Ce face criza din concediile românilor - a apărut turismul de o noapte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda avertizărilor date de meteorologi, litoralul are parte de cel mai aglomerat weekend din această vară. 36°C în aer, 29°C apa mării, 50°C nisipul de pe plajă, zeci de mii de turişti şi niciun loc de parcare. Aşa arătau ieri staţiunile româneşti de la malul Mării Negre.

Încă de vineri după-amiază, pe tronsonul de autostradă din apropierea punctului de taxare de la Feteşti, cozile se întindeau pe 20 de kilometri. Traficul s-a desfăşurat cu dificultate însă şi ieri-dimineaţă. Potrivit poliţiştilor de la Rutieră, vârful s-a înregistrat între orele 6.00 şi 8.00, când mii de maşini se îndreptau spre litoral.

Mai citeşte şi:

Turism de criză: concediu cu 300 de lei

Turiştii Iaşiului şi-au redus drastic bugetul de vacanţă

Concediu pe bani puţini la nici 100 km de casă

Şi asta pentru că turismul de weekend tinde să se restrângă la „turismul de-o noapte". Banii tot mai puţini îi determină pe români să plece de acasă sâmbătă dimineaţă cât mai devreme pentru a fi siguri că „prind" un loc de parcare şi un şezlong liber.

O estimare a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa arată că în acest sfârşit de săptămână sunt „oficial" în jur de 164.000 de turişti pe litoral, la care se adaugă peste 20.000 cazaţi la particulari. Au dispărut chiar şi particularii care fluturau cheile de la apartamente. Nici ei n-au mai avut camere libere, pentru că au fost rezervate telefonic din timpul săptămânii.

Disconfort termic

Băieţii nu şi-au putut dezlipi ochii de la bustul gol al tinerelor de pe plajă Fotografii: Gheorghe Florin



„Chiar dacă mulţi turişti au venit spre litoral şi sâmbătă, turismul de weekend începe tot de vineri, cu rezervări făcute din cursul săptămânii. Contează foarte mult şi evenimentele pregătite pentru sfârşitul de săptămână", susţine Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) din România.

Centrul de Meteorologie Regional Dobrogea a anunţat că, ieri, la ora 15.00, la nivelul nisipului se înregistrau 50 de grade Celsius, chiar dacă temperatura în aer a fost de 36 de grade Celsius. Nici băile în mare nu au ajutat deloc: încă de la primele ore ale dimineţii, temperatura apei a fost de 29 de grade Celsius.

„Datorită întinderii mari a apei care degajă în aer vapori reci de aer, canicula este suportată mai uşor pe plajă, sub o umbrelă", a declarat meteorologul Vasile Torică.

image

Fetele sunt atente cum le stă costumul de baie

Turiştii au stat la soare indiferent de atenţionările legate de radiaţiile ultraviolete. Trebuie să se bronzeze cât mai tare într-un timp cât mai scurt. „Nu se simte atât de tare canicula. Mai rău este în Bucureşti. Pe plajă stăm sub umbrelă, intrăm în apă, stăm cu salteaua pe mare, găsim cum să ne răcorim", a spus Vasile Oncea, turist din Bucureşti.

„Şi aşa stăm puţin la mare, nu avem cum să ne retragem în camere chiar dacă este caniculă", completează Virginia Sasu, din Buzău.

image

La corturile de prim ajutor de pe plajă s-au îngrămădit turiştii care acuzau dureri de cap, semne ale expunerii îndelungate la soare. „Vin cu tensiunea ridicată deoarece nu ţin cont de faptul că la orele prânzului soarele este puternic. Sunt mulţi cardiaci, dar chiar şi gravide sau mame cu nou-născuţi", ne-a declarat Adrian Bala, asistent medical.

Spectacolele au atras turişti

Evenimentele care au avut loc aseară pe plajele de pe litoral au fost un motiv în plus pentru mobilizare. Spectacolele au început încă de la prânz, la Mamaia, cu un show aviatic la care mii de turişti au stat ore întregi cu ochii aţintiţi pe cer. Apoi, spre seară, zeci de mii se tineri s-au adunat plaja dintre Mamaia şi Năvodari ca să-l asculte pe Fatboy Slim.

" Nu se simte atât de tare canicula. Pe plajă stăm sub umbrelă, intrăm în apă, stăm cu salteaua pe mare, găsim cum să ne răcorim."
Vasile Oncea
turist

" Şi aşa stăm puţin la mare, nu avem cum să ne retragem în camere chiar dacă este caniculă. "
Virginia Sasu
turist

" Turiştii vin cu tensiunea ridicată, deoarece nu ţin cont că la orele prânzului soarele este puternic. "
Adrian Bala
asistent medical

Bombă la nisip

Un pahar de bere rece e şi mai răcoritor dacă e băut direct în apă



Un turist care făcea baie în dreptul plajei „Crazy", de la ieşirea din staţiunea Mamaia, a descoperit, ieri, în apă un obuz. Pirotehniştii au preluat proiectilul, care provine din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Fentaţi blocajele în trafic!

image

Avioanele au făcut acrobaţii deasupra apei

Turiştii care vor să evite astăzi blocajele în trafic pot afla informaţii „la minut" de la numărul Centrului Infotrafic 021.318.66.09. Poliţiştii recomandă variantele ocolitoare DN 2A, Constanţa - Hârşova - Slobozia - Urziceni - Bucureşti sau DJ 222 Cuza Vodă - Medgidia.

Canicula continuă

Vremea va rămâne caniculară în următoarele patru zile în partea de sud-est şi de est a ţării, susţin meteorologii. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 36 de grade Celsius, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 14 şi 24 de grade Celsius.

Vremea caniculară din partea de sud, sud-est şi litoral din aceste zile este explicată de meteorologi prin faptul că zonele se află
într-o masă de aer tropical care aduce temperaturi ridicate şi puţine precipitaţii.

„Senzaţia este foarte neplăcută pentru că genul acesta de masă de aer are un conţinut mare de vapori de apă, care nu precipită. Acest aer cald are o temperatură apropiată de temperatura corpului uman şi din această cauză transpiraţia nu se mai evaporă şi simţim că ne sufocăm", susţine meteorologul Florinela Georgescu.

Pe de altă parte, există o diferenţă de masă de aer între vestul şi estul ţării, care se va estompa în zilele următoare.

image

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite