muncă, reglementate prin lege specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a anunţat, luni, că l-a nivelul conducerii coaliţiei de guvernare s-a propus asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe Codul Muncii, adăugând că vor avea loc consultări şi cu grupurile parlamentare pe această temă în perioada următoare .

UPDATE Contractele colective de muncă, reglementate prin lege specială

În privinţa contractelor colective de muncă, premierul a precizat că problema va fi soluţionată printr-o lege specială, nu prin Codul Muncii.

"Am reţinut propunerea UNPR ca în privinţa contractelor colective de muncă acestea să fie reglementate prin lege specială. Asta înseamnă că legea contractelor colective de muncă ramâne în vigoare, nu este abrogată prin Codul Muncii, ci este reglementată prin lege specială", a spus premierul.

Emil Boc a precizat că va discuta pe tema Codului Muncii cu fiecare grup parlamentar din coaliţie. Luni, începând cu ora 15.00, va avea o întâlnire cu deputaţii minorităţilor naţionale, iar marţi cu grupurile UDMR şi PDL.

Totodată, primul ministru a mai spus că în perioada următoare va menţine şi continua dialogul cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele şi va ţine cont de amendamentele parlamentarilor în cadrul procedurii de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.

Emil Boc a precizat că în urma acestor consultări Guvernul va lua decizia finală în privinţa asumării răspunderii.

Duminică, primul ministru a declarat că legislaţia muncii trebuie schimbată pentru a face faţă nevoilor din prezent. În acest sens, noul cod al muncii îşi propune să flexibilizeze piaţa muncii, pentru ca oamenii să-şi găsească un loc de muncă, dar şi să-i pedepsească dur pe cei care nu respectă legea.

Potrivit premierului, România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte numărul de contracte individuale pe perioadă determinată, fiind preferată munca la negru, întrucât angajatorii au mari reţineri în a decide ocuparea posturilor din cauza duratei de doar 24 luni, în condiţiile în care activitatea acestora poate dura în unele cazuri 3-4 ani.

Executivul schimbă Codul Muncii pentru a stimula relaţia directă dintre angajatori şi salariaţi. Patronatele au trecut de partea sindicatelor şi cer conservarea puterii confederaţiilor. Vezi aici detalii.

Vineri, premierul Emil Boc a anunţat că există posibilitatea ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii, o decizie urmând să fie luată după discuţii în coaliţie şi în Guvern.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite