Adversarul liberalilor, PDL sau PSD?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu va depunde o moţiune de cenzură împreună cu Victor Ponta şi conservatorii
Crin Antonescu va depunde o moţiune de cenzură împreună cu Victor Ponta şi conservatorii

După reconfirmarea lui Crin Antonescu la şefia PNL, noua echipă de conducere caută variante pentru a întări poziţia partidului. PNL vrea să câştige electorat afirmându-se ca un partid veritabil de opoziţie. Analiştii susţin că o continuare a colaborării cu PSD nu este soluţia potrivită. 

PNL şi PSD vor încerca în continuare să taxeze acţiunile actualei guvernări în Parlament. Congresele prin care au trecut cele două partide i-au adus pe liderii formaţiunilor în poziţia de a-şi dori însă lucruri diferite.

Citiţi şi:

Victor Ponta: „Sunt tânăr, nu mă obsedează Băsescu"
Leonard Orban, ultima „achiziţie" prezidenţială

Şeful PNL, Crin Antonescu, nu zice pas unei colaborări mai apropiate cu PSD, în timp ce liderul social-democraţilor, Victor Ponta, vrea să aibă în comun cu liberalii doar acţiuni punctuale. Noile conduceri ale PSD şi PNL au însă o poziţie identică în ceea ce priveşte relaţia cu PDL şi taxarea în Parlament a legilor promovate de Guvern.

Colaborarea PNL-PSD

Victor Ponta, liderul PSD, a anunţat ieri că social-democraţii vor depune la Camera Deputaţilor o moţiune simplă împotriva ministrului Muncii, Mihai Şeitan. Liberalii susţin că nu s-a luat încă o decizie oficială în partid de susţinere a acţiunii PSD, dar cel mai probabil acest lucru se va întâmpla. „Crin Antonescu a afirmat că nu exclude colaborarea cu PSD, fiind amândouă în opoziţie", susţine vicepreşedintele liberal Relu Fenechiu. Social-democraţii încearcă însă distanţarea de PNL la nivelul colaborării politice.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, a subliniat că social-democraţii şi liberalii au „linii politice diferite, susţin idei diferite şi soluţii diferite". „Suntem partide diferite. Vom colabora doar pentru apărarea democraţiei şi pentru stoparea derapajelor Puterii. În plan parlamentar, ar putea fi vorba de acţiuni comune, îndreptate împotriva măsurilor Guvernului", afirmă Duvăz.

Analiştii politici susţin însă că liberalii au şanse să crească în preferinţele electoratului prin acţiuni proprii, şi nu asociindu-se cu social-democraţii. „Viitorul PNL este acela de a prelua o parte din electoratul PSD", crede analistul Cristian Pârvulescu. Crin Antonescu a fost acuzat, la Congresul de la sfârşitul săptămânii trecute, de unii parlamentari liberali că nu are o poziţie clară privind acţiunile de taxare a Guvernului. Senatorul Gabriel Berca susţine că, sub conducerea lui Antonescu, PNL stă în umbra PSD şi se axează pe discursuri tăioase, în loc de a acţiona ca un veritabil partid de opoziţie.

Colaborarea PNL-PDL

Pe termen mediu, obiectivul lui Crin Antonescu este eliminarea PDL din prim-planul politic. Pe termen scurt, conducerea PNL vrea întărirea poziţiei partidului ca formaţiune de opoziţie. „În cel mai scurt timp PNL va anunţa public constituirea unui guvern alternativ, sau din umbră, care îşi va asuma monitorizarea cotidiană a activităţii Guvernului, precum şi a poziţionării acestuia în deciziile europene", a declarat Crin Antonescu.

Congresul liberalilor a rezolvat şi o altă problemă cu care s-a confruntat Antonescu. Unii liberali, precum Călin Popescu Tăriceanu, care au susţinut apropierea de PDL, au fost trecuţi pe linie moartă. În plus, Viorel Cataramă, care a încercat să câştige şefia partidului tocmai prin promisiunea că va duce PNL la guvernare, alături de PDL, ar putea fi exclus din partid.

Scor la alegeri

Obiectivul lui Crin Antonescu este să ducă PNL la un scor de 30% la alegerile din 2012. Dacă nu se va ţine de cuvânt, liberalul ar putea fi taxat de tabăra învinsului de la Congres, Ludovic Orban.

Posibile plecări din partid

Andrei Chiliman, preşedintele PNL Bucureşti, a declarat ieri că vor fi câţiva parlamentari care vor pleca din PNL. „Sunt câţiva deputaţi care probabil că au nişte datorii de diverse feluri către diverse persoane şi care o să plece. Dar decât să ai păduchi în blană, mai bine ducă-se!

Eu vă spun un lucru: faptul că oamenii ăştia nu pleacă acum e chiar rău pentru partid", a declarat Chiliman, la RFI România. Nici Crin Antonescu nu s-a arătat îngrijorat de eventualele plecări, afirmând că partidul are alte priorităţi în aceste momente.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite