Comisia de muncă a decis: Femeile se vor pensiona la 63 de ani şi bărbaţii la 65 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a decis marţi, cu 15 voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă", ca femeile să fie pensionate la 63 de ani, iar bărbaţii la 65 de ani, în conformitate cu cerinţele preşedintelui Traian Băsescu.

Deputaţii au mai aprobat un amendament care prevede că, la împlinirea vârstei de pensionare, femeile pot rămâne în activitate la cerere, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Comisiile juridică şi de regulament ale Camerei Deputaţilor au adoptat, în 24 noiembrie, în şedinţe separate, un punct de vedere potrivit căruia Comisia de muncă trebuie să se pronunţe numai pe obiecţia ridicată de şeful statului la reexaminarea Legii pensiilor, fără să reia toate amendamentele la Lege. Totodată, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a precizat că reexaminarea Legii pensiilor trebuie să se facă pe propunerea preşedintelui Băsescu, şi nu pe tot textul legii, în caz contrar, el va părăsi şedinţa comisiei.

La şedinţa Comisiei de muncă au fost prezenţi doar 5 reprezentanţi ai opoziţiei, 4 de la PSD şi unul de la PNL, Aura Vasile arătând că aceia care lipsesc protestează faţă de faptul că numărul membrilor comisiei a fost mărit de plen pentru ca puterea să aibă majoritate.

Deputaţii PDL, independenţii aparţinând UNPR şi cei ai UDMR au votat ca raportul comsiei să conţină doar modificarea vârstei de pensionare a femeilor de la 65 la 63 de ani, în timp ce PSD şi PNL au arătat că, dacă nu se va scădea şi stagiul de cotizare, femeile vor fi discriminate, vor ieşi cu o pensie mai mică decât bărbaţii.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Doina Pârcălabu, a arătat că actuala lege favoriza femeile, iar prin aprobarea amendamentelor din Comisie se anulează această discriminare pozitivă. Doina Pârcălabu a mai arătat că Franţa risca o procedură de infregement pe o prevedere similară cu cea existentă în Legea pensiilor aflată în prezent în vigoare în România.

Conducerea PDL a decis, luni, să mandateze parlamentarii partidului ca raportul Legii pensiilor să fie adoptat săptămâna viitoare, marţi, 7 decembie.


.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite