Băsescu incită PSD şi PNL să-l suspende

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară de la alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu s-a lansat într-un şir de atacuri extrem de dure la adresa liderilor PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Criticile lui Traian Băsescu vin pe fondul sondajelor de opinie care arată că majoritatea românilor sunt în favoarea demiterii preşedintelui.

Victor Ponta: "Traian Băsescu este un hoţ, un securist şi un om corupt"

Băsescu: Ponta trebuie să facă frumos, ca maimuţica, să rămână şef de partid

Crin Antonescu: Traian Băsescu este un mincinos, este un om care trăieste politic din santaj

În plin scandal legat de fraudare a votului la Legea pensiilor, Traian Băsescu s-a lansat într-un şir de atacuri dure la adresa liderilor PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Cu toate că nu mai poate candida pentru un nou mandat, preşedintele are o miză personală - aceea de a-şi apăra scaunul de o nouă suspendare.

Încercarea sa de a acoperi disputele legate de Legea pensiilor prin acuzaţiile potrivit cărora Victor Ponta i-a „trădat" pe pensionari şi prin cuvinte grele aruncate liderilor Opoziţiei au avut însă ca efect tocmai ameninţările cu suspendarea.

Fraudarea pensiilor, motiv de suspendare

În lipsa unei majorităţi PSD-PNL bătălia rămâne deocamdată la nivel de imagine. Preşedintele, aflat în scădere în sondajele de opinie, încearcă „să îşi scoată la lumină" adversarii clasici care să îi remobilizeze electoratul.

Victor Ponta a declarat ieri că va demara procedurile de suspendare în cazul în care şeful statului va promulga Legea pensiilor. „Dacă Traian Băsescu va promulga Legea pensiilor, adoptată prin fraudă de Roberta Anastase, le voi solicita parlamentarilor PSD, PNL, PC, UDMR şi minorităţilor naţionale începerea procedurii de suspendare a preşedintelui din funcţie", a anunţat Victor Ponta. Liderul PSD a precizat că l-a informat ieri pe ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, în legătură cu demersurile de suspendare a şefului statului.

Unul dintre primii care au anunţat că sprijină ideea lui Ponta este fostul preşedinte Ion Iliescu care a catalogat-o drept "foarte bine justificată".
Liderul liberal Crin Antonescu susţine că partidul pe care îl conduce nu a avut şi nu are vreo ezitare în a suspenda un preşedinte "vădit iresponsabil". Preşedintele PNL spune că, într-adevăr, promulgarea unei legi fraudate reprezintă un motiv de suspendare a şefului statului.

"Nu e nevoie ca domnul Ponta să insiste la PNL. Mă bucur că PSD, care a avut nişte oscilaţii sau nişte ezitări în această privinţă, a ajuns la concluzia că, dacă e nevoie, Traian Băsescu trebuie suspendat", a adăugat liderul PNL.

PSD şi PNL nu au jumătate plus unu din numărul parlamentarilor pentru a trece propunerea de suspendare, iar mesajele partidelor din coaliţie cărora li s-a adresat Ponta sunt rezervate. Deputatul UDMR, Petru Lakatoş, susţine că declanşarea procedurilor de suspendare a şefului statului din funcţie ar da naştere unei situaţii de instabilitate. „Trebuie foarte bine analizate lucrurile şi privit şi celălalt aspect. Ce urmează după? O situaţie de instabilitate cred că nu stă în interesul nimănui din ţară la acest moment", a declarat Petru Lakatoş.

"Traian Băsescu are o reacţie de securist, de om corupt, de hoţ care este prins la furat."
Victor Ponta
preşedintele PSD

"Faptul că avem un preşedinte care minte în felul acesta arată că ţara este condusă de un derbedeu."
Crin Antonescu
preşedintele PNL

Torpilele preşedintelui

-„Ponta trebuie să facă frumos, ca maimuţica, să placă unora din PSD ca să rămână şef de partid!"
-„Victor Ponta a venit preş la mine în birou. Mă întreba: m-aţi putea sprijini la competiţia pentru alegerile de la Primăria Capitalei? Răspunsul meu a fost: nu, că nu ai şanse!"-„Pe Crin Antonescu l-am ajutat într-un moment de criză a lui, când nu-l mai primea nicio organizaţie să candideze undeva, era deputat de Tulcea şi organizaţia nu l-a mai primit să candideze pe listele ei, în 2004. Theodor Stolojan mi-a spus să am grijă şi l-am pus pe lista de Bucureşti."
-„Mircea Geoană e prea slab pentru jocul politic mare, e dependent şi niciodată nu poate lua o bătălie politică pe cont propriu."
-„Domnul Voiculescu, Felix i se spune parcă, celuilalt, lui Vântu, Nuş - sunt numele lor conspirative -, nu pot accepta ideea că au un preşedinte cu care nu se poate negocia. Dar cred că turnătorii sunt foarte iubiţi de popor."
-„Cum poţi să ai creştere economică în 2008, când spunea Tăriceanu că „duduie" economia? Şi nu vă spun că am scrisoarea - şi asta ar putea să fie penală - în care spunea că fondul de pensii nu va face deficit."
-„Nu, n-am cum să fiu supărat pe premier, ci pur şi simplu pot fi nemulţumit că lucrurile nu se fac mai repede."

Comentariu: „Băsescu nu este un bun jucător de poker"

Iosif  Boda
analist politic

„Sondajele de opinie şi campaniile împotriva sa îl îngrijorează pe Traian Băsescu, iar el dovedeşte că nu este un bun jucător de poker, deşi l-a practicat pe vas, lăsând să se vadă preocuparea sa, prin atacurile lansate. Ar trebui să ştie că şi cel mai tare jucător de poker devine perdant când i se vede îngrijorarea pe faţă. Totodată însă, scăderea din sondaje nu ar trebui să-l mai preocupe pe Traian Băsescu, aflat la ultimul mandat, şi nici nu ar trebui să-l surprindă, date fiind reducerile drastice anunţate chiar de el.

Ar trebui să ştie că o ţară nu se conduce după sondaje, aşa cum un marinar nu schimbă timona după părerile marinarilor. Atacurile lansate se datorează însă şi firii lui conflictuale. În plus, nu este conştient că nu poate fi encicloped şi se pronunţă şi în chestiuni politice, şi economice, din toate domeniile. Oricum, un preşedinte nu ar trebui niciodată să se războiască cu liderii Opoziţiei sau cu patronii, mai ales în nişte discuţii lejere într-o emisiune televizată.

Comentariu:  „Preşedintele se agaţă şi de-un pai"

Stelian Tănase
analist politic

„Şeful statului este un om care se agaţă şi de-un pai pentru a reveni în prim-plan, este un caz dramatic şi nu-şi dă seama de situaţia în care se află. Simte că pică şi încearcă să se agaţe de etaje. Pierderea vijelioasă de suport popular, după cum arată ultimele sondaje, a crescut agresivitatea limbajului preşedintelui. Oricum, el nu înţelege că impactul mesajului unui om politic care are peste 70% în sondaje, aşa cum a avut el la referendum, nu este identic cu cel al unuia care vorbeşte cocoţat pe 10-15%.

Chiar dacă nu este clar în numele cui vorbeşte Băsescu, al său personal sau al partidului portocaliu, el este într-un deficit de legitimitate maxim. Deşi nu spune care sunt realizările mandatului său, Traian Băsescu, implicat în toate deciziile, încearcă să găsească vinovaţi în alte părţi: PSD, PNL, presa, mogulii. Preşedintele nu a ieşit să transmită ceva clar, nu a avut nimic de comunicat, ci doar a criticat.

image
image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite