Băsescu, după şase ani: „Să munciţi bine!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a câştigat scrutinul prezidenţial cu un avans de 70.000 de voturi faţă de contracandidatul său, Mircea Geoană
Traian Băsescu a câştigat scrutinul prezidenţial cu un avans de 70.000 de voturi faţă de contracandidatul său, Mircea Geoană

Tăierea salariilor cu 25% a marcat schimbarea mesajului prezidenţial în celde-al doilea mandat câștigat de Traian Băsescu la 6 decembrie 2009. Împlinirea unui an de când Traian Băsescu a ieșit învingător din bătălia electorală îl găsește pe președinte într-o scădere accentuată de popularitate.

Victoria sa a fost facilitată şi de vulnerabilităţile candidatului PSD Mircea Geoană, Traian Băsescu folosind ca principală armă relaţia acestuia cu "mogulii". Pe de altă parte, Guvernul Emil Boc a evitat să ia măsuri de austeritate, de teamă că vor afecta şansele realegerii preşedintelui şi a optat pentru decizii populiste, cum ar fi pensia minimă garantată, a declarat pentru "Adevărul" analistul politic Cristian Pârvulescu.

Citiţi şi:

Comisia de muncă a decis: Femeile se vor pensiona la 63 de ani şi bărbaţii la 65 de ani

Câştigarea alegerilor prezidenţiale i-a permis lui Traian Băsescu să-şi formeze o majoritate parlamentară bazată pe alăturarea UDMR şi pe parlamentari racolaţi din PSD şi PNL, constituiţi în grupul independenţilor. El a menţinut în funcţie Cabinetul Boc, cu majoritatea miniştrilor - Elena Udrea, Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Radu Berceanu.

MĂSURILE DE AUSTERITATE, ANUNŢATE DE COTROCENI

Deşi cu câteva zile înaintea alegerilor anunţa ieşirea din criză, pe 6 mai 2010 preşedintele comunica scăderea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Şeful statului a făcut personalacest anunţ, deşi, potrivit Constituţiei, Guvernul este cel care gestionează politica economică. Însă, spre deosebire de PDL, Traian Băsescu era, la ora anunţului, despovărat de orice grijă electorală pentru că, potrivit Legii fundamentale, nu poate avea mai mult de două mandate. Cristian Pârvulescu crede că este vorba de mai mult decât o simplă tăiere a veniturilor:

"Discursul din 6 mai a venit ca o hârtie de turnesol care a dezvăluit scopul noului mandat, acoperit în campania electorală, şi anume demantelarea statului social." Pe parcursul anului 2010, Traian Băsescu şi-a redefinit discursul despre prosperitatea românilor. Devenit celebru pentru sloganul "Să trăiţi bine!", cu care a câştigat primul său mandat, în campania din 2009, Băsescu şi-a însuşit ca merite proprii creşterea pensiilor şi a salariilor realizată de Cabinetul Tăriceanu.

În 2010, s-a produs o schimbare de 180 de grade a mesaju-lui prezidenţial, şeful statului avertizând că românii trebuie să se obişnuiască "să muncească bine ca să trăiască bine şi să trăiască mai puţin bine dacă muncesc mai puţin bine". Deteriorarea nivelui de trai a avut ca efect o scădere dramatică a cotei de încredere a preşedintelui, aceasta variind între 10% şi 17% în sondajele de opinie.

Chiar dacă şi-a început primul an cu un apel la reconciliere şi a lansat recent ideea unui moratoriu, relaţiile sale cu ceilaţi actori politici şi instituţionali au rămas tensionate. Caracterizările prezidenţiale au atins un spectru larg : de la Curtea Constituţională, calificată drept "penibilă" după ce a respins unele legi ale Guvernului, până la liderii Opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Traian Băsescu a plonjat şi în competiţia internă din PDL. Prima intervenţie a avut loc în aprilie 2010 ţinta fiind vechea gardă - Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu - care se pregătea să preia conducerea partidului.

Preşedintele a lovit dur, afirmând că Emil Boc se înconjoară de o "găşcuţă" care vrea să fie aleasă pe listă şi care a „bolşevizat" partidul. Reprezentanţii vechii gărzi aveau să fie eliminaţi din Guvern, ceea ce le-a redus accesul la resursele bugetare, esenţiale în bătălia internă din PDL, în timp ce congresul partidului a fost amânat pentru primăvara anului viitor.

"Discursul din 6 mai a dezvăluit scopul noului mandat, acoperit în campania electorală, şi anume demantelarea statului social."
Cristian Pârvulescu
analist politic

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite