Leonard Orban, ultima „achiziţie“ prezidenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decretul privind numirea lui Leonard Orban (stânga), fratele deputatului Ludovic Orban, a fost semnat ieri de Băsescu
Decretul privind numirea lui Leonard Orban (stânga), fratele deputatului Ludovic Orban, a fost semnat ieri de Băsescu

Traian Băsescu l-a numit pe fostul comisar european în funcţia de consilier prezidenţial. După Cioloş şi Vlădescu, a venit rândul altei personalităţi lansate de liberali să fie „recuperată“ de şeful statului.

Preşedintele a creat special pentru Orban funcţia de consilier pe probleme de afaceri europene. În organigramă apărea doar Departamentul pentru Relaţii Internaţionale, condus de consilierul prezidenţial Anca Ilinoiu. După această numire, de sfătuirea preşedintelui în materie de politică externă se vor ocupa atât Ilinoiu, cât şi Orban. Rămâne de văzut însă cum îşi vor împărţi atribuţiile.

Fratele deputatului Ludovic Orban a fost promovat de Alianţa D.A. pentru ocuparea fotoliului de comisar pentru Multilingvism. Ulterior, s-a afiliat grupului liberal din Parlamentul European, ­ALDE, for din care fac parte şi europarlamentarii liberali din România.

Cioloş şi Vlădescu, „descoperiţi" tot de PNL

Orban şi-a încheiat mandatul în Parlamentul European în februarie 2010. De altfel, şi Dacian Cioloş, actualul comisar pentru Agricultură, a fost "descoperit" de fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, în cabinetul căruia a fost ministru al Agriculturii, între 2007 şi 2008. Şi liberalul Sebastian Vlădescu a fost "împins" de şeful statului în Guvernul Boc, unde i s-a încredinţat portofoliul Finanţelor. Cătălin Predoiu este alt fost liberal care face parte din structura guvernamentală.

Acesta s-a autosuspendat în 2008 din PNL pentru a-şi continua mandatul de ministru al Justiţiei, început în timpul Guvernului Tăriceanu. Mihai Răzvan Ungureanu, actualul şef al SIE, este alt beneficiar al sprijinului preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a înaintat Parlamentului, în noiembrie 2007, propunerea de numire a liberalului Ungureanu în funcţia de director SIE, rămasă vacantă în urma demisiei lui Claudiu Săftoiu.

În acelaşi an, liberalul plecase de la şefia Ministerului de Externe, în urma unui conflict cu premierul Tăriceanu. Acesta îi reproşase că i-a raportat doar şefului statului situaţia creată de reţinerea a doi muncitori români în Irak.

Numiri şi de la PSD

George Cristian Maior, actualul şef al SRI, a fost „ales" de Băsescu din tabăra social-democraţilor. Şi Gabriel Oprea, alt fost lider al PSD, a devenit ministrul Apărării în Guvernul Boc.

De la comisar la consilier

Leonard Orban (49 de ani) este căsătorit şi are un copil. A absolvit Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, dar şi Facultatea de Mecanică la Braşov.

Începând cu anul 2004, Leonard Orban a ocupat succesiv funcţiile de secretar de stat în Ministerul Integrării Europene şi negociator-şef cu Uniunea Europeană. În 2007, după aderarea României la UE, a devenit comisar european pentru Multilingvism.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite