Dosarul Petrom Service: Vîntu, arestat pentru 29 de zile pentru falimentarea controlată a Petrom Service

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Ovidiu Vîntu, adus în arestul Direcţiei Cercetări Penale / Foto: Marian Vilău
Sorin Ovidiu Vîntu, adus în arestul Direcţiei Cercetări Penale / Foto: Marian Vilău

Numărul persoanelor reţinute luni seară în dosarul de falimentare controlată a companiei Petrom Service a ajuns la zece. Tribunalul Bucureşti decide astăzi dacă Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi alţi opt acuzaţi în dosarul Petrom Service vor fi arestaţi preventiv pentru următoarele 29 de zile.

UPDATE 19.00 Sorin Ovidiu Vîntu a ajuns la arestul de la Cercetări Penale.

Dă click pe imagini pentru a vedea foto!

Sorin Ovidiu Vîntu, adus în arestul Direcţiei Cercetări Penale / Foto: Marian Vilău Sorin Ovidiu Vîntu, adus în arestul Direcţiei Cercetări Penale / Foto: Marian Vilău
image

UPDATE18.30 Poliţiştii au ajuns la casa lui Vîntu din Corbeanca (Ilfov) pentru a-l duce la arestul de la Cercetări Penale, după ce Tribunalul Bucureşti a decis arestarea sa preventivă pentru 29 de zile.

UPDATE 16.45 Nouă dintre persoanele arestate preventiv în dosarul Petrom Service au ajuns la Poliţia Capitalei, unde vor sta după gratii următoarele 29 de zile. Este vorba de Liviu Luca, Mihai Sorin, Ioan Bohlţeanu, Gheorghe Şupeală, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Daniela Braşoveanu, Ioan Bohâlţeanu şi de Zizi Anagnostopol.

Potrivit informaţiilor transmise de Antena 3, Sorin Ovidiu Vîntu se află în prezent la reşedinţa sa din localitatea Corbeanca, din apropierea Bucureştiului, de unde urmează să fie ridicat de poliţiştii ilfoveni.

UPDATE 15.50 "Instanţa s-a pronunţat şi aşteptăm să fie emis mandatul de arestare pentru a fi dus la locul de detenţie", a declarat avocatul lui SOV, Alice Drăghici, la ieşirea din sala de tribunal. Întrebată dacă este mirată de decizia instanţei, Alice Drăghici a precizat că nu este deloc surprinsă, în condiţiile în care din completul de judecată a făcut parte magistratul Mitu Stegaru, cel care a hotărât în defavoarea lui SOV în alte două dosare.

Tribunalul va trimite o copie a deciziei la Biroul de Urmăriri din cadrul Poliţiei Capitalei pentru punerea în executare a hotărârii. Astfel, în cazul în care Vîntu nu se va prezenta singur la arest, un echipaj de poliţie va merge la domiciliul lui pentru a-l ridica şi duce în arest.

Recursul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit Mediafax.

UPDATE 15.34 Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi celalte opt persoane acuzate în dosarul Petrom Service, prin care a fost creat un prejudiciu de 98 de milioane de euro, vor fi arestate preventiv. În următoarele 29 de zile, ei vor sta după gratii la Poliţia Capitalei.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) care au cerut arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Mihai Sorin, Ioan Bohlţeanu, Gheorghe Şupeală, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Daniela Braşoveanu, Ioan Bohâlţeanu şi a lui Zizi Anagnostopol.

În afara lui SOV, tuturor celorlalţi nouă acuzaţi li s-au pus cătuşele şi urmează să fie transportaţi la Poliţia Capitalei, unde vor rămâne pentru următoarele 29 zile.

UPDATE 15.00 Mandatul de reţinere pe numele lui Sorin Ovidiu Vîntu a expirat în jurul orei 14.00, motiv pentru care el a părăsit Tribunalul Bucureşti şi aşteptă acasă decizia instanţei.

UPDATE 11.00 Şedinţa de judecată de la Tribunalul Bucureşti pentru dosarul de falimentare controlată a companiei Petrom Service a început cu puţin timp în urmă. Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi alţi opt reţinuţi vor afla astăzi dacă rămân în arest pentru următoarele 29 de zile.

Citeşte şi:

EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Bandiţelul lui Vîntu

Unde-i spa-ul de alt­ădată?

Procurorii au pus sechestru pe proprietăţile lui Vîntu din Delta Dunării. Vezi aici imagini cu acestea!

EXCLUSIV Palatul lui Liviu Luca a fost pus sub sechestru. Vezi imagini VIDEO şi FOTO cu proprietăţile lui!

Dosarul Petrom Service: Vîntu îi dădea indicaţii lui Luca

INFOGRAFIE Vezi aici în ce conturi au ajuns 180.000.000 de euro de la Petromservice!

UPDATE 10.20 După o noapte petrecută în arestul poliţiei, Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca au ajuns la Tribunalul Bucureşti, amândoi fiind propuşi pentru arestarea pentru 29 de zile de către procurorii PICCJ.

Procurorii argumentează solicitarea de arestarea preventivă prin valoarea extrem de ridicată a prejudiciului, numărul persoanelor prejudiciate şi abilitatea acuzaţilor de a îngreuna tragerea la răspundere.

„Aceste acuzaţii dovedesc vătămarea climatului social şi impun cu necesitate un răspuns ferm al autorităţii judiciare. Aceasta, deoarece lăsarea în libertate inculpaţilor poate crea în rândul cetățenilor un sentiment de neîncredere în organele statului şi temerea că veniturile lor nu mai pot fi protejate, urmare unor fapte de același gen", arată procurorii în propunerea de arestare preventivă a celor zece acuzaţi.

***

Alături de Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, procurorii i-au audiat luni noapte pe Mihai Sorin, Ioan Bohlţeanu, Gheorghe Şupeală, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Daniela Braşoveanu, Ioan Bohâlţeanu şi pe Zizi Anagnostopol.

Procurorii PICCJ cer arestarea preventivă a celor zece persoane reţinute în cazul Petrom Service, între care Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu.răspundere.

Citeşte şi:
Cum a beneficiat Vîntu de banii Petromservice

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au reţinuti luni încă alţi membri din conducerea companiei Petromservice: Gheorghe Şupeală, Zizi Anagnostopol, Mihai Sorin şi Ioan Bohlţeanu, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă şi Daniela Braşoveanu.

Acuzaţiile sunt complicitate la delapidare şi spălare a banilor în acelaşi dosar în care au fost reţinuţi Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca.

Luni seară, procurorii Parchetului instanţei supreme l-au pus sub acuzare şi pe Raicovich Rino Graziano, membru în Consiliul de Administraţie al PSV Company, acesta primind interdicţia de a părăsi ţara pentru o durată de 30 zile.

Dosarul Petromservice. Procurorii au pus sechestru asiguratoriu pe 81 de imobile, un bloc, conturi bancare, zeci de maşini şi ambarcaţiuni. UPDATE Au fost reţinute cinci persoane

Mihai Sorin şi Gheorghe Şupeală au fost directori generali la SC Petrom Service SA (în prezent PSV Company SA), Zizi Anagnastopol a fost director financiar la aceeaşi companie iar Ioan Bohâlţeanu a deţinut calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Petromservice.

72.000 de acţionari minoritari au fost prejudiciaţi

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, falimentarea controlată a Petromservice SA a condus la prejudicierea societăţii cu suma de peste 83 de milioane euro. Aproximativ 72.000 de persoane membre Asociaţiei Salariaţilor Petrom Service au fost afectaţi în calitate de acţionari minoritari. Acestea nu au mai putut încasa dividendele, din cauza unor fraudelor efectuate pentru diminuarea semnificativă a valorii acţiunilor.

Prejudiciul total estimat de procurorii, în care a fost luat în calcul şi prejudicierea bugetului consolidat al statului, se ridică la aproximativ 98 de milioane de euro.

Cum au acţionat?

Persoanele reţinute în dosarul de falimentare controlată a Petrom Service au cumpărat, cu banii companiei, acţiuni supraevaluate de zeci de ori.

Pentru a ascunde identitatea beneficiarului real, achiziţionarea acţiunilor a avut loc prin intermediul unor societăţi comerciale offshore, prin transferul fraudulos şi controlat a banilor obţinuţi de la Petrom Service.

„În acest mod, au fost transferate sume de bani din patrimoniul Petrom Service SA (...) în conturile personale sau ale unor societăţi înregistrate în străinătate şi în România, în special S.C. Realitatea Media S.A, S.C. Imobiliar Network 2002 S.A. şi S.C. GM Invest S.A.", transmite Parchetul ICCJ, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Cea mai mare sumă, de 14.200.000 de euro, a ajuns în conturile .C. Realitatea Media S.A. Următoarele companii pe listă sunt S.C. Imobiliar Network 2002 S.A., care a încasat 6.725.000 de euro, şi S.C. GM Invest S.A., în ale cărei conturi au intrat 1.300.000 de euro din patrimoniul Petrom Service.

Procurorii susţin că banii erau transferaţi prin operaţiuni de tip „carusel" iar în cadrul acestora aceleaşi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenţa unor tranzacţii distincte.

În alte situaţii, aceeaşi sumă a fost transferată de cinci ori prin conturile aceloraşi societăţi, în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat cinci plăţi diferite. În unele cazuri, revânzarea acţiunilor a avut loc după doar trei zile, iar preţul achitat de conducerea Petrom Service, în prezent aflată sub acuzare, a fost de peste 50 de ori mai mare decât preţul plătit.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul tehnic şi operativ al Serviciului Român de Informaţii şi al ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a municipiului Bucureşti.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din PICCJ au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile - aproximativ 46 de terenuri intravilane şi extravilane, cinci apartamente, clădiri cu destinaţie de hotel, restaurante, alte spaţii comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcaţiuni, conturi bancare - pentru recuperarea prejudiciului de 83 de milioane de euro produs prin falimentarea Petrom Service.
Potrivit unor surse judiciare, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi Zizi Anaganstopol vor fi duşi marţi la Tribunalul Bucureşti, unde un magistrat va decide dacă vor fi arestaţi preventiv sau vor fi cercetaţi în libertate în acest dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite