Ultraviolete. Şi ce dacă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avertizările meteorologilor sau ale medicilor privind pericolul expunerii prelungite la soare la orele prânzului sunt doar la televizor. Pe plajă, oamenii savurează fiecare moment de relaxare. Codul roşu de radiaţii ultraviolete nu i-a speriat pe turişti. Litoralul a fost plin de oameni dornici să trăiască din plin câteva zile de vacanţă la malul mării.

În weekend, indicele de confort termic (ITU) a depăşit pragul critic de 80 de unităţi. Cu toate acestea, aproape 150.000 de turişti au sosit pe litoral, iar peste 90% din camerele de hotel au fost ocupate. Nimeni nu părea să ţină cont de caniculă sau de atenţionarea cu privire la nivelul ridicat de radiaţii ultraviolete.

Citiţi şi:  Concertul verii la Mamaia: mii de oameni au fredonat azi-noapte melodiile lui Mika

Recorduri la Liberty Parade: peste 65.000 de tineri, 20 de DJ pe plaja de la Saturn

Când afară erau 37 de grade Celsius la umbră, bucureşteanul Nicolae Şchiopu (60 de ani) stătea cu nepoţii la plajă. „Doar nu ne programăm timpul liber în funcţie de avertizările meteorologilor!", spune turistul. Îl aprobă şi vecinul de cearşaf, şi ca ei mulţi alţii. Toţi susţin că, chiar şi în miez de zi, ar fi suficiente o cremă cu factor de protecţie solară şi o pălărie pe cap.

„Berea ne răcoreşte"

Tinerele de pe plajă se bucură de fiecare rază de soare de la prânz. „Profităm de puţinul timp liber şi fugim la Constanţa, să ne bronzăm. Când arde soarele prea tare, intrăm în apă. În rest, stăm pe prosop şi ne bronzăm", spun Alina Dragomir şi Ionela Anghel, două adolescente în vârstă de 16 ani, din Poarta Albă.

Ionuţ Toma (27 de ani) a fugit de canicula din Tulcea şi a venit să se răcorească la Mamaia. „Am venit pentru câteva ore. Apa este tocmai bună de baie, iar berea ne răcoreşte când soarele este prea puternic. Vă aştept pe toţi la mare!", râde tânărul.

Mai mulți turiști decât poate Costineștiul duce

Alţii sunt uşor mai cumpătaţi, aşa că, atunci când este soarele puternic, se refugiază la umbră. Cristina Maniuc (34 de ani) din Oradea şi‑a mutat cearşaful sub o umbrelă închiriată.

„Rămân pe plajă până seara, când se întunecă, iar la prânz, când abia mai poţi respira, mă ascund sub umbrelă", mărturiseşte orădeanca.  Pe toţi îi contrazic medicii, care îi avertizează asupra efectelor nocive pe care le poate avea expunerea excesivă la soare. În plus, de umiditatea din aer depinde şi posibilul disconfort pe care îl resimt turiştii.

Protejaţi-vă pielea!

„În mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie şi într‑un fel resimţim 30 de grade Celsius când aerul este uscat şi altfel când umiditatea este ridicată", a declarat Melania Petrescu, meteorolog la Centrul Regional de Meteorologie Dobrogea. Ea a explicat că, atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce, ceea ce înseamnă o răcire mai lentă a corpului.

„Expunerea excesivă la soare este deosebit de nocivă. Insolaţia, petele negre care apar pe piele ori cancerul de piele, cel mai rău cancer dintre toate - acestea sunt riscurile la care se expun turiştii", avertizează medicul Ioana Antohi, specialist dermatolog.

Copiii trebuie să poarte haine şi pălării pentru protecţie, iar adulţii trebuie să folo­sească des creme de plajă cu fac­­tor ridicat de protecţie, sfă­­tu­­ieşte dermatologul.Tot spe­cia­liştii recomandă evitarea expunerii la soare în timpul orelor în care radiaţia solară este foarte puternică. 

Ce reprezintă indicele UV

Indicele radiaţiei ultraviolete (indicele UV) este o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la suprafaţa Pământului. Se calculează pentru a ajuta populaţia să se protejeze de radiaţiile ultraviolete, care pot deveni dăunătoare odată cu expunerea prelungită lasoare. Acestea se calculează pe o scară de la 0 la 11+, 0 fiind nivelul cel mai scăzut. Radiaţiile ultraviolete devin foarte periculoase când depăşesc nivelul 8.

Citeşte şi  Un weekend cu peste 160.000 de turiști la mare

Traficul crescut spre litoral a provocat tamponări în şir

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite