Băsescu: Ar trebui să ne lamentâm mai puţin în privinţa şomajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu acuză slaba pregătire a medicilor români
Traian Băsescu acuză slaba pregătire a medicilor români

Şeful statului a declarat a declarat că "ar trebui să ne lamentăm mai puţin" în privinţa şomajului, în condiţiile în care România se află cu circa două procente sub media Uniunii Europene.

"Aş mai spune un lucru, fără să fie propagandistic: constat că, din punct de vedere al şomajului, chiar dacă avem o cifră mare, peste 8% - am înţeles de la statistică -, suntem cu circa două procente sub media Uniunii Europene. Şi poate că, din acest punct de vedere, ar trebui să ne lamentăm mai puţin, să încercăm să revenim la ce avem de făcut şi să nu ne mai facem o meserie din a ne lamenta. Toate ţările trec prin momente dificile", a menţionat Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul lucrărilor Consiliului European de primăvară de la Bruxelles, transmite Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a reluat teza conform căreia România nu poate ieşi din criză decât după ce îşi revin marile economii europene. El a reamintit că Europa este continentul cu cea mai slabă creştere economică şi că România este dependentă de relansarea economică a marilor pieţe ale UE.

"Aş mai spune un lucru căruia, iar, v-aş ruga să nu îi daţi niciun fel de conotaţii: Europa este continentul cu cea mai slabă creştere economică, deci se relansează cel mai greu. Aproape că nu porneşte. Să sperăm că acest lucru se va întâmpla în perioada următoare şi, aşa cum spuneam de multe ori, România este dependentă de relansarea economică a marilor pieţe ale Uniunii Europene fie că vorbim de Germania, de Franţa, de Marea Britanie, de Italia, de Spania. Nu sunt pesimist, însă", a continuat el.

Nu s-au înţeles pe sărăcie

Traian Băsescu a precizat că la reuniunea de la Bruxelles nu s-a reuşit ajungerea la un acord privind obiectivul pe sărăcie deoarece sărăcia este definită diferit

"Şi atunci primul obiectiv este să o definim, să găsim o definiţie acceptată de toţi membrii Uniunii Europene. A mai fost şi argumentul că obiectivul de creare a locurilor de muncă este implicit şi un obiectiv de diminuare a sărăciei, lucru cu care în principiu sunt de acord. Dar pot să vă spun că am avut surpriza să constat că nu numai noi avem semne de întrebare cu privire la definirea corectă a sărăciei, sunt şi multe alte ţări. Spre exemplu, au fost şefi de stat şi de guvern care au spus: la noi în ţară 80% din cetăţeni sunt proprietari de locuinţă, pe când în ţări unde nivelul de sărăcie este mult mai scăzut 15-20% din cetăţeni sunt proprietari ai locuinţelor în care locuiesc. Introducem sau nu proprietatea asupra locuinţei în evaluarea nivelului de sărăcie", a precizat el.

Află ce a declarat la Bruxelles şeful statului privind ajutorul acordat de UE Greciei falimentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite