Băsescu şi Tőkés, hârjoneală pe autonomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului a evitat să ia o poziţe fermă în privinţa afirmaţiilor europarlamentarului László Tőkés legate de dobândirea autonomiei de către ungurii din România. Sub privirile premierului ungar, Traian Băsescu a susţinut că este de acord cu o autonomie egală pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie.

„O să spun ce am mai repetat: toţi cetăţenii României au nevoie de autonomie, iar procesul continuă, nu s-a oprit la o oarecare autonomie financiară, la autonomia de a te organiza, de a face programe din resursele financiare", a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu, prezent la la Universitatea de Vară de la Tuşnad.

Mai citiţi şi:

Băsescu la Băile Tuşnad: Prefer să mi se taie capul decât să nu-mi avertizez propriul popor asupra pericolului împrumuturilor

Tokes: "Noi, contrar celor din Kosovo, nu dorim independenţa, ci suntem mulţumiţi cu un statut de autonomie"

Afirmaţiile acestuia vin după ce în ultimele zile vicepreşedintele Parlamentului European, László To˝ kés, a cerut ungurilor din secuime să iasă în stradă pentru a-şi cere autonomia şi a avut un ton critic la adresa UDMR, formaţiune pe care o acuză că „nu mai crede" în autonomie.

Ieri, To˝  kés a revenit cu declaraţii similare în cadrul unui seminar la care au participat atât Traian Băsescu, cât şi premierul ungar Viktor Orban. „Ardealul îşi imaginează o independenţă care ar putea fi similară în Muntenia şi Oltenia, un regionalism asimetric, aşa ne imaginăm noi autonomia secuiască. Pe lângă suveranitatea României, vrem şi noi să avem dreptul să ne gestionăm singuri problemele", a spus To˝  kés, afirmând că vizează în primul rând o autonomie culturală.

Întrebat ce poziţie are în legătură cu autonomia românilor din afara frontierelor ţării, Băsescu a afirmat că România nu-şi va permite să intervină în organizarea administrativă a altor state. „Ceea ce noi solicităm statelor membre sau nemembre ale Uniunii unde trăiesc români este să le fie respectat dreptul de a-şi menţine cultura, limba, de a învăţa în limba lor, de a se manifesta cultural, drepturi care să prezerve valorile culturale lingvistice româneşti", a mai spus şeful statului.

După seminarul la care a participat, Băsescu a avut o întâlnire privată cu premierul ungar Viktor Orban.

Bănăţenii vor şi ei

Prozatorul Viorel Marineasa nu are nimic împotriva autonomiei administrative, însă consideră că ideea independenţei pe modelul Kosovo nu este de bun augur. „Autonomie administrativă ar fi în regulă, şi noi, bănăţenii, suferim din acelaşi motiv", a mai spus scriitorul bănăţean.

Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, a spus că de autonomie ar putea beneficia toate regiunile din România. „Nu trebuie să ne gândim la autonomia Ţinutului Secuiesc altfel decât la autonomia oricărei regiuni istorice din ţară", a spus Mihalcea.

„Am fost întotdeauna pentru autonomie, însă fără ca asta să însemne independenţă teritorială", a mai spus preşedintele Societăţii Timişoara.

„O să-mi duc crucea pensiilor"

„Nu am nimic cu pensionarii, dimpotrivă, efortul meu major este să nu se ajungă în situaţia în care să nu plătim pensiile", a răspuns Traian Băsescu, la o întrebare lansată de un participant la  Universitatea de Vară de la Tuşnad.

„Puţini oameni politici îşi asumă să fie cinstiţi pe astfel de subiecte, eu mi l-am asumat, o să-mi duc crucea", a adăugat şeful statului.

Acesta i-a criticat pe miniştrii Cabinetului Boc pe motiv că aceştia lansează proiecte pe care nu le pot realiza. În privinţa crizei economice, Băsescu a afirmat că una dintre deciziile extrem de importante care trebuie luate imediat este „să cheltuim atât cât producem".

"Pe lângă suveranitatea României, vrem şi noi să avem dreptul să ne gestionăm singuri problemele. "
László Tőkés
europarlamentar

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite