De ce nu e gata Autostrada Bucureşti - Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, spune că întârzierea la lucrările de infrastructură este cauzată de autorităţile locale şi centrale, de Electrica şi de legislaţia care ar trebui schimbată.

Citeşte şi:
FOTOGALERIE Cum arată Autostrada Bucureşti-Ploieşti văzută de sus

Ministerul Transporturilor va propune Guvernului modificarea legislaţiei privind infrastructura de transport, pentru a elimina problemele ridicate în prezent atât de Electrica, dar şi de autorităţile centrale şi locale în finalizarea proiectelor, a anunţat, sâmbătă, ministrul de resort, Anca Boagiu, potrivit Mediafax.

Ministrul a inspectat azi, împreună cu premierul Emil Boc, şantierul tronsonului de autostradă Bucureşti-Ploieşti, reclamând că există o lipsă de cooperare din partea autorităţilor şi a companiei Electrica în derularea lucrărilor.

Un demers "împiedicat"

"Problema cea mai mare este lipsa de cooperare a autorităţilor, fie că sunt ele publice sau locale. Avem o Lege a exproprierilor care, în ciuda faptului că are termene clare, ne împiedicăm în opoziţia pe care o avem ba de la Electrica, ba de la unele autorităţi, ba de la schimbări de PUZ-uri, ba de la diverse presiuni care se pun pe constructori, şi atunci trebuie să decidem la un moment dat”.

Premierul Emil Boc confirmă influenţa „greilor" din Arad în zona de Vest: „Cele mai importante resurse publice sunt investite în această zonă"

Ministrul a spus că lucrează la o modificare legislativă care să elimine astfel de ingerinţe. “Şi aşa discutăm de un contract încheiat prin 2007, rostogolit până la momentul în care am ameninţat constructorii cu rezilierea şi s-au moblizat cât s-au mobilizat să finalizeze anul acesta, dar sunt lucruri care trebuie rezolvate astfel încât să respectăm programarea multianuală pe care o avem astăzi, nu pe cea veche unde avem contracte şi din 2006, şi din 2005, şi care în 2010 erau în fază incipientă", a spus Boagiu primului-ministru.

O lună, marjă de eroare

Premierul Emil Boc s-a interesat de stadiul proiectului şi a atenţionat că lucrările trebuie finalizate în luna aprilie, cel târziu în luna mai a acestui an.
"Luna mai este termenul de rezervă", a spus Boc, după ce constructorii au avansat în prima fază acest termen pentru finalizarea lucrărilor.

În luna august, premierul a vizitat din nou şantierul de lucrări şi le-a reproşat constructorilor că unele porţiuni ale lucrării arată ca în "epoca de piatră", avertizând că le va "tăia capul", inclusiv prin aplicarea de penalităţi, dacă nu vor respecta termenele de finalizare a proiectului.

"Împărţirea" autostrăzii

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat, la finele anului trecut, că firmele Euroconstruct Trading 98 şi Pa&Co, care fac parte din consorţiul care construieşte tronsonul Moara Vlăsiei-Ploieşti, în lungime de 42,5 kilometri, parte a autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, vor fi penalizate cu 0,05% pe zi din valoarea contractului, pentru că au depăşit termenul de finalizare a lucrărilor.

Termenul de finalizare era 15 decembrie. Noul termenul estimat de CNADNR pentru finalizarea tronsonului Moara Vlăsiei-Ploieşti este trimestrul al doilea al acestui an.

Lucrările la Autostrada Bucureşti-Ploieşti sunt împărţite în două sectoare, respectiv Bucureşti-Moara Vlăsiei, unde lucrează consorţiul italian Impressa Pizzarotti/Tirrena Scavi, şi Moara Vlăsiei-Ploieşti, construit de asocierea Spedition UMB/Pa&Co Internaţional/Euroconstruct '98/Com-Axa.

Autostrada Bucureşti-Ploieşti va avea 62 de kilometri, din care în noiembrie erau finalizaţi 25 de kilometri. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 450 de milioane de euro.

Autostrada Braşov-Bucureşti, promisă pentru 2016

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite