UPDATE Băsescu la Băile Tuşnad: Prefer să mi se taie capul decât să nu-mi avertizez propriul popor asupra pericolului împrumuturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu, premierul ungar Viktor Orban şi vicepreşedintele Parlamentului European László Tőkés participă la Băile Tuşnad la Universitatea de Vară şi Tabăra Stundenţească "Tusvanyos".

UPDATE Băsescu: Chiar dacă geografic suntem centrul Europei, centrul politic al regiunii este Bruxelles-ul

"Europa Centrală este o regiune care se consolidează, iar reconcilierea româno-maghiară este un pilon al acestei regiuni. Ceea ce au reuşit politicienii şi popoarele celor două state este cea mai mare reuşită din ultimii 20 de ani", a declarat şeful statului la Băile Tuşnad. Acesta a precizat că este "o mare eroare să credem că putem construi o regiune o regiune a Europei Centrale bazată pe geografie, bazată tot timpul pe elementele neplăcute din istoria regiunii, bazată pe etnie, pe conflictele confesionale".

Citiţi şi: Băsescu la Băile Tuşnad: "Să cheltuim atât cât producem"

Criza economică ne-a arătat o fragilitate a construcţiei europene

Traian Băsescu a declarat că "centrul politic al regiunii în care trăim este Bruxelles. Acolo ne clădim intenţiile de acţiune viitoare, ne consolidăm puterea în competiţia globală". Potrivit acestuia, criza economică a demonstat o fragilitate a construcţiei europene, de aceea "efortul viitor trebuie să fie în consolidarea Bruxelles-ului".

"Nu etnia, nu credinţa, nu geografia, nu istoria sunt cele care să consolideze importanţa aceastei regiuni, ci valorile. Românii au un decalaj între valorile pe care le afirmă şi ceea ce fac în viaţa de zi de zi. Este ceva ce trebuie să modificăm", a declarat Băsescu.

Nu putem deveni importanţi cât timp trebuie să ne împrumutăm ca să plătim pensii şi salarii

Preşedintele Traian Băsescu a făcut referiri şi despre situaţia econonică a României, precizând că o creştere a gradului de îndatorare ne pune în situaţia de anu putea decide ce se întâmplă la noi acasă.

"Nu putem deveni importanţi atâta timp cât trebuie să ne împrumutăm pentru a plăti pensii şi salarii, atâta timp cât nu realizăm că Europa socială trebuie să devină Europa performantă. (...) Capitalismul european de dinainte de criză nu mai există", a declarat Băsescu

"Ştiu că este greu pentru un politician să-şi asume acest mesaj. Ştiu că aducătorului de veşti rele i se taie capul. Prefer să mi se taie capul decât să nu-mi avertizez propriul popor asupra pericolului împrumuturilor", a adăugat şeful statului.

"Este timpul să devenim puternici şi nu asistaţi, dacă vrem ca Europa centrală să devină un jucător important în UE. (...) Eu o propun românilor, Viktor o propune ungurilor. Haideţi să o facem împreună", a precizat şeful statului.

"Nu am nimic cu pensionarii. Efortul meu major este să nu se ajungă în situaţia în care să nu putem să plătim pensiile", a declarat Traian Băsescu răspunzând astfel unei întrebări. Acesta a precizat că România poate contracta şi anul viitor un împrumut dar cu riscul de a amaneta viitorul ţării. Un alt răspuns al şefului statului a provocat zâmbete. "Mă întrebaţi când va avea şi România un premier ca Viktor Orban. Nu v-a spus Viktor că e bun şi al nostru?!", a spus râzând Băsescu, răspunzând astfel unei întrebări.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban: În locul unui capitalism care produce a apărut un capitalism speculativ

În discursul său, Viktor Orban, s-a referit la criza economică, precizând că sistemukl capitalist care a guvernat Europa în ultimii 150 de ani are probleme grave de funcţionare. "Capitalismul de tip occidental a intrat în criză în ultimul deceniu. Politicienii nu vor să recunoască asta, oamenii de afaceri cu atât mai puţin. În locul unui capitalism care produce a apărut un capitalism speculativ. (...) Acum un an, doi nu se putea să punem sub semnul întrebării piaţa, iar acum nu ştim cum să dăm un rol mai mare statului. Trebuie să înţelegem ce s-a întâmplat", a declarat primul-ministru ungar.

Viktor Orban s-a referit şi la situaţia economică în care se află Ungaria, inclusiv la introducerea unei taxe suplimentare asupra băncilor, care ar trebui să suplimenteze veniturile la bugetul de stat cu circa 200 miliarde de forinti.

"Eu nu vreau sa fiu un Che Guevara al luptei bancare. Avem nevoie de bănci puternice, responsabile, serioase, dar nu se poate ca în caz de necaz doar cetaţenii să contribuie, doar ei să fie sacrificaţi, doar de la ei să luăm bani. Trebuie să luăm şi de acolo unde există", a afirmat Viktor Orban, citat de Agerpres.

Potrivit lui Orban, dacă Euroa nu vrea să rămână în urmă, trebuie "să cadă la un acord cu marile puteri, trebuie să găseasca un sistem de acord cu Rusia".

Tőkés: Ei spun că vrem să luăm Ardealul, în timp ce nici nu ne trece prin cap aşa ceva

László Tőkés a declarat că trebuie "să se joace cu cărţile pe masă".  "Naţionaliştii români greşesc. Ei spun că vrem să luăm Ardealul, în timp ce nici nu ne trece prin cap aşa ceva", a declarat Tőkés. Acesta a precizat că "postcomunismul ne-a aruncat înapoi la periferiile Europei". "Haideţi să încercam să ajungem din nou în Europa, în centrul Europei", a adăugat acesta. Discursul lui Tőkés s-a desfăşurat preponderent în limba maghiară.

Tokes a susţinut că în relaţiile româno-ungare reprezentanţii celor două comunităţi sunt legaţi de grija specială pentru etnicii lor aflaţi în străinătate, precizând că este vorba de 23-25 de milioane de români în Europa şi de 13-15 milioane de maghiari în Bazinul Carpatic.

"Ne preocupă şi soarta românilor din toată Europei, dar şi soarta a 15 milioane de manghiari din bazinul carpatic. (...) Şi noi suntem interesaţi ca Republica Moldova să intre în Europa pe uşa din faţă", a mai declarat europarlamentarul.

Întâlnirea de la Băile Felix are loc într-un context controversat. Vicepreşedintele Parlamentului European a declarat vineri la acelaşi eveniment, că secuimea trebuie să organizeze proteste pentru a-şi câştiga autonomia, pe modelul Kosovo. László Tőkés cere UDMR să iasă de la guvernare dacă vor fi mişcări de stradă şi îi acuză pe liderii formaţiunii că nu mai cred în autonomie. Citeşte aici mai multe.

Şeful statului a fost aşteptat cu colaci secuieşti, pălincă şi i s-a pregătit, drept cadou, o miniatură a unei porţi secuieşti, sculptată în lemn.

Preşedintele Traian Băsescu va participa la seminarul cu tematica "Europa Centrală - Centrul Europei?", organizat în cadrul taberei studenţeşti "Tusványos 21", care se desfăşoară la Băile Tuşnad, judeţul Harghita.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite