Antonescu trece alianţa cu PSD peste congresul lui Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful PNL susţine că majoritatea liderilor de filiale consultaţi sunt pentru alianţa cu social-democraţii. Crin Antonescu nu consideră necesar un congres extraordinar pentru discutarea protocolului cu PSD, dar Ludovic Orban face lobby în teritoriu pentru reunirea acestui for.

Citiţi şi:

PSD şi PNL, în căutarea unui compromis

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că are deja acceptul unei părţi importante din şefii de filiale pentru colaborarea cu PSD. „Eu am discutat deja cu jumătate din preşedinţii organizaţiilor liberale şi i-am informat asupra principiilor convenite cu PSD. Majoritatea dintre ei sunt de acord cu această alianţă. Voi continua consultările în zilele următoare", a declarat Crin Antonescu ziarului „Adevărul".

El a recunoscut că există şi în PNL lideri care au reţineri. „Sigur , în astfel de dezbateri, vor exista întotdeauna oameni care vor spune că la ei în judeţ sau în colegiu ar fi luat mai multe voturi separat de PSD, dar noi trebuie să ne raportăm la obiectivul înfrângerii actualei Puteri", a completat Antonescu.

Potrivit unor surse liberale, Alianţa de Centru-Dreapta (ACD) ar putea primi 40%-50% din locurile eligibile în cazul candidaturilor comune cu PSD. Antonescu a afirmat însă că nu poate să comenteze astfel de informaţii, întrucât a  convenit cu PSD să nu facă public conţinutul negocierilor aflate în derulare.

Liderul PNL a adăugat că nu este necesar un congres extraordinar pentru discutarea alianţei cu PSD, întrucât statutul partidului rezervă Delegaţiei Permanente această atribuţie. De altfel, teza lui Antonescu este susţinută şi de vicepreşedintele Victor Paul Dobre şi de liderul grupului din Senat, Puiu Haşotti. „Ludovic Orban este specializat în congrese extraordinare, dar statutul prevede că alianţele se decid în Delegaţia Permanentă", afirmă Dobre.

„Crin Antonescu are dreptate, potrivit statutului, alianţele sunt decise în Delegaţia Permanentă", afirmă Puiu Haşotti.

Orban caută voturi în teritoriu

De cealaltă parte a baricadei, suporterii lui Ludovic Orban susţin, neoficial, că se bazează pe creşterea nemulţumirilor în rândul şefilor de organizaţii care fac parte din Delegaţia Permanentă, forul care poate decide convocarea unui congres extraordinar.

„La ultima Delegaţie Permanentă erau mai mult de 13 membri care ar fi dorit să voteze contra protocolului cu PC, însă Orban le-a cerut să nu-şi arate voturile pentru că miza e prea mică şi să se pronunţe când se va pune pe tapet subiectul colaborării cu PSD", au afirmat sursele citate. Orban a plecat deja în teritoriu, pentru a convinge „baza partidului". Prima oprire a fost în comuna Surduc din Sălaj, unde duminică vor avea loc alegeri locale parţiale. 

Cert este că ideea unui congres extraordinar este susţinută şi de unii dintre liberalii din echipa lui Crin Antonescu. „Alianţa cu PSD ar trebui să facă obiectul unei dezbateri largi în PNL. Mă gândesc fie la convocarea unui congres extraordinar, fie la o Delegaţie Permanentă, precedată de reuniuni ale organizaţiilor locale care să dea un mandat expres şefilor de filiale", a declarat pentru „Adevărul" vicepreşedintele liberal Relu Fenechiu.

Delegaţia Permanentă a PNL se va reuni cel mai probabil la începtul lunii februarie, când liberalii vor stabili dacă fac sau nu congres. În cazul în care propunerea lui Orban nu va avea succes, DP se va pronunţa asupra protocolului cu PSD.

"Am discutat cu jumătate din preşedinţii organizaţiilor. Majoritatea dintre ei sunt de acord cu alianţa cu PSD. "
Crin Antonescu
preşedintele PNL

Marian Vanghelie vrea negocieri cu PNL pe baza ultimelor cinci sondaje

Marian Vanghelie, şeful organizaţiei PSD Bucureşti  Foto: L.M.



După ce vor lua pulsul organizaţiilor din teritoriu în următoarele două săptămâni, liderii PSD se vor reuni la sfârşitul lunii într-un Comitet Executiv Central (CEx) pentru a aproba alianţa cu ACD şi variantele de negociere cu liberalii.

Reuniunea se anunţă tensionată în condiţiile în care unii dintre liderii de filiale se arată nemulţumiţi de paritatea cerută de liberali în privinţa candidaţilor comuni la alegerile locale şi la cele parlamentare.

„Nu poate fi vorba de paritate"

„Nu putem să fim paritari, e prea mult. Trebuie să echilibrăm cumva diferenţele dintre noi şi PNL. Cred că ar trebui ca ponderea privind candidaţii comuni să fie stabilită pe baza ultimelor cinci sondaje. Nu să facem alte sondaje de-acum înainte, că sunt interpretabile", a propus liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie.

El a evitat să se pronunţe asupra raportului de 60-40% în favoarea PSD, care ar fi o variantă de discuţie în partid şi a adăugat că PSD şi ACD pot merge împreună la alegerile locale dacă se găseşte „o formulă corectă" pentru candidaturile comune. „Dacă nu, atunci mai bine mergem separat, că noi o să obţinem un rezultat foarte bun", a declarat Vanghelie pentru "Adevărul".

Un alt adversar declarat al parităţii este şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan.

„Nu poate fi vorba de nicio paritate şi nici raportul de 60%-40% în favoarea PSD nu este relevant. Nu sunt împotriva alianţei cu ACD, dar trebuie discutate în detaliu toate aspectele", a declarat Oprişan pentru „Adevărul".

„Este într-adevăr de discutat problema parităţii, dar nu sunt chestiuni insurmontabile între PSD şi ACD. Alianţa trebuie făcută dacă vrem să dăm jos Guvernul Boc", a explicat preşedintele Consililului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

image

Citiţi şi:

Ce putem învăţa de la nemţi în materie de politică europeană

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite