Aleşii vor da 10 milioane de euro pe maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2011, bugetul Camerei Deputaţilor va creşte cu 28% faţă de 2010, iar cel al Senatului cu 30%. Senatorii au prevăzut o creştere de 14% a salariilor. Deputaţii vor să cumpere 333 de autoturisme Dacia Duster şi limuzine pentru şefii de grup şi de comisii.

Citeşte aici (PDF) proiectul de buget pe 2011 al Camerei Deputaţilor

Bugetul Camerei Deputaţilor pe anul 2011 va fi de 64 de milioane de euro, faţă de 49 de milioane de euro  în 2010, potrivit proiectului distribuit membrilor Biroului Permanent. Creşterea cea mai consistentă se înregistrează la capitolul maşini şi echipamente de transport care este de trei ori mai mare decât în 2010.

Mai citeşte şi:

Senatorii au făcut cvorum pentru a-şi mări bugetul cu 30%, însă nu au reuşit şi pentru Legea Pensiilor

Deputaţii au prevăzut peste 7,2 milioane de euro pentru cumpărarea de maşini, comparativ cu 25.000 de euro anul trecut. Potrivit unor surse, ar fi vorba de achiziţionarea a 333 de maşini Dacia Duster şi limuzine pentru membrii Biroului Permanent, şefii de comisii şi lideri de grup parlamentar. Justificarea achiziţiei ar fi uzura pe care ar fi suferit-o maşinile aflate în dotarea Camerei de 5 - 10 ani.

Bani în plus pentru „condiţii grele de muncă"

Conducerea Camerei s-a gândit şi la angajaţii instituţiei. În plină austeritate, suma alocată condiţiilor deosebite de muncă va creşte la 1,7 milioane de euro, faţă de 700.000 de euro în 2010. Din proiectul de buget al Camerei reiese că indemnizaţiile deputaţilor nu vor fi majorate.

"Fundamentarea fondului salariilor de bază pe anul 2011 s-a făcut luându-se în calcul indemnizaţiile deputaţilor şi salariile personalului prevăzute în statul de funcţii în vigoare în prezent", se arată în document.

Fondul pentru salarii este egal cu cel din 2010. Cheltuielile cu bunuri şi servicii (mobilă, iluminat, internet etc.) vor creşte de la 11,7 la 14 milioane de euro. Pe de altă parte, bugetul Camerei prevede un surplus de 4,7 milioane de euro faţă de 2010 dedicaţi Adunării Parlamentare a NATO care va avea loc la Bucureşti între 7 şi 11 octombrie 2011.

Proiectul de buget urmează să fie discutat de Biroul Permanent al Camerei şi de plen, după care va fi trimis Ministerului Finanţelor care va preciza dacă aceste cheltuieli sunt suportabile. Decizia finală va aparţine însă plenului Parlamentului în momentul în care va vota întregul buget de stat pe 2011.

Senatorii pregătesc creşterea salariilor

Dacă bugetul deputaţilor este în stadiu de discuţie, senatorii din toate partidele şi-au votat, ieri, în plen, în doar zece minute, bugetul pe 2011. Din cele 30 de milioane de euro, 2,7 milioane de euro vor merge către achiziţionarea a 137 de maşini Duster pentru senatorii fără funcţii şi şapte limuzine pentru membrii  Biroului Permanent.

Senatorii au trecut în buget şi banii pentru o eventuală creştere a salariilor, chiar dacă Guvernul nu a luat o decizie în acest sens. Potrivit documentului, în alcătuirea actualului buget s-a luat în considerare nivelul indemnizaţiilor şi al salariilor de bază de la momentul actual, la care s-a aplicat o creştere în medie de 14% "în condiţiile în care nu există o lege de salarizare a personalului bugetar aprobată".

Senatorii au susţinut că nu este vorba despre majorarea propriilor venituri, ci despre constituirea "unui fond de rezervă" care va fi utilizat doar dacă Guvernul va creşte lefurile bugetarilor. 

În 2011 va fi achiziţionat şi un soft care va permite senatorilor  să-şi spună punctul de vedere, în timp real, în privinţa legislaţiei care se dezbate la Bruxelles. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite