Băsescu a cerut salvarea ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele a schimbat ieri agenda consultărilor cu Guvernul şi le-a cerut miniştrilor să vină urgent cu o soluţie pentru Agenţia Naţională de Integritate. Două ore şi 30 de minute. Atât i-a luat şefului statului să facă ordine printre priorităţile Executivului, cu ocazia consultărilor ce au avut loc ieri la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a deplâns soarta ANI, în condiţiile în care instituţia a fost desfiinţată prin decizia Curţii Constituţionale. Potrivit unor surse,  preşedintele a cerut membrilor Cabinetului Boc să pregătească rapid o ordonanţă de urgenţă pentru a salva legea ANI. Ordonanţa ar trebui aprobată imediat după publicarea motivării Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.

Citiţi şi:

ANI verifică averea lui Cătălin Voicu, după relatările despre împrumuturile către "finul" Floarea
Judecătorii constituţionali şi-au luat ANI de pe cap

În faţa presei, îngrijorările prezidenţiale au fost exprimate din perspectiva monitorizării pe justiţie, şeful statului afirmând că mare parte din „recredibilizarea" României în plan extern s-a datorat funcţionării ANI. De altfel, problema ordonanţei ar putea fi abordată şi în şedinţa de guvern de azi.

Oprea, în vizor

Disensiunile generate de ministrul Apărării, Gabriel Oprea au fost şi ele taxate de şeful statului. Oprea a criticat în Parlament legea propriului guvern  (aflată în dezbaterea Senatului) întrucât nu este de acord cu reducerea pensiilor militarilor.

Băsescu le-a cerut miniştrilor lămuriri pe subiect, precizând însă că legea pensiilor, ca şi legea salarizării unitare au fost „măsuri curajoase" şi necesare. Potrivit unor surse, Băsescu le-a atras atenţia guvernanţilor asupra celor două miliarde de lei pe care statul le datorează agenţilor economici şi a cerut luarea unor măsuri.

El a mai spus că vrea să ştie punctul de vedere al Guvernului referitor la reducerea cheltuielilor publice în administraţia centrală şi în administraţia locală. În replică, premierul Emil Boc a susţinut că

Executivul intenţionează să continue reducerea cheltuielilor cu personal, astfel încât ponderea acestora în PIB să fie redusă în acest an de la 9,4% la 8,7%. Descentralizarea, absorbţia fondurilor europene şi revizuirea Constituţiei au fost alte teme pe care şeful statului le-a discutat cu miniştrii. Preşedintele a mai acuzat şi problema cheltuielilor sociale.

Lecţie la Cotroceni

Băsescu şi Boc s-au lăsat aşteptaţi mai bine de 15 minute, timp în care au avut un téte-à-téte. De altfel, Boc îşi anunţase colegii de partid că va avea o discuţie cu preşedintele, între patru ochi, pe tema revizuirii Constituţiei. Miniştrii Cabinetului au stat cuminţi în sala de şedinţe, singurul care a absentat de la reuniune fiind ministrul Afacerilor externe, Teodor Baconschi, plecat într-o delegaţie oficială. Ca nişte elevi în aşteptarea profesorilor, membri Cabinetului şi-au şoptit glume la ureche, au făcut „bisericuţe" pentru a discuta tot în şoaptă şi aruncau din când în când câte un ochi în mapa cu documente cu care s-au prezentat la Cotroceni.

Alţii, mai conştiincioşi, repetau cu sârg, pe ultima sută de metri, „lecţia" care urma să fie spusă în faţa şefului statului. Printre aceştia şi ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea. Singurul întârziat a fost ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care a intrat în sală cu cinci minute mai târziu faţă de restul delegaţiei.

Pauza dinaintea lecţiei s-a sfârşit odată cu apariţia unei mape de trei ori mai înalte decât cea din faţa fiecărui ministru chiar în dreptul locului pe care urma să-l ocupe Băsescu. La câteva minute după ce consilierii au adus mapa, şeful statului şi premierul au intrat zâmbind în sală.

"Practic, ANI a fost desfiinţată prin hotărârea Curţii Constituţionale. Ea nu mai are atribuţiuni, spre marea veselie a unora şi spre marele deserviciu făcut României."
Traian Băsescu
preşedintele României

Revizuirea Constituţiei

Parlamentul a aprobat, ieri, componenţa Comisiei de revizuire a Constituţiei. Democrat-liberalii au reuşit să-l impună la şefia Comisiei pe deputatul Daniel Buda, preşedintele Comisiei juridice. Posturile de vicepreşedinte au fost ocupate de reprezentanţii Opoziţiei: senatorul PSD Dan Şova şi deputatul liberal Călin Popescu-Tăriceanu.

Din Comisia de revizuire a legii fundamentale fac parte 25 de parlamentari: opt de la PDL, opt de la PSD, patru de la PNL, doi de la UDMR, unul de la minorităţi şi doi independenţi. Locurile acestora din urmă au fost cedate de PDL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite