Băsescu: România are oficial o jumătate de milion de romi. Neoficial, numărul lor ajunge la 1,5 milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rromi (Foto Arhivă)
Rromi (Foto Arhivă)

Şeful statului a declarat, joi, la Strasbourg, că în România există, potrivit recensământului din 2002, circa 500.000 de ţigani. Neoficial, numărul acestora ajunge la 1,5 milioane. Traian Băsescu a mai declarat la Adunarea Parlementară a Consiliului Europei că România va lansa, în această primăvară, o nouă strategie, pentru perioada 2011-2015, menită să accelereze integrarea romilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Agenţia care se ocupă de problemele minorităţii roma va fi integrată în Ministerul Administraţiilor şi Internelor(MAI).

Băsescu a subliniat că se doreşte susţinerea administraţiilor locale pentru a se găsi resursele necesare în aflarea soluţiilor necesare integrării minorităţii rome.

Citiţi şi:

De ce nu-şi declară romii etnia

REPORTAJ MULTIMEDIA Dilema ţigănească: ne recunoaştem etnia în 2011?

Ilie Dincă, secretar de stat: "Romii trebuie să se angajeze!"

" Suntem la sfârşitul Strategiei pentru integrarea romilor, care a fost valabilă între 2000-2010, în această primăvară vom lansa o nouă strategie, care va acoperi perioada 2011-2015, menită să accelereze procesul de integrare ", a adăugat şeful statului după o întrevedere cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Mevlut Cavusoglu.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, deşi în mod oficial România are o jumătate de milion de cetăţeni care aparţin minorităţii rome, în realitate sunt aproximativ un milion şi jumătate de ţigani, "asta pentru că romii integraţi deja nu se mai declară ca aparţinând respectivei minorităţi".

Potrivit acestuia, problema este integrarea romilor nomazi, iar "mişcarea acestor oameni este parte a culturii lor".

"Nu putem să-i izolăm şi să le spunem: «trebuie să staţi aici!», dacă ei au ca parte a culturii lor această deplasare dintr-o zonă în alta", a menţionat Băsescu, care a adăugat că  înainte de integrarea europeană, romii se deplasau în interiorul ţării, însă după 2007, aceştia se pot deplasa liberi în Europa, iar libertatea de mişcare nu le poate fi îngrădită, ei fiind cetăţeni europeni ca oricare alţii.

"România trebuie să fie responsabilă pentru cetăţenii ei dar, în acelaşi timp, îi rugăm pe europeni să ne ajute şi să ne fie parteneri în soluţionarea acestei probleme", a conchis preşedintele Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite