Asociaţia Studenţilor Maghiari din Târgu Mureş: Noi nu am vrut să protestăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest al studenţilor UMF în faţa Prefecturii Mureş
Protest al studenţilor UMF în faţa Prefecturii Mureş

Preşedintele Asociaţiei Studenţilor Maghiari din Târgu Mureş, Hlavati Katalin, a declarat că majoritatea studenţilor pe care îi reprezintă nu au vrut să iasă în stradă pentru a protesta faţă de situaţia lor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, întrucât au considerat că lucrurile se pot rezolva „paşnic".

„Studenţii nu au vrut să iasă în stradă, majoritatea studenţilor pe care îi reprezentăm. A fost decizia noastră, credem că se poate rezolva şi paşnic. Noi nu am dorit să ieşim în stradă", a declarat Hlavati.

El a explicat că nu cunoaşte niciun caz al vreunui student care să fi dorit să protesteze şi să fie împiedicat de UDMR.

Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, la încheierea şedinţei UDMR, că studenţii de la Medicină şi Farmacie ar fi vrut să iasă în stradă să protesteze, însă formaţiunea pe care o conduce i-a împiedicat şi le-a cerut să lase lucrurile să se rezolve politic.

Citeşte şi:
Vezi condiţiile puse de UMF Iaşi pentru crearea unei facultăţi în maghiară la Târgu Mureş

„Eu am avut o poziţie foarte clară: nu trebuie să facem politică pe stradă. Şi studenţii maghiari au vrut să meargă pe stradă, au vrut să iasă şi noi am avut solicitarea expresă şi clară - nu ieşiţi până când noi stăm şi încercăm să rezolvăm această chestiune foarte importantă fiindcă nu se face politica pe stradă", a spus Kelemen Hunor.

În jur de 400 de studenţi ai UMF Târgu Mureş au protestat, luni, împotriva înfiinţării unei secţii cu predare în limba maghiară în cadrul facultăţii. Studenţii au afişat bannere cu mesajul „Vrem să învăţăm împreună", atât în limba maghiară, cât şi în limba engleză, cele două limbi de predare în facultatea ce urmează să fie înfiinţată.

UDMR nu a participat, luni, la şedinţele celor două Camere ale Parlamentului în semn de protest faţă de ezitările coaliţiei de a soluţiona cererea privind înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş. Înfiinţarea acestei linii de învăţământ a fost o condiţie a UDMR pentru a susţine Guvernul Ungureanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite