Băsescu: Boicotul Kosovo nu afectează relaţia cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului a precizat ieri că decizia de a nu participa la summitul de la Varşovia, în semn de protest faţă de invitarea oficialilor din Kosovo, arată că România este consecventă. Traian Băsescu a spus că SUA cunosc poziţia României în privinţa nerecunoaşterii Kosovo, astfel încât absenţa de la reuniunea la care participă şi Obama nu afectează relaţiile bilaterale.

Preşedintele a explicat că hotărârea României de a nu participa la reuniunea de azi a şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est cu preşedintele american Barack Obama în semn de protest faţă de invitarea oficialilor Kosovo nu poate să creeze niciun fel de disconfort atât timp cât poziţia Bucureştiului este cunoscută de mulţi ani. „Noi nu ne-am trezit acum că nu venim la masă cu Kosovo. Toţi aliaţii noştri ştiu din '95, noi am dus o adevărată campanie de explicare a faptului că nu recunoaştem Kosovo. Ştiu din 2005 acest lucru. Ne vom menţine poziţia şi nu văd de ce ar trebui să ne-o schimbăm pentru că un stat sau altul doreşte acest lucru", a declarat Traian Băsescu la postul public de radio.

Citiţi şi:

Spunesitu.ro - Credeţi că preşedintele Băsescu trebuia să participe la summitul de la Varşovia?
Ce boicotăm. Iureşul în care se construieşte Kosovo ca stat


„Lucrurile sunt simple. Polonia a recunoscut Kosovo. România nu a recunoscut Kosovo. Polonia, ca ţară organizatoare, poate să invite alt stat pe care l-a recunoscut. România nu poate însă sta la aceeaşi masă cu un stat nerecunoscut de ea însăşi. Când Kosovo va fi recunoscut de ONU, vom vedea, dar nu vom fi printre cei care vor vota recunoaşterea", a adăugat şeful statului,  argumentând faptul că, alături de preşedintele Serbiei, nu va merge la summit.

Pe de altă parte, el a spus că participarea la eveniment ar fi creat un precedent periculos pentru Bucureşti. „Creând acest precedent, mâine s-ar putea să ne trezim că o ţară organizatoare ne invită să venim şi în stânga mea e Smirnov, preşedintele autointitulat al Transnistriei. România nu ar fi consecventă, nu ar fi serioasă, nu ar fi credibilă", a mai comentat preşedintele referitor la boicotul României la adresa summitului de la Varşovia. Fostul negociator-şef al României pentru aderarea la Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, l-a contrazis însă pe Traian Băsescu, subliniind că „nu în această formulă se soluţionează diferenţele de opinie".

„România are numai de pierdut, atât în plan regional, cât şi în cel bilateral. În primul caz, la reuniune se vor discuta chestiuni legate de securitate, teme energetice şi probleme economice, domenii în care şi România are interese puternice, de care depinde redresarea noastră", a explicat Puşcaş. Pe de altă parte, fostul negociator a arătat că SUA au demonstrat, de-a lungul timpului, că ţin cont şi de spaţiul regional în abordarea relaţiilor bilaterale.

„O bilaterală Obama - Băsescu, mai importantă"

Pe de altă parte, directorul Centrului pentru prevenirea conflictelor, Iulian Chifu, consideră că nu se pune problema ca România să sacrifice prin această absenţă relaţia cu SUA. El a declarat că o discuţie tête à tête Obama - Băsescu, care ar fi putut avea loc în marja summitului de la Varşovia, nu ar fi avut greutatea unei reuniuni bilaterale între cei doi şefi de stat pe care partea română şi-o doreşte cu ocazia semnării documentelor privind amplasarea elementelor scutului antirachetă în România.

„Una este o întâlnire «de familie», găzduită de partenerii noştri strategici polonezi, alta este o întâlnire bilaterală Băsescu - Obama, pe care şeful statului român şi-o doreşte cu ocazia semnării documentelor privind amplasarea elementelor scutului antirachetă în România. Această întâlnire de la Varşovia putea să fie «vândută» drept surogat al unei bilaterale, sau eventual o întâlnire tête à tête româno-americană în marja acestui summit, lucru insuficient şi pe care partea română l-a evitat cu această ocazie, rămânând la opinia şi opţiunea întâlnirii bilaterale directe, la Washington sau Bucureşti, prima variantă fiind cea realistă", a explicat Chifu. Boicotul Bucureştiului a fost remarcat şi de presa rusă, care relatează că prin invitarea preşedintelui „Republicii autoproclamate Kosovo", Atifete Jahjaga, Varşovia aduce prejudicii dezbaterii asupra problemelor regionale, prin absenţa delegaţiei din Serbia şi România.

"Mâine s-ar putea să ne trezim că o ţară organizatoare ne invită să venim şi în stânga mea e Smirnov, preşedintele autointitulat al Transnistriei!''
Traian Băsescu preşedintele României

Ambasada SUA ia distanţă

Varşovia este cea care, în calitate de gazdă a summitului Europei Centrale, a decis includerea preşedintelui din Kosovo pe lista invitaţilor. Precizarea a fost făcută ieri de Ambasada SUA, în replică la informaţiile apărute în presă, potrivit cărora ar fi fost o iniţiativă a Statelor Unite. Ambasada a mai precizat că preşedintele Barack Obama este „oaspete special" la dineul oferit de polonezi în ajunul reuniunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite