Un nou primar de mare oraş în liga aleşilor penali / Anghel a demisionat din PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnat pentru corupţie, Cristian Anghel (PNL) va petrece doi ani şi jumătate după gratii. Curtea de Apel din Cluj a decis ieri că primarul municipiului Baia Mare va sta doi ani şi jumătate la închisoare pentru abuz în serviciu.

UPDATE 15.48: Cristian Anghel a demisonat astăzi din PNL

Liberalul Cristian Anghel este la al cincilea mandat în fruntea Băii Mari, fiind printre cei mai longevivi şi populari primari din ţară. Anghel a fost găsit vinovat de o pagubă de 394.500 euro, prejudiciu pe care este obligat de instanţă să îl achite Primăriei.

Citiţi şi:

„Modelul Solomon“ la Baia Mare: miting pentru primarul de după gratii

Cont pentru ajutorarea lui Anghel

Viceprimarii nu au semnat lista de susţinere a lui Cristian Anghel

Primarul Cristian Anghel s-a predat şi este în arestul poliţiei

Procurorii DNA au cerut condamnarea primarului Cristian Anghel pentru abuz în funcţie

În rechizitoriu se precizează că primarul ar fi păgubit municipalitatea printr-o achiziţie nerentabilă a unui bloc de garsoniere de pe strada Horea 46 A, al cărui proprietar era societatea Cuprom SA. Concret, blocul fusese scos la vânzare în 2006 la un preţ de 150.000 de euro, primăria fiind notificată despre ofertă, însă Anghel ar fi declarat, într-o primă fază, că nu este interesat să cumpere.

Ulterior, blocul a fost cumpărat de un băimărean, Liviu Chira, cu afaceri în domeniul imobiliar. Acesta a făcut apoi primăriei o ofertă de vânzare a blocului, la preţul de un milion de euro. O comisie a primăriei a negociat cu Chira preţul final de 544.500 de euro. Cu alte cuvinte, blocul care putea fi cumpărat direct cu 150.000 de euro a fost cumpărat printr-un intermediar la un preţ mai mare, cu aproape 400.000 de euro.

În plus, în timpul negocierilor cu Primăria, Chira nici măcar nu era proprietar deplin al imobilului, ci semnase doar un precontract de cumpărare a acestuia.Interesant este că primarul Cristian Anghel s-a prezentat singur la notariat, unde s-a semnat contractul de vânzare-cumpărare dintre Liviu Chira şi primărie, la 31 iulie 2006. Aceasta deşi pentru ducerea la îndeplinire a formalităţilor de vânzare-cumpărare fuseseră mandatate Direcţia Economică şi un serviciu de profil al primăriei.

Cristian Anghel a fost trimis în judecată pentru încălcarea legii care pedepseşte infracţiunile asimilate corupţiei, raportată la un abuz în serviciu contra intereselor publice. Anghel a fost achitat de Judecătoria Baia Mare şi Tribunalul Maramureş, dar a fost condamnat, ieri, definitiv de Curtea de Apel Cluj. Condamnarea a fost pronunţată pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată, iar primarul a primit mai puţin decât minimul pedepsei prevăzute de lege, care se situează între trei şi 15 ani de închisoare.

A aflat de la „Adevărul"

Cristian Anghel, primarul din Baia Mare, a aflat despre sentinţă de la reporterul ziarului „Adevărul". El a refuzat să facă orice comentariu pe această temă. La închiderea ediţiei, Anghel se afla la domiciliu, urmând să fie ridicat de poliţie şi transportat în penitenciar.

Până când Consiliul Local Baia Mare se va întruni pentru a stabili cine va asigura interimatul până la organizarea de alegeri anticipate, Baia Mare va fi condusă de viceprimarul Istvan Ludescher.

Primari cu cătuşe

Cristian Anghel nu este primul primar băgat la puşcărie. La sfârşitul lunii ianuarie, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, şi fostul viceprimar Nicolae Dicu au fost condamnaţi definitiv la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Aceştia au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că ar fi pretins 50.000 de euro de la denunţătorul Constantin Popescu, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism. O lună mai târziu, Antonie Solomon, primarul Craiovei, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Şi el este acuzat de corupţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite