Justiţie în stradă pentru primarii arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Susţinătorii edilului Cristian Anghel strâng semnături, luptă pe bloguri şi plănuiesc un miting de protest care va avea loc duminică. Cei peste 300 de angajaţi ai Primăriei au fost şocaţi la aflarea veştii că primarul Cristian Anghel a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare. Ieri, ei s-au regrupat.

Cristian Anghel a părăsit domiciliul său miercuri în jurul orei 20.30 şi s-a predat, fără să aştepte sosirea poliţiştilor. Ieri, cei peste 300 de angajaţi ai Primăriei Baia Mare s-au mobilizat pentru a-l susţine. Astfel, ei au întocmit o listă de semnături de de sprijin pentru primar, pe care spun că o vor trimite la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Cristian Anghel este primar din 1993, de atunci conducând neîntrerupt administraţia locală din Baia Mare.

Citiţi şi:

„Modelul Solomon“: miting la Baia Mare pentru primarul de după gratii

Un nou primar de mare oraş în liga aleşilor penali / Anghel a demisionat din PNL

Solomon rămâne în arest. Judecătorii au respins cererea de eliberare de sub control judiciar

Totodată, în cadrul unei şedinţe la care au participat peste 70 de directori şi şefi de servicii din Primărie, s-a pus la punct un adevărat plan de bătaie pentru susţinerea lui Cristian Anghel, acuzat de fapte de corupţie. Astfel, angajaţii Primăriei vor organiza duminică, în faţa Palatului de Justiţie, un miting de protest.

Informaţii pe blog

În plus, Dan Carpov, inspector asistent în cadrul Direcţiei de Dezvoltare comunitară, a lansat ieri şi un blog, intitulat sugestiv free-anghel.blogspot.com, prin intermediul căruia doreşte să posteze toate detaliile oficiale legate de cazul primarului municipiului.

„Am venit azi-dimineaţă la Primărie şi am descoperit că lumea nu prea ştia ce se întâmplă, de fapt. Au apărut tot felul de întrebări, iar răspunsurile erau inexistente. Vrem să ştim dacă Cristian Anghel este vinovat sau nu! Ideea de schimbare a statutului unei persoane de la o zi la alta nu e întotdeauna una sănătoasă", a declarat creatorul blogului. Tot ieri avocatul lui Cristian Anghel, Ioan Blăjan, a depus o cerere de întrerupere a executării pedepsei la Judecătoria Baia Mare. „Cristian Anghel nu este un borfaş! Există o serie de probleme pe care mai trebuie să le rezolve «afară», în calitate de politician, primar, tată şi soţ", a spus Blăjan.

Cu toate că în seara în care s-a emis sentinţa viceprimarii Mircea Dolha şi Istvan Ludescher s-au declarat solidari cu Anghel, cei doi nu au semnat lista de susţinere pentru edil, motivând că nu ştiu ce anume cer angajaţii Primăriei.

Viceprimari cu procese la activ

Nici cei doi viceprimari din Baia Mare nu au un somn liniştit zilele acestea. Dolha se află în plin proces, acţiune care a început în luna iulie a anului 2007, pe vremea când acesta era simplu membru al Consiliului Local Baia Mare. Procurorii l-au acuzat de trafic de influenţă. La dosar s-a aratăt că, în anul 2005, Dolha ar fi pretins 15.000 de euro de la o anume Delia Vranău, pentru a-i facilita aprobarea unui proiect de hotărâre în Consiliul Local, care viza vânzarea unui teren aflat în proprietatea municipalităţii.

Pe de altă parte, din cauza unei gafe de proporţii a celuilalt viceprimar, Istvan Ludescher, care a aprobat o autorizaţie de construcţie cu probleme, Primăria are de achitat nu mai puţin de 300.000 lei consilierului local Gheorghe Grădinaru.

Consilierul s-a luptat în instanţă vreme de şase ani cu instituţia primăriei din cauza unui bloc ridicat cu avizul lui Ludescher, într-o zonă în care orice construcţie ar putea pune în pericol siguranţa celorlalte imobile. Curtea de Apel Cluj a dat câştig de cauză consilierului local.

Toleranţi cu aleşii corupţi

Protestele faţă de arestarea primarului din Baia Mare nu sunt primele de acest fel. Şi primarul Craiovei, Antonie Solomon, a avut parte de manifestări de susţinere similare după ce a fost arestat. Mai mult, primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului, chiar dacă se afla în închisoare, fiind acuzat de complicitate la luare de mită.

Susţinerea pe care angajaţii din primării şi cetăţenii o acordă primarilor arestaţi este determinată de lipsa de încredere a românilor în justiţie, dar şi de ideea conform căreia „toţi politicienii fură", cred analiştii politici.

Mobilizare politică

„Modelul primarului care încalcă legea, dar face câte ceva pentru localitate s-a generalizat în România şi este foarte apreciat", crede sociologul Alfred Bulai. Acesta pune susţinerea de care au parte primarii corupţi pe seama mobilizării celor care i-au sprijinit şi la alegeri, dar şi pe seama mentalităţii comunităţilor locale.

„În ultima vreme au fost mult expuse în presă cazurile politicienilor sau apropiaţilor acestora care comit ilegalităţi şi nu sunt pedepsiţi. De aceea, în cazul în care propriul primar e acuzat de corupţie, mulţi cred că este vorba de o răzbunare politică", mai spune Bulai. Acesta declară că tonul protestelor în cazul unor arestări a fost dat de cazul Becali. „De atunci văd că se tot practică modelul acesta de manifestaţii", a încheiat sociologul.

Analistul politic Cristian Pârvulescu susţine însă că problema corupţiei este una neclară şi că în cazul lui Cristian Anghel, precum şi în cazul altor primari, este vorba şi de mobilizare politică. „Actele de corupţie
nu sunt întotdeauna considerate grave", spune Pârvulescu.

Demisie din PNL

Cristian Anghel a demisionat miercuri seară din PNL, potrivit secretarului general al partidului, Radu Stroe. Fostul liberal şi-a motivat demisia invocând „motive personale".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite