REPORTAJ MULTIMEDIA Dilema ţigănească: ne recunoaştem etnia în 2011?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimeni nu ştie câţi romi sunt cu adevărat în România. De ce nu-şi declară romii etnia? adevarul.ro vă prezintă rezultatul unei cercetări la nivel naţional.

Câţi romi sunt cu adevărat în România? În acte sunt 535.140, dar nu toţi s-au declarat la recensământul din 2002. Numărul lor real e de minimum două ori mai mare, adică peste 1 milion, a aflat "adevarul.ro" de la estimările experţilor şi consilierilor pe romi din cele 42 de Prefecturi ale României.
Daţi click pe tabelul din dreapta să vedeţi cifrele pentru fiecare judeţ în parte.

image

De ce nu-şi declară romii etnia? Motivele diferă în funcţie de comunitate. În urma cercetării adevarul.ro reiese că unora le e ruşine, alţii "vor să fie români şi gata", cei foarte bătrâni păstrează amintirea deportării, pe unii i-ar manipula recenzorii (cei care completează formularele de la recensământ, n.r.), cei care vorbesc limba maghiară se declară unguri, unii se declară doar când au ceva de câştigat, etc.
Cele mai interesante explicaţii ale experţilor pe romi din ţară le găsiţi adunate aici. Ele stau la baza concluziilor prezentate în acest articol.

Ce câştigă romii dacă îşi declară etnia? Unii experţi spun că ar putea să primească fonduri guvernamentale şi/sau europene pe categorii defavorizate, dar din moment ce într-o comună cu o comunitate mare de romi nu e niciun rom în acte, primăriile nu au cum să îi ajute. Un alt motiv pentru recunoaşterea etniei ar fi că una este strategia Guvernului pentru 500.000 de romi, alta ar fi pentru un număr dublu sau triplu de etnici romi.

Precizare pentru cititori: Nu toate datele adunate de adevarul.ro provin de la funcţionari publici aflaţi în funcţie. La unele Prefecturi, cum ar fi Satu Mare, Covasna, Hunedoara, Timiş, postul de expert judeţean pe romi a fost desfiinţat sau lăsat vacant. Aşa că adevarul.ro a vorbit cu oamenii care au ocupat aceste funcţii până să fie desfiinţate în 2010. Alte prefecturi, cazul experţilor din Hunedoara, Braşov, Alba, Timiş, Bistriţa-Năsăud, au spus că în niciun caz nu s-au declarat toţi romii la recensământ dar că nu au alte date estimative şi acolo am păstrat datele din 2002. Toate datele din acest articol sunt estimările expertilor de la Prefecturi. Cifrele oficiale vor apărea la următorul recensământ al populaţiei, din 22-31 octombrie 2011.

Citeşte aici continuarea articolului.

REPORTAJUL MULTIMEDIA

Din cei aproximativ 300 de locuitori ai satului sibian Prislop, peste 95% sunt romi. Niciunul nu şi-a recunoscut etnia la recensământul din 2002. „Noi nu suntem romi, pentru că nu vorbim limba ţigănească", crede Vasile Hanţ (42 de ani), liderul romilor din Prislop.

image

Precizare:

• Acest reportaj a fost realizat în iulie 2010 şi este una din cele cinci poveşti care au reprezentat România în proiectul multimedia "Colorful but Colorblind", menit să promoveze integrarea socială a romilor din Bulgaria, Republica Cehă, România, Slovacia şi Ungaria.

• Reportajul a fost realizat de o echipă format dintr-un reporter online al adevarul.ro, Ionel Dancu şi un reporter de la România Liberă, George Lăcătuş, sub coordonarea lui Daniel Bull de la School of Communication de la University of Miami.

• Documentarul a fost realizat cu sprijinul Transitions Online (TOL) din Cehia, a Centrului pentru Jurnalism Independent din România şi proiectul a fost co-finanţat de Programul „Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie" al Uniunii Europene, cu sprijin oferit de Network Media Program al Open Society Institute, de Ambasada Statelor Unite în Republica Cehă şi de Knight Center for International Media de la School of Communication, University of Miami.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite